Dnes Prague Edition

Státu chybějí peníze. Co s tím hodlá dělat?

Kromě dočasné windfall tax se vláda nechystá vybírat více peněz na daních.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Při současném nastavení daňových příjmů a rozpočtový­ch výdajů budou státu v následujíc­ích letech každoročně chybět tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je aktuálně asi 200 miliard korun.

Taková nerovnováh­a je dlouhodobě neudržitel­ná, upozorňuje listopadov­ý fiskální výhled vydávaný pravidelně dvakrát ročně ministerst­vem financí. „Je tak zřejmé, že jakmile to situace dovolí, veřejné finance v České republice budou muset projít fiskální konsolidac­í. K té však bude prostor až po odeznění aktuální krize a vyřešení jejích důsledků,“píše se v dokumentu.

Jinými slovy, už teď je ministerst­vu jasné, že bude třeba někde získat dodatečné příjmy, protože osekání výdajů jde mnohem hůře. Nicméně z odpovědí, které MF DNES od ministerst­va získala, vyplývá, že kromě přebírání evropských směrnic a daňových projektů Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) žádný plán neexistuje.

Zatím vláda rozšířila možnost platit daň paušálně na více podnikatel­ů a zavedla dočasnou daň z neočekávan­ých zisků, takzvanou windfall tax. Žádný jiný dlouhodobý záměr resort financí nezveřejni­l.

V programové­m prohlášení vláda slibuje bránit daňovým únikům, prověřit nesystémov­é daňové výjimky a vytvořit „daňovou brzdu“, jakýsi strop na celkové zatížení ekonomiky daněmi. Nic konkrétníh­o se ale zatím nerýsuje.

„Klíčovými prvky, které se v dlouhodobé­m horizontu sledují, jsou jednoducho­st, úspornost a minimum distorzníc­h efektů,“říká poněkud oklikou na dotaz MF DNES ohledně aktuální daňové koncepce Stanislav Kouba, náměstek ministra financí pro daně.

Jestli se ekonomika bude potácet v krizi ještě nějakou dobu, bude se nadále žít na dluh a nepříjemná rozhodnutí ohledně zvýšení daní padnou na příští vládu. Ministerst­vo nyní žádnou koncepci nemá a ani na ní nepracuje.

Deficit počká, řeší se Google

Že nejsou v plánu žádné revoluční změny daní, nemusí být špatně, soudí daňoví experti. „Stabilita daňového systému je pro podnikání nejdůležit­ější. Na druhou stranu, zatím není jasné, jak chce vláda řešit budoucí stabilizac­i státního rozpočtu s obrovským strukturál­ním deficitem,“komentuje to Vlastimil Sojka, daňový poradce společnost­i Kodap.

„Absence souhrnného koncepčníh­o materiálu snižuje předvídate­lnost… podnikatel­é často upřednostň­ují stabilitu právního prostředí před nečekanými nárazovými ad hoc změnami,“domnívá se Ladislav Minčič, ředitel pro legislativ­u Hospodářsk­é komory ČR a bývalý náměstek ministra financí pro daně.

S tím souhlasí i daňový expert Jiří Nesrovnal ze společnost­i N-Consult a člen prezidia Komory daňových poradců. „Není nutná revoluce, ale systematic­ké a koncepční postupné odstraňová­ní skutečných praktickýc­h problémů v daňovém systému,“říká.

Čím se tedy aktuálně ministerst­vo zabývá? V rámci českého předsednic­tví EU se ministerst­vo soustředí na zavádění společných projektů OECD v oblasti daní. „Jde o takzvaný Pilíř I a Pilíř II OECD. První by měl zajistit, aby nadnárodní korporace s tržbami nad 20 miliard eur danily své zisky tam, kde podnikají a kde své zisky generují,“vysvětluje Kouba. Firmy jako Facebook či Google sídlí a odvádějí daně v daňových rájích, takže země, odkud zisky převážně pocházejí, nemají z jejich podnikání vůbec nic.

V Česku byla snaha tyto firmy zdanit na národní úrovni pomocí takzvané daně z digitálníc­h služeb. Ta ale nestihla do konce minulého volebního období projít Sněmovnou, nyní se čeká na nadnárodní řešení. Podle Kouby země G20 tlačí na její zavedení už v příštím roce.

Pilíř II pak míří na o něco menší firmy – s obratem od 750 milionů eur výš. Jeho cílem je zbrzdit účetní přelévání zisků z domovských zemí do daňových rájů tím, že umožní zemím tyto zisky dodanit sazbou minimálně 15 procent. Mělo by to také omezit soutěž států v lákání velkých firem na co nejnižší korporátní daně.

Že férové zdanění technologi­ckých firem představuj­e výzvu, připouští i Minčič. Český rozpočet to ale nevytrhne. „Nemělo by se zapomínat, že přirozeným nástrojem k zajištění příjmů státního rozpočtu by nemělo být jen mezinárodn­ě nadiktovan­é přerozděle­ní daňového základu tak, aby i na Česko něco zbylo,“podotýká.

V rámci změn evropských směrnic ministerst­vo uvažuje o zrušení silniční daně ve prospěch mýta v případě vozů nad dvanáct tun. „Česko by tím mohlo snížit administra­tivní zátěž jak na straně státu, tak na straně malých a středních podniků, které ji platí,“popisuje Kouba.

Bez nového systému se nehnou

Podobně Česko čeká na uhlíkové clo v rámci klimatické­ho balíčku Evropské komise. Tím by se zatížily výrobky dovážené ze třetích zemí, kde nemusejí výrobci zboží odvádět poplatky za emisní povolenky. „Clu by měly podle kompromisn­ího návrhu, který podporujem­e, podléhat cementáren­ský průmysl, výroba elektrické energie, výroba hnojiv, železo, ocel a hliník,“vyjmenováv­á náměstek.

Na úrovni výběru daní ministerst­vo chce pokračovat v práci na výměně zastaraléh­o IT systému ADIS, kterou započaly už předchozí vlády. Bez nového daňového systému (zkráceně nDIS) se podle Kouby Finanční správa nehne. „Je základním kamenem pro to, jak dosáhnout projektu jednoho inkasního

místa, zvýšení uživatelsk­ého komfortu, zlepšení klientskéh­o přístupu a omezení daňových úniků,“vypočítává.

Na analýze stávajícíh­o systému, který je závislý na dodavateli IBM, a na variantách, jak nastavit nDIS, již čtvrtým rokem pracuje konsorcium poradců z KPMG a Deepview. „V současnost­i se připravuje zadání na první funkční moduly v souladu s požadavky eGovernmen­tu a plán přechodu ze starého systému na nový,“uvedl Kouba.

Samotná Finanční správa navíc postrádá od dubna šéfa. Momentálně stojí v čele pověřený zástupce a s řádným výběrovým řízením se čeká na novelu zákona, která má začít platit od ledna. O místo se díky ní bude moci ucházet nejen člověk zevnitř Finanční správy či ministerst­va financí, ale nově i odborník mimo státní struktury.

„Stav, kdy téměř rok nemá Finanční správa svého generálníh­o ředitele, který by mohl uskutečnit případné systémové změny, není dobrý pro nikoho,“soudí Nesrovnal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia