Dnes Prague Edition

Pět let vězení za ubodání Ukrajince

-

Pět let ve vězení stráví Ukrajinec Dmytro Daldanov. Letos v dubnu po vzájemné hádce a rvačce v královéhra­deckých Kuklenách ubodal nožem svého krajana Sergeje P., který na něj zaútočil. Muž byl původně obžalován z vraždy, královéhra­decký krajský soud čin ale vyhodnotil jako zabití.

Nezvykle mírný trest padl i proto, že obžalovaný předtím čelil napadení. Rozsudek však zatím není pravomocný, Daldanov se odvolal k vrchnímu soudu.

Vlastenci nad sklenkou

„Podstatné pro posouzení činu je fakt, že iniciátore­m útoku byl pan poškozený. Lze věřit obžalované­mu, že z něj měl strach. Kdyby se Sergej P. nevrátil zpět a dál neútočil, skutek by se nestal,“zdůvodnil soudce Jiří Vacek.

Narážel při tom na průběh incidentu, k němuž došlo na ubytovně. Dvaačtyřic­etiletý Daldanov ve společnost­i dalších Ukrajinců popíjeli alkohol, přitom četli článek o tom, jak Rusové na Ukrajině znásilňují ženy. Přišla řeč na to, jak se dotyční zachovají. Jeden z jeho spolubydlí­cích mu vyčetl, že nechce jet bojovat a myslí pouze na svou rodinu.

„Řekl jsem mu, že nejdříve bych odvezl svoji rodinu a pak vozil další lidi. Obvinil mě, že nejsem dostatečný patriot. Prali jsme se a spadli na postel. Dostal jsem několik úderů do obličeje, zlomil mi nos, krvácel jsem,“vypověděl už dříve před soudem obžalovaný. Jeho zranění potvrdila lékařská zpráva.

Konflikt vyvrcholil v koupelně, kam za obžalovaný­m Sergej P. přišel a pokračoval v útoku. Daldanov se bránil nožem. Padlo sedm ran, ta do srdce byla smrtelná.

Příbuzní zabitého Ukrajince u soudu vyjádřili nespokojen­ost nad rozsudkem. Incident se podle nich odehrál trochu jinak. „To nebylo tak, že Sergej by za ním do koupelny přišel sám. Dmytro tam stál ve dveřích a ještě ho tam zval. Říkal: „Tak pojď, Serjožo.“Přece kdyby z něj měl strach, tak se v koupelně zamkne, uteče z bytu nebo přivolá policii. Ale on tam měl připravený nůž. Byla to pomsta a chladnokre­vná vražda,“řekl MF DNES svědek události a Sergejův přítel Jurij Kochetov. (tom)

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? S nožem na krajana Ukrajinec Dmytro Daldanov odsouzený za zabití svého krajana. Podle soudu jednal ve strachu.
Foto: Martin Veselý, MAFRA S nožem na krajana Ukrajinec Dmytro Daldanov odsouzený za zabití svého krajana. Podle soudu jednal ve strachu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia