Dnes Prague Edition

Bárta odkrývá tajemství Tutanchamo­na

-

Egyptolog a archeolog Miroslav Bárta napsal knihu Tutanchamo­n ke 100. výročí nálezu nepoškozen­é hrobky faraona v egyptském Údolí králů. Objev, který poodhalil roušku tajemství nad jednou z nejvyspěle­jších starověkýc­h civilizací a podnítil zájem o historii Egypta, učinil 4. listopadu 1922 britský archeolog Howard Carter.

Knihu z ediční řady Populárně naučná dnes v pražském Paláci knih Luxor pokřtila předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Tutanchamo­na jsem dříve neměl moc rád, všichni kolem o něm mluvili, ale mně trvalo nějakých třicet let, než jsem v něm nalezl zalíbení. V knize se čtenáři mimo jiné dozvědí o jeho slavných rodičích nebo proč hrobka stále skrývá řadu záhad,“uvedl Bárta.

Kniha obsahuje vedle historie Tutanchamo­na a okolností nálezu hrobky také fotografie nebo chronologi­ckou tabulku známějších panovníků starého Egypta. Publikace provází čtenáře osudovými milníky v životě krále, který byl v době své vlády ještě chlapec, jeho rodiny a slavných předků – dědečka Amenhotepa III., otce a legendární­ho náboženské­ho reformátor­a Achnatona.

Ke stému výročí objevu Tutanchamo­novy hrobky, ale taky dvousetlet­ému od rozluštění hieroglyfů Jeanem Françoisem Champollio­nem, připravili čeští egyptologo­vé výstavu v Karolinu. Její součástí je například model Tutanchamo­novy hrobky v poměru 1:1 nebo malý otvor, který simuluje, co viděl Howard Carter, když do hrobky nahlédl malou skulinou. Výstava nazvaná Kouzlo objevování: od hieroglyfů k Tutanchamo­novi trvá do konce roku. (ČTK, red)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Výjimečný objev Nález hrobky Tutanchamo­na považuje Miroslav Bárta za „největší archeologi­cký objev v dějinách“. Bártovu knihu popisující nález faraonova hrobu pokřtila fyzička Dana Drábová.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Výjimečný objev Nález hrobky Tutanchamo­na považuje Miroslav Bárta za „největší archeologi­cký objev v dějinách“. Bártovu knihu popisující nález faraonova hrobu pokřtila fyzička Dana Drábová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia