Dnes Prague Edition

Už zase bliká zlatá trojka

Neběhá. Nedře. Šetří se. Ale pořád umí rozhodovat. Messi!

- David Čermák reportér MF DNES na MS v Kataru

Čtyři dny si krutě vytrpěli. Uřízli si ostudu, dostali se pod ostrou palbu. Sami věděli, že jsou na pokraji vyřazení. A přesto se v sobotu v noci, po druhém zápase na mistrovstv­í světa v Kataru, z kabiny argentinsk­ých fotbalistů na nablýskané­m stadionu Lusail ozýval radostný křik. Quereeemos ganar la terceeera! Volně přeloženo do češtiny: My chceme třetí zlato!

Jsou to veletoče, no ne?

V úterý Argentina málem vyhlašoval­a státní smutek po šokující porážce se Saúdskou Arábií. A po víkendu už zase sní o tom, že světový šampionát potřetí vyhraje. Po letech 1978 a 1986 může pozlatit rok 2022. Proč? Protože Lionel Messi. Jak jinak! Zase to byl on, ke komu se celá země upnula, když bylo nejhůř. A zase tu obří tíhu unesl.

Není to hračka. Messimu už je pětatřicet a změnil se, což ne všichni fanoušci vidí. Pořád ho mají za všemocného supermana, přitom vousatý kapitán už potřebuje čím dál častěji vydechnout.

Zrovna sobotní zápas s Mexikem dlouho vůbec ničím nepřipomín­al karneval, ve kterém by vynikl Messiho jemný taneční krok. Spíš drsnou jihoameric­kou řežbu se spoustou skluzů, provokací a simulování.

Nedivte se, že se Messi držel stranou a poprvé zasprintov­al až minutu před přestávkou. Možná se bál o pochrouman­ý kotník, kvůli kterému při rozcvičce radši vynechal i bago se spoluhráči. Ale spíš se prostě šetřil na ten pravý moment.

Dočkal se po hodině. Přihrávku od dalšího mazáka Di Maríi si prvním dotekem připravil a druhým levačkou pálil k tyči. Gólman Ochoa, mexický přízrak, který se vynoří vždy jednou za čtyři roky během mistrovstv­í světa, se šponoval marně.

„Každý další zápas je jako finále,“zopakoval Messi klasickou formulku po vítězství 2:0, které jistil po jeho přihrávce mladý Fernández. „Už si nemůžeme dovolit zaváhat. Říkám pořád to samé. Věřím.“

A s ním celá Argentina. Dokážete si představit, jak se jí ulevilo?

Když vyrazíte na procházku po rozpáleném Dauhá, během pěti minut vám docvakne, kdo mistrovstv­í prožívá nejvíc. Argentinců po městě potkáváte tisíce, snad každý si zabalil do kufru bleděmodrý dres, devětadeva­desát procent má na zádech Messiho jméno a číslo deset.

Mnozí ho mají vytetované­ho na různých částech těla, další s sebou všude tahají vlajku s jeho obří podobiznou a vzkazem: Všude s vámi! A zájemci o fotku den co den obsypávají

drobného chlapíka, který na plešatou hlavu navléká gumovou masku s Messiho podobiznou a hrdě s ní vyráží na kávu, do restaurace či na trhy v centru města.

Argentinci jsou bez nadsázky fotbaloví šílenci, kteří se klidně potáhnou až na konec světa, když uvěří, že jim jejich bůh Lionel konečně dopřeje prožít zázrak. I když jejich zemi dlouhodobě drtí ekonomická krize a málokdo má na rozhazován­í, na fotbal se peníze vždycky najdou. Někdo si našetří, jiný se zadluží, další rozprodá cennosti. Jen aby mohl být přímo u toho. V předražené­m Kataru, kde Messi rozehrál své zřejmě poslední mistrovstv­í světa.

Že by vydržel další čtyři roky? Sotva. Bude mu devětatřic­et, kdo ví, jestli ho ještě fotbal úplně fyzicky a psychicky nevycucne. Ovšem když se o něm dáte do řeči s Argentinci, dozvíte se: Teď si to teprve užívá! Prý si přestal připouštět drtivý tlak a dokázal mysl osvobodit od nepředstav­itelného očekávání.

Naučil se být lídrem a pochopil, že jen když se bude na hřišti bavit, může si sáhnout na poslední trofej, která mu ještě schází.

Ale také ví, že aby ukázal, co v něm pořád ještě je, nesmí se vyšťavit: statistiky zaznamenal­y, že během prvních utkání žádný hráč nestrávil tolik času v chůzi jako on. Ale Argentince zajímají jiná čísla. Třeba zlatá trojka, která už jim díky Messimu zase bliká před očima.

 ?? Foto: ČTK ?? Konečně! Po hodině hry protrhl Lionel Messi čekání na gól, přesnou trefou nasměroval Argentinu k důležitému vítězství 2:0 nad Mexikem.
Foto: ČTK Konečně! Po hodině hry protrhl Lionel Messi čekání na gól, přesnou trefou nasměroval Argentinu k důležitému vítězství 2:0 nad Mexikem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia