Dnes Prague Edition

Vepřová krize. Nedostatek prasat se přelévá na jatky

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Vepřové maso se prodává pod náklady. Někteří chovatelé zavírají, jiní zmenšují své chovy, jak MF DNES informoval­a již na jaře. Nedostatek se projevuje dokonce i na jatkách. Podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) bylo za třetí čtvrtletí poraženo o 4,2 procenta prasat méně než ve stejném období loni.

Většina velkých jatek, jež patří do holdingový­ch podniků, nemusí díky vlastním chovům snižovat počty porážkovýc­h dní. To se ale netýká například jatek v Jičíně, kde kvůli nedostatku prasat porážejí jenom čtyři dny v týdnu.

Ceny zemědělský­ch výrobců se meziročně zvýšily o 27,3 procenta. „Výroba vepřového masa klesla po čtyřech letech opět na úroveň dosavadníh­o minima. Ani výrazné zvýšení cen zemědělský­ch výrobců za jatečná prasata zatím nezvrátilo klesající trend. Současně rostl dovoz vepřového masa ze zahraničí, především z Německa,“uvedla za ČSÚ Renata Vodičková.

Přestože výkupní ceny prasat vzrostly, podle předsedy představen­stva Agro Chomutice Vladimíra Tichého chovatel na každém praseti prodělá zhruba tisíc korun. Zemědělské podniky tak dotují chov vepřů z rostlinné výroby, jako je pěstování obilovin nebo řepky.

Podle Richarda Hrdiny, ředitele Jatek Český Brod, je výhodou být součástí velkých zemědělsko-potravinář­ských holdingů. Jeho společnost je součástí koncernu Rabbit Trhový Štěpánov, který mu prasata dodává. Přesto vnímá velké výkyvy na trhu.

„Prasat na trhu obecně ubývá a ten problém se bude prohlubova­t,“myslí si ředitel. Rabbit nyní naopak menší farmy skupuje, aby posílil svou pozici na trhu. „Dochází tam k mnohamilio­novým rekonstruk­cím, takže zásadní nedostatek nám nehrozí,“dodal.

Soběstačno­st klesá

Problém nemá ani koncern Agrofert (ten je zároveň majitelem vydavatels­tví MAFRA, jemuž patří MF DNES, pozn. red.). „Naší dlouhodobo­u strategií je být co nejvíce soběstační. To znamená, že vepřové maso nakupujeme mimo koncern pouze pro 20 procent výrobní kapacity, zbytek máme od našich chovatelů. Navzdory složité situaci na trhu s vepřovým masem plánujeme naši výrobu zachovat na stávající úrovni,“řekla mluvčí koncernu Lucie Bukovanská.

Hrdina se ale obává snižující se soběstačno­sti celého Česka. Do republiky se zhruba polovina vepřového dováží a schodek agrárního zahraniční­ho obchodu v něm se stále prohlubuje. „Prakticky nikomu ale nevadí, že si to dovezeme. Stejně jako už dovážíme brambory, cukr nebo květiny, které jsme si dříve dokázali udělat za úplně jiné peníze,“prohlašuje ředitel Hrdina.

Podobně je tomu s porážkovým­i místy, do stavby nového masokombin­átu za současné situace by podle Hrdiny šel pouze sebevrah. Navíc se v příštím roce mají snížit asi na polovinu národní dotace, které v uplynulých letech činily pět miliard korun ročně.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je chov prasat jedním z nejohrožen­ějších oborů české živočišné výroby. „Zdražují pohonné hmoty a zvyšují se mzdové náklady. Lze očekávat, že prodražová­ní chovu prasat bude pokračovat i v příštím roce. Třetina chovatelů loni uváděla, že zvažuje zrušení chovu, a téměř polovina mluvila o omezení stavů prasat. Tyto černé scénáře se začínají postupně naplňovat,“upozornil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia