Dnes Prague Edition

Rusové si mohou vybrat. Kryt s fitkem či solárkem?

Poptávka po soukromých bunkrech roste, zájem mají hlavně movitější Rusové

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Nejistota spojená s válečným tažením Vladimira Putina na Ukrajině i rakety, které už dopadly v ruském pohraničí, nastartova­ly v Rusku poptávku po protiletec­kých krytech. Movitější Rusové se nechtějí spoléhat na veřejné bezpečnost­ní prostory, jež úřady v některých městech znovu obnovují, a obracejí se místo toho na soukromé firmy. Ty ve srovnání s loňskem registrují letos až několikaná­sobný růst poptávky o osobní bunkr.

Podniky, které se na stavbu krytů či bezpečnost­ních místností specializu­jí, zaznamenal­y první nárůst hned po únorovém zahájení ruské invaze do sousední země. Druhá vlna přišla v září s vyhlášením „částečné mobilizace“v Rusku. Některé firmy dokonce podle webu Vjorstka hlásily navýšení zájmu až o 430 procent, ačkoliv reálně dokončenýc­h objednávek na stavbu bylo nakonec méně.

Zájemci o kryt mají několik možností: mohou si objednat jakýsi hotový modul, který firma přiveze a smontuje na jejich pozemku. V nabídce je například kovový sud se základním vybavením, který se zakope do země. Druhou variantou je kompletně nová železobeto­nová stavba nebo přestavba již existující­ho prostoru v podzemí, jako třeba sklepa, na obyvatelný kryt. Všechny možnosti by měly zajistit majiteli bezpečnost během přírodní katastrofy, vojenských akcí nebo jiné mimořádné události.

U bunkru jsou základem stěny o tloušťce aspoň jeden metr, vlastní zdroj elektřiny a ventilace. Tento základ mohou zájemci doplnit prakticky o cokoliv, co si budou přát a na co mají prostředky.

„Máme určitý standard – záchod, umyvadlo s vodou, lůžko. Klient ale může požádat i o něco exotického. Jednou jsme měli zakázku na kryt s fitkem. Jiný zákazník chtěl v podzemní místnosti i solárium,“popsal Nikita Mironov, šéf stavební firmy Akademik Stroj, která bunkry začala stavět před zhruba pěti lety.

Jiné společnost­i nabízejí v bunkrech například zabudovaný systém chytré domácnosti s možností propojit ho s mobilním telefonem. Součástí toho může být i technologi­e pro rozpoznání obličeje, která do místností vpustí jen majitele krytu.

Podle stavbařů je navíc možné prostory bunkru v době, kdy nebezpečí nehrozí, využívat k jiným účelům. Nabízí se například využití pro skladování potravin, dočasná přeměna

na pracovnu, trezor, soukromé fitko nebo třeba vinotéku.

Doba, po jakou člověk může v těchto prostorech přebývat, se liší podle vybavení. „Normy určují, že by měl objekt zabezpečit přežití člověka po dobu 48 hodin. My stavíme bunkry, v nichž je možné strávit několik týdnů až měsíc,“řekl agentuře RBK šéf firmy Specprojek­t Danila Andrejev s tím, že je třeba brát v potaz množství zásob i psychickou zátěž.

Ceny soukromých krytů se liší podle velikosti a míry pohodlí, jaké si chtějí majitelé dopřát. Ceny začínají v přepočtu asi na milionu korun, v případě luxusnější verze zhruba na 7,6 milionu korun. Strop v podstatě neexistuje.

Vzhledem ke stavu veřejných protiletec­kých krytů v Rusku se zřejmě investice do soukromého bunkru vyplatí, ačkoliv je otázka, zda budou tyto prostory nakonec ke svému účelu využity. Ve městech nedaleko hranic s Ukrajinou, ale i v Moskvě už provedli revize krytů a někde s nepříliš uspokojivý­m výsledkem. Například v krytech v milionovém Rostově na Donu, asi 150 kilometrů od ukrajinské­ho Mariupolu, podle místních úřadů kryty pojmou jen 68 tisíc lidí.

Podle webu The Moscow Times je po celém Rusku odhadem 16 500 krytů, polohu části z nich však úřady tají. V některých pohraniční­ch městech se informační cedule o krytech už objevily.

 ?? Foto: archiv ?? Sklep jako kryt? Firma Akademik Stroj ukázala návrh bunkru.
Foto: archiv Sklep jako kryt? Firma Akademik Stroj ukázala návrh bunkru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia