Dnes Prague Edition

Jak hodnotí daňoví specialist­é dosavadní kroky resortu financí?

-

Zvýšení limitu pro uplatnění paušální daně

„Zvýšení limitu je jistě dobrá změna ve prospěch malých podnikatel­ů. Vládou zvolený koncept tří pásem s několika podpásmy je ale příliš komplikova­ný, přinese nejednozna­čné situace. Jde proti základní myšlence paušální daně, kterou je jednoducho­st,“říká Jiří Nesrovnal ze společnost­i N-Consult.

„Zavedení dalších dvou pásem je sporný krok. Přinese pokles příjmů státního rozpočtu, aniž by poplatníků­m nabídl očekávaný administra­tivní komfort a právní jistotu,“soudí Ivana Vaňousová, daňová poradkyně Kodap. „Kdyby rozhodnutí přihlásit se k paušální dani nejprve každý poplatník konzultova­l s daňovým poradcem, odešli by od paušální daně i ti, kdo už ji využívají,“dodává Vaňousová.

Zdanění neočekávan­ých zisků neboli takzvaná windfall tax

„Základní myšlenka a princip této daně je logický a odpovídá současné situaci. Zavedení windfall tax je každopádně nesystémov­é a nekoncepčn­í řešení, které již tak složitou oblast daně z příjmů ještě více zkomplikuj­e a přinese výkladové nejasnosti a zbytečné spory,“říká Nesrovnal.

„Hrozba hluboké krize byla vždy důvodem pro rychlá nestandard­ní opatření. Tento konfiskačn­í daňový nástroj je vysokou sázkou EU i Česka na to, že krize co nejdříve pomine. Jinak by mohlo dojít k poškození evropského daňového prostředí na dlouhá léta,“soudí Vlastimil Sojka, daňový poradce Kodap.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia