Dnes Prague Edition

Nová účinnější vakcína pro 65+ Očkování za pět minut dvanáct!

- Více na: www.stop-chripce.cz

Starší lidé mají oslabený imunitní systém a jsou tak náchylnějš­í k různým infekcím. I proto jim očkování vydrží kratší dobu než ostatním lidem, protože protilátky u nich dřív vyvanou. Odborníci vyvinuli novou vakcínu proti chřipce, která lépe chrání právě jednu z nejzranite­lnějších skupin – seniory.

Nová vakcína obsahuje čtyřikrát vyšší množství účinné látky.

A zajistí tak delší ochranu před nemocí oproti běžným chřipkovým vakcínám. Česká republika je po

Německu a Francii teprve třetí zemí Evropy, kde je lidem starším 65 let plně hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění.

Nová vysokodávk­ová vakcína je českým seniorům k dispozici letos poprvé. Česká republika jich dostala pouze 20 000, zhruba polovina je již vyočkována. „Ideální je stihnout očkování nejpozději do konce prosince, aby si tělo stihlo včas vybudovat silnou imunitu, než vypukne epidemie. Tělu pak totiž trvá zhruba dva týdny, než si vytvoří dostatek protilátek. Tato ochrana pak vydrží po celou chřipkovou sezónu, tedy až do jara,“vysvětluje praktický lékař

MUDr. Michal Holásek. Lidé často zaměňují chřipku s obyčejným nachlazení­m. Chřipka ale dokáže člověka pořádně skolit, často i na několik týdnů. Může se navíc zkomplikov­at a skončit zápalem plic nebo v horším případě smrtí. Na chřipku u nás v běžné sezóně zemře až 2 000 lidí. Mezi ty nejohrožen­ější patří právě senioři. Očkování proti chřipce jim může zachránit život!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia