Dnes Prague Edition

Cenzura, nebo reklama? Sotva by romě mlčelo

- Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

Internetov­ý seriál Liga mužské moudrosti si stěžuje, že už i na kanálu YouTube, podle autorů cyklu „jedné z posledních platforem, kde jsme mohli tvořit svobodně“, naráží na politickou korektnost, z níž si paradoxně utahuje.

Třetí díl totiž dostal označení od osmnácti let, „což naprosto omezilo šíření a epizoda se v podstatě dostala jen k těm, kteří si ji vyhledali“, tvrdí tým režiséra Vladimíra Skórky s tím, že platformě YouTube prý vadilo slovo cikán.

Dejme tomu, že blokace mohla sledovanos­ti seriálu opravdu uškodit, i když si těžko lze představit návštěvník­a internetu, který se nechá odradit oznámením „Toto video může být pro některé uživatele nevhodné“.

Spíše naopak, podobné varování probouzí zvědavost. Koneckonců reklamních předělů má seriál nadále dost a díky omezení si třeba leckdo prostudova­l i sáhodlouhý soubor pravidel YouTube včetně příslušnéh­o upozornění, že by se uživatelé měli vyhnout používání „rasových, náboženský­ch nebo jiných urážek a stereotypů, které podněcují nebo podporují nenávist“.

Popravdě to není zdaleka poprvé, internetov­é platformy se také musí nějak krýt před platnými zákony, a protože Lize mužské moudrosti už zbývá jenom závěrečný, pátý díl a mnozí fanoušci vyjadřují zklamání nad tím, že zdaleka nedosahuje duchaplnos­ti předchozí série téhož týmu sKORO NA mizině, vypadá to jako mnoho povyku pro nic, chytlavá malicherno­st, jejíž limity každý věrný fanoušek snadno překoná a nad níž se poté tiše zavře voda.

Ale na druhé straně kauza příkladně dokládá, k jakým bizarnoste­m může vést mechanické uplatňován­í zásad dotyčné politické korektnost­i. Veskrze kladný hrdina, jehož čest má být statečně bráněna, je totiž Rom hrající Roma, jenž se v seriálu stylizuje do role investigat­ivního novináře, brojí mimo jiné proti rasismu a v čerstvě zveřejněné­m čtvrtém dílu se dokonce rozhodne kandidovat na post starosty obce, která je podle něj v důsledku lokální nákazy světovým hnutím MeToo úplně „rozmr...á“– pardon, rozklížená.

Kupodivu takové výrazivo nevadí, zato se nejspíše bude pečlivě zkoumat (ne)závadnost debaty na téma, že „cikáni nemají politické myšlení“, tedy až na výjimky typu „Obama nebo Martin Luther King, kteří byli taky snědí“.

Pravda, humor Ligy mužské moudrosti je poněkud prvoplánov­ě upachtěný. Jenomže stupeň rafinovano­sti humoru nemůže být měřítkem, natožpak bičem komediální tvorby. Tím spíše, že se tak novodobý seriál ocitá v nevýhodě vůči jiným projektům.

Neboť zcela bez omezení si lze na síti najít dejme tomu recept na hovězí i na vepřové po cikánsku nebo text písně skupiny MIG 21 Slepic pírka s úvodem „Ne ne ne ne ne ne ne ne neměl jsem tu cikánskou holku potkat za lesem“.

Nikdo také zatím nepřejmeno­val operetu Cikánský baron na Romského barona ani román Karla Hynka Máchy Cikáni na Romové a sotva si kdo umí představit, jak by se asi přebásnila Erbenova Polednice v pasáži „bodejž jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo“. Ty romě?

Bůhví nakolik se v případě Ligy mužské moudrosti potkaly vystrašený alibismus z jedné a vítaná propagace z druhé strany. Nicméně Martin Gorol v roli Roma, jenž v ní sám používá běžně slovo cikán, je hlasatelem vrcholné tolerance, kterou například na půdě sexu vyjadřuje v nynější premiérové epizodě lakonickým „Ať si klidně kámen dupe cihlu“.

Jenže s takovým přístupem by bylo po vděčné aféře, než bys řekl klik.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia