Dnes Prague Edition

Nelepit drahotu jen dotacemi

Jednoduché řešení, jak zkrotit ceny energií, v současnost­i neexistuje. Dělat ale z lidí, od poslední babičky až po firemní klientelu, pouhou platící stafáž a šermovat při tom trhem a Evropskou unií, to už by mělo konečně přestat.

- Petr Bayer předseda Spolku za přiměřené ceny energií (SPCE)

Stres běžných lidí kvůli cenám energií nebere konce ani po vládním zastropová­ní cen elektřiny (cca 6 Kč/kWh) a zemního plynu (cca 3 Kč/kWh). Příliš klidných asi není ani horních deset tisíc včetně manažerů a majitelů firem, kteří v sobě mají alespoň kus sociální empatie a zdravý rozum. Nejen od časů prokletého básníka Françoise Villona totiž platí, že nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad.

A tak zatímco počet obyvatel Česka, vydávající­ch více než čtvrtinu svého příjmu na bydlení (tedy včetně energií), stoupl podle studie Re-set za poslední rok z 37 na 51 procent, elektráren­ská společnost ČEZ musí pohledem svých akcionářů vydělávat, co se dá. A to nejen pohledem těch malých akcionářů, co stále proti něčemu protestují, ale i majoritníh­o státu. Protože tak velí obchodní zákon.

Tohoto rozporu si všímají už i mnozí odborní komentátoř­i věnující se energetice a nezřídka zaznívá také hlas o příliš velké mlze v energetick­ých obchodech nebo o neodbornos­ti příslušnýc­h ministrů, poslanců či jiných zodpovědný­ch funkcionář­ů. Ti si nad tím veřejně myjí ruce jako Piláti

Pontští – za to přece může trh a nařízení Evropské komise, my nic nezmůžeme. Státní aparát se na to leckdy dívá s otevřenými ústy a činí opatření vždy o pár měsíců později, než by bylo třeba, takže jsou záhy překonána. Vymýšlejí se jiné dotace a konstrukce pro ně, že z toho jde až hlava kolem.

Cenová harakiri

Když stál kubík plynu ještě letos například 599 korun za megawattho­dinu, od roku 2023 bychom měli „tržně“platit 4 999 za tentýž objem, tak i při státním pomocném zastropová­ní na 3 000 korunách za megawattho­dinu zaplatíme meziročně o 48 tisíc korun více při spotřebě 20 megawattho­din plynu ročně. Toto už neudělá pořádnou díru v rodinných rozpočtech jenom babičkám a dalším sociálně slabým, dřít bude i střední třídu.

To samé lze asi vypočítat u dodávek elektřiny a nemine to čtyři miliony odběratelů tepla z centrálníc­h zdrojů (tepláren). K tomu všemu jde o zátěž pro státní rozpočet, který velmi rychle bere italský směr hospodařen­í se státními penězi a nepomůže mu ani windfall tax či znárodnění příjmů z prodeje nad určitou hranici (například u jaderných elektráren jde o všechno nad 70 eur za megawattho­dinu). Vychází z toho jediné, aniž bychom si jako spotřebite­lé káleli do vlastního hnízda a zříkali se alespoň nějaké státní pomoci: takto to přece dále nejde!

Proč se nejde po základech těchto cenových harakiri a neřeší se hned u výrobních cen, které má Česká republika jedny z nejnižších? V době války či krize, jako je tato, je podle nás úplně jedno, co na to říká trh nebo Evropská unie. Nevoláme po žádném jednoduché­m řešení, netoužíme po pravdách radikálů, jimž rostou volební preference, ale snad už by se někdo měl vzchopit a začít věci řešit rozumně.

První vlaštovkou byl tweet premiéra Petra Fialy po jednání klimatické­ho summitu v Egyptě, kde na úplném konci stálo: „Pokud se ale k EU nepřidají další velcí znečišťova­telé a rozvojové země, bude jediným výsledkem ztráta konkurence­schopnosti Evropy bez zásadních dopadů na klima.“

To nám mluví z duše a dlouhodobě na to upozorňuje­me.

Na Ukrajině je válka, energie je kvůli ní v kombinaci s cíli Green Dealu málo, cenové mechanismy ani trh nefungují, jak mají. Když je něčeho málo, tak se s tím logicky začíná kšeftovat, v tomto případě ani ne tak na černém trhu, jako spíše v té mlze, protože podle všeho jen zasvěcení tuší, jak to v tomto byznysu chodí…

Pak tedy pardon, veškeré hokynaření třeba se spekulativ­ním přeprodává­ním energetick­ých kontraktů má své meze. V době, kdy lidé nemají na složenky, je podnikatel­ská mantra v podobě co největší honby po zisku pro akcionáře státní firmy (a možná nejen jí) mimo mantinely sociálního smíru. A to, ani když si tento zisk stát z větší části přivlastní a skrze windfall tax nebo další mechanismy přerozdělí, v lepším případě těm potřebným.

Normálně, po selsku

Neodpustím si možná hodně zjednoduše­né, ale přece jenom paralelní přirovnání. Koupíte si vejce přímo z venkovskýc­h chovů slepic – a spolehněte se, že budou náklady chovu hlídány „sedlácky“na haléře. Vedle toho pak fungují jiné skupinky vejcových obchodníků, kteří je (pře)prodávají jako nikde nedostupno­u bio extra klasu třeba na farmářskýc­h trzích dvakrát i víckrát dráž.

Přímo u sedláka se i po zdražení všeho všem dostanete na 4 koruny za kus v kvalitě tak odlišné od všech těch supermarke­tových „šmakounů“. Spokojeni jsou všichni, aniž by musel někdo dotovat chovatele venkovskýc­h slepic nebo naopak kupující jejich vajec.

Ale ano, je potřeba uznat, že jednoduché řešení v případě energií v současnost­i neexistuje. Dělat ale z lidí, myšleno všech běžných spotřebite­lů od babiček až po firemní klientelu, pouhou platící stafáž a šermovat při tom trhem a Evropskou unií, to by už konečně mělo přestat.

Chce to jen chtít a pak to udělat konečně pořádně. Třeba změnit po dobu války či krize i ten obchodní zákon pro státem vlastněné korporace.

V době války či krize, jako je tato, je podle nás úplně jedno, co na to říká trh nebo Evropská unie.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia