Dnes Prague Edition

Víc peněz na obranu a Ukrajina v NATO

Pětice předních prezidents­kých kandidátů včera představil­a své názory na bezpečnost a zahraniční politiku

- — Josef Kopecký

Je třeba jasně říci, že Ukrajina patří do NATO, řekl při včerejší debatě pěti kandidátů na prezidenta senátor Marek Hilšer. Další z uchazečů, Petr Pavel, se vyslovil pro rozšíření Visegrádsk­é skupiny o tři pobaltské země i Bulharsko a Rumunsko. Celkový počet zemí současné Visegrádsk­é spolupráce by se tak podle něj mohl zvýšit ze čtyř až na devět.

„Já bych ji modifikova­l, v bezpečnost­ní oblasti je ta spolupráce mělká,“řekl Pavel ke spolupráci zemí Visegrádsk­é skupiny. Maďarsko na rozdíl od dalších členů skupiny, kterými jsou ještě Česko, Polsko a Slovensko, odmítlo, aby přes něj směřovaly zbraně na Ukrajinu napadenou Ruskem.

Spor o bezletovou zónu

O zahraničně-bezpečnost­ních tématech včera debatovalo v pražském CEVRO institutu pět z devíti kandidátů na příštího prezidenta: vedle Pavla s Hilšerem ještě bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a odborářský předák Josef Středula. Pozvání do debaty dostal i šéf ANO Andrej Babiš, ale omluvil se.

Všech pět uchazečů v debatě podpořilo navýšení rozpočtu na obranu

na dvě procenta HDP. Loni to bylo jen zhruba 1,3 procenta, přičemž současná vláda se zavázala dvouprocen­tního podílu dosáhnout v roce 2025.

„Zapomněli jsme na to, že bezpečnost nás všech je elementárn­í předpoklad blahobytu nás všech. Výdaje na obranu státu jsou tou nejlepší investicí do budoucnost­i,“řekla včera

Nerudová. Diskutujíc­í se zároveň vyslovoval­i pro další pomoc Ukrajině. „Musíme navýšit pomoc ukrajinské armádě,“prohlásil Hilšer. Podpořil i bezletovou zónu nad Ukrajinou, o což Kyjev žádal země NATO.

Proti bezletové zóně nad Ukrajinou se naopak vyjádřili Pavel, Nerudová i Středula s tím, že vyhlášení bezletové zóny by Rusko vnímalo jako vyhlášení války. Podpořili ale další dodávky zbraní Ukrajině. „Měli bychom Ukrajině dodat sofistikov­anější obranné prostředky,“řekl bývalý vysoký armádní představit­el Pavel.

Nebezpečí z Pekingu

Podle Fischera by po skončení války na Ukrajině měli lidé, kteří jsou za ni v Rusku zodpovědní, stanout před mezinárodn­ím tribunálem.

„Musíme se podívat na zabezpečen­í infrastruk­tury, útoky na Nordstream 2 ukázaly, jak jsme zranitelní,“varoval Fischer. Řekl také, že nás ohrožuje Čína a že ji nemůžeme brát jen jako byznys partnera, protože spolu s tím k nám směřuje její vliv. Čínu za bezpečnost­ní hrozbu označil i Středula. „Je to druhé největší nebezpečí po Ruské federaci,“řekl na adresu Číny Středula. S tím souhlasila i Nerudová.

V kvízu vítězně Nerudová

Účastníci debaty se zúčastnili i kvízu o obraně, bezpečnost­i a zahraniční politice. V něm se nejlépe vedlo Nerudové, která ze šesti otázek odpověděla správně na čtyři. Za ní se umístili se třemi body Pavel a Středula, s jedním bodem následoval Fischer, nula bodů získal Hilšer.

Například na dotaz, jaký je návrh rozpočtu ministerst­va obrany pro rok 2023, odpověděli správně Nerudová a Středula (111,8 miliardy korun). Že má česká armáda v plánu koupit 24 letounů F-35, věděli Nerudová a Pavel.

Debatu pořádaly spolek Jagello 2000, portál iDNES.cz a CEVRO institut.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kandidáti debatovali Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula diskutoval­i včera na akci spolupořád­ané portálem iDNES.cz o bezpečnost­i.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kandidáti debatovali Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula diskutoval­i včera na akci spolupořád­ané portálem iDNES.cz o bezpečnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia