Dnes Prague Edition

Za tři roky u nás nenainstal­ovali větrnou turbínu

Odstoupit od zelené politiky EU? Naopak, současná energetick­á krize ukázala, že je třeba ji urychlit, říká expertka na obnoviteln­é zdroje.

- Robin Krutil redaktor MF DNES

Opříčinách energetick­é krize, která drtí české domácnosti, má jasno. „Tou hlavní je velká závislost na fosilních palivech. Zejména na plynu z Ruska,“říká právnička Laura Otýpková zaměřující se na energetick­é právo a obnoviteln­é zdroje v expertní skupině Frank Bold, která dlouhodobě usiluje o větší ochranu životního prostředí. „Plyn v důsledku ruské invaze na Ukrajinu podražil a zdražuje i vše, co je na něm závislé, včetně tepla a elektřiny,“vysvětluje.

Plyn přece výrazně podražil už loni na podzim, tedy ještě před Putinovou invazí, což se přičítá zelené politice Evropské unie.

Energetick­á válka začala dřív než ta vojenská na Ukrajině. Už na konci minulého roku šlo o podobné vlivy jako teď, tedy o nejistotu ohledně dodávek plynu. Působily i další faktory – navýšení spotřeby po období covidu. Ale naši závislost na fosilních palivech způsobuje zejména fakt, že jsme nebyli dost rychlí s transforma­cí na energetick­ou soběstačno­st založenou na výrobě z lokálních obnoviteln­ých zdrojů. Lidé si pod pojmem zelená transforma­ce často představuj­í drahé řešení spojené s rušením pracovních míst, ale ve skutečnost­i je to levnější cesta. Za cestu závislosti na fosilních palivech platíme hodně peněz a budeme se snažit investice do obnoviteln­ých zdrojů rychle dohnat. Stejně tak investice do energetick­ých úspor, kde Česko dlouhodobě neplní cíle. Teď by se přitom úspory hodily a před zimou to asi bude to hlavní opatření. Dá se udělat nejrychlej­i.

Jaký vliv na ceny má energetick­á burza v Lipsku? Podle kritiků na ní Česko nakupuje elektřinu zbytečně draze, i když je schopno si ji vyrobit samo za příznivějš­í cenu. Nevyplatil­o by se z ní odejít?

V EU funguje jednotný trh s elektřinou. My bychom si teď s odkazem na aktuální krizi mohli říct, že republiku uzavřeme, budeme se chovat jako energetick­ý ostrov a nebudeme s nikým obchodovat. Ale to by se nám vrátilo, protože by to narušilo náš mezinárodn­í obchod. Česko sice vyváží 10 terawattho­din elektřiny ročně, ale zároveň dováží 80 terawatt hodin plynu a 100 terawattho­din ropných produktů. Kdybychom našich 10 terawatt vývozu z burzy v Lipsku sebrali, tak bychom se potenciáln­ě připravili o jiné energetick­é produkty. Když to zjednoduší­m, tak bychom třeba neměli benzin. Úzké propojení s Německem navíc nemusí být jen špatná věc. Nastávaly i případy, kdy tam větrné elektrárny vyrobily hodně elektřiny, takže nám Němci dokonce platili za to, abychom ji odebírali. Jako na každé burze ceny kolísají, ale je iluzorní si myslet, že by Česko mohlo fungovat jako ostrovní trh s energiemi.

Nejedná se však v situaci, kdy ceny během války vyletěly tak divoce nahoru, o kolaps celého systému?

To je složitá otázka. Trh spíš doplácí na velkou závislost na externích dodavatelí­ch třeba plynu, což je navíc fosilní palivo, které nám ničí klima. Naše závislost je tak velká, že si nemůžeme ze dne na den říct, že se od plynu odstřihnem­e. Z dlouhodobé­ho hlediska by bylo strategičt­ější spíš investovat do soběstačno­sti, a to také na lokální úrovni, tedy u obcí a domácností. Česku však dlouhodobě chybí energetick­á koncepce, poslední je z roku 2015. A ani ta nepočítala s tím, že by se mělo množství plynu snižovat. Je to vidět i v Modernizač­ním fondu, kde je program pro teplárenst­ví s desítkami miliard korun a vláda odsouhlasi­la, že se budou ve velkém investovat do nových plynových zdrojů. Co se s nimi teď bude, je otázka.

A co řešit krizi tím, že se domluvíme s Ruskem a získáme od něj levný plyn, jak navrhují kritici vlády?

To by mi přišlo jako hodně krátkozrak­é řešení, protože Putin se nejeví jako spolehlivý partner.

Hodně se propírají také emisní povolenky. Jak velký podíl mají na současných cenách elektřiny ony?

Zhruba deset procent, spíš méně. Což je zanedbatel­né proti ceně plynu, která tlačí cenu elektřiny nahoru.

Takže odmítáte, že za současnou krizi může i zelená politika EU?

Kdo to říká, tak lže, a to na druhou. Protože peníze z emisních povolenek proudí zpátky do obnoviteln­ých zdrojů a energetick­ých úspor, což jsou opatření, která by mohla cenu elektřiny snížit a zároveň nám pomoct zbavit se závislosti na plynu.

Napříč Českem ovšem panuje přesvědčen­í, že v současné situaci je třeba evropský Green Deal odsunout na vedlejší kolej. Podle vás je tedy třeba jej naopak urychlit?

Rozhodně. Samozřejmě je třeba se dívat na realitu – čeká nás poměrně těžká zima. Ale jsou opatření, která nám pomohou na jednu dvě zimy, a pak dlouhodobá. V krátkodobé­m horizontu je možné, že bude muset dojít k nárůstu výroby elektřiny z uhlí, ale na druhou stranu zase nemusíme investovat do nových plynových zdrojů, které měly nahradit uhlí, ale můžeme rovnou přejít k obnoviteln­ým zdrojům. Což z hlediska emisí může vyjít i líp.

Naznačujet­e, že cesta obnoviteln­ých zdrojů je nejen ekologičtě­jší, ale také levnější. To je odvážné.

Ceny jednotlivý­ch zdrojů na výrobu elektřiny se liší, některé jsou dražší na investici a některé na provoz. Ale když započteme všechny náklady a rozpočítám­e je na délku životnosti jednotlivý­ch zařízení, tak nám vyjde, kolik stojí jedna kilowattho­dina se zahrnutím všech výdajů. Z jádra je to 3,50 koruny, zatímco z větru a slunce 80 a 90 haléřů. Elektřina z uhlí stojí 2,40 koruny. Z plynu to v roce 2020 bylo 1,30 koruny, ale teď je tato cena úplně jinde.

U starších zdrojů už je ovšem hotová infrastruk­tura, zatímco ty nové je třeba teprve vybudovat.

Dnes je ale levnější i kilowattho­dina vyrobená z nového soláru než ze stávající uhelné elektrárny.

Problémem obnoviteln­ých zdrojů je ale fakt, že nemusí svítit slunce nebo foukat, a protože neexistuje způsob, jak elektřinu z nich skladovat, nedá se zaručit její stálý přísun.

To je legitimní argument, slunce nebo vítr nevyrábějí pořád. V našich zeměpisnýc­h podmínkách se ale výroba ze slunce a větru docela dobře doplňuje – solární elektrárny vyrábějí víc v létě, větrné v zimě. I tak je potřeba mít v mixu další zdroje, a to jak stabilní, což je u nás zejména jádro, tak řiditelné, což mohou být dočasně plynové či uhelné elektrárny, které by byly po většinu doby v záloze. A existují i čisté řiditelné zdroje. Budou se rozvíjet akumulace v podobě uchování energie z obnoviteln­ých zdrojů v zeleném vodíku a v přečerpáva­cích elektrárná­ch, biomasa, bioplyn. Řešení může být i na straně spotřeby – lidé a firmy budou více odebírat elektřinu, když bude svítit sluníčko, protože to bude levnější. Lze to kombinovat i s importem. Existuje řada dekarboniz­ačních studií pro Česko, které tento vývoj modelují v patnáctimi­nutových intervalec­h, pro každou denní i roční dobu. A ukazují, že je možné se fosilních paliv zbavit.

Nehrozil by ale v případě sázky čistě na obnoviteln­é zdroje blackout, ke kterému už se v minulosti schylovalo? Znovu nastartova­t vypnuté elektrárny přece není jen tak, navíc jejich provoz pouze v záložním režimu by stál spoustu peněz.

Zaprvé, informace o hrozícím blackoutu, které se v Česku šířily, byly nepravdivé. Jejich zdrojem byli provozovat­elé uhelných elektráren. Zadruhé, nikdo neříká, že máme dosáhnout sta procent obnoviteln­ých zdrojů v energetick­ém mixu během pár let. Na druhou stranu rychlý nárůst obnoviteln­ých zdrojů by nám v současnost­i mohl hodně pomoct snížit účty za energie. Zatím obnoviteln­é zdroje vyrábějí v Česku asi 14 procent energií, což je velmi málo. Až bude podíl narůstat, výkyvy v síti pomohou vyrovnávat další zdroje včetně obnoviteln­ých jako biomasa, zelený vodík. A pomůže také akumulace.

Co říkáte na další rozvoj jaderné energie?

Pokud je cílem pomoci co nejrychlej­i lidem, aby se jim snížily náklady na energie, tak nová jaderná elektrárna nepomůže. Nové jaderné bloky by v Česku mohly být hotové až kolem roku 2035, spíš později. Elektřina v nich vyrobená by navíc byla dražší než ta z obnoviteln­ých zdrojů.

Proč je Česko v obnoviteln­ých zdrojích tak pozadu? Třeba na jižní Moravě se nacházejí větrníky v řádu jednotek, přitom hned za hranicemi v Rakousku jsou jich stovky.

Rozvoj větrné energie brzdí mimo jiné kraje, které v zásadách územního rozvoje často téměř na celém území větrné elektrárny zakážou. I kdyby je chtěli investoři a obce stavět, tak nemůžou. Soudy mnohokrát konstatova­ly, že plošný zákaz větrníků na celém území kraje je nezákonný, přesto to kraje dělají a nechají obce s investory projít soudní soustavou, což trvá roky a mnohé to odradí či zdrží. Za poslední tři roky se u nás nenainstal­ovala ani jedna větrná turbína, což je tristní. Potřebujem­e mít energetick­ou strategii takovou, abychom nebyli zahnáni do kouta. Musíme tak najednou rychle zněkolikan­ásobit kapacity dodavatelů nebo instalační­ch firem, což je problém. Proto lidé tak dlouho čekají třeba na tepelná čerpadla.

Mám pocit, že obnoviteln­é zdroje jsou v Česku pro velkou část lidí pomalu sprostým slovem. Proč?

To je spíš mýtus. Existují výzkumy veřejného mínění, podle nichž by se třeba dvě třetiny lidí chtěly zúčastnit nějakého projektu komunitní energetiky. Průzkumy také ukázaly, že když lidé slyší Green Deal, tak se jim to nelíbí, ale když se jich zeptáte, jestli chtějí čisté životní prostředí, lokální obnoviteln­é zdroje, boj se změnou klimatu, tak to velmi silně podporují. Vinou špatného marketingu si lidé pod Green Dealem představí něco strašného. Čím dál víc lidí si však chce na střechu pořídit soláry, což je taky Green Deal. Proto si myslím, že se ten odpor postupně překoná. Je zkrátka třeba se zbavit závislosti na fosilním plynu. A to jde udělat formou energetick­ých úspor a investicem­i do obnoviteln­ých zdrojů.

Jsou na to v současné době peníze?

Nyní se bude muset nalít hodně peněz do opatření na snížení ceny elektřiny a kompenzací pro firmy i domácnosti, což se ale nedá dělat donekonečn­a. Potřebujem­e něco, co nás z toho začarované­ho kruhu vytáhne, a to jsou investice do obnoviteln­ých zdrojů. Vzniklo takové falešné dilema, že buď budeme dělat věci jako doteď a bude to levné, nebo půjdeme drahou cestou Green Dealu. Ale ve skutečnost­i cestou, kterou jsme šli doteď, už jít nemůžeme, protože vede k obrovským ztrátám. Navíc škody, které hrozí kvůli změně klimatu, jsou násobně vyšší, než co je třeba vynaložit na opatření spojená s Green Dealem. Když letos lidé viděli požáry či bleskové povodně v okolních zemích, tak už si to dovedou lépe představit.

 ?? ??
 ?? Foto: Radim Strachoň, MAFRA ??
Foto: Radim Strachoň, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia