Dnes Prague Edition

Co bych si nezahrál?

Fotbal změnil kvůli Kataru regule. Reprezenta­nty už nekupuje, ale vychovává

- Jiří Čihák reportér MF DNES na MS v Kataru

Byl to jeden z nápadů, jak pozvednout mizernou úroveň národního týmu. Jak mu dodat šmrnc i nezbytnou kvalitu. Co na tom, že tři Brazilci, které si Katařané v roce 2004 v německé bundeslize vyhlédli jako posily pro svou fotbalovou reprezenta­ci, neměli s jejich zemí pranic společného.

„Co bych si nezahrál? Tohle je šance, kterou jsem v Brazílii ani v Německu nedostal. Poznám mezinárodn­í fotbal, možná i mistrovstv­í světa,“odrážel kritiku známý bek Dedé, který se během letitého působení v Dortmundu spřátelil i s Tomášem Rosickým a Janem Kollerem.

Tenkrát v březnu před osmnácti lety měl však namířeno do Kataru.

Maličký emirát na pobřeží Perského zálivu si ho vybral společně s dalšími dvěma krajany, Aíltonem a Leandrem, a při vyřizování občanství kvůli nim dokonce přimhouřil oči i nad vlastními zákony. Všechno už bylo domluvené, dokumenty nachystané. Nováčci měli slíbenou klíčovou roli v národním týmu a navrch patrně i velmi slušný finanční bonus.

Jenže v katarském dresu si nakonec nezahráli.

Zasáhla FIFA, kterou troufalé jednání Kataru pobouřilo natolik, že svá pravidla ohledně naturaliza­ce zahraniční­ch fotbalistů svižně zpřísnila. Na území státu, který hodlají reprezento­vat, musí nyní nejméně dva roky žít nebo mít rodinné vazby.

Neselhali jsme!

I Katar rázem pochopil, že tudy cesta nevede a že budování konkurence­schopné reprezenta­ce musí být dlouhodobý a především systematic­ký proces.

Na domácím mistrovstv­í světa sice pořadatels­ký tým nezáří, prohrál s Ekvádorem (0:2) i Senegalem (1:3) a dnes se v duelu proti Nizozemsku s turnajem definitivn­ě rozloučí.

Na druhou stranu: stále zůstává úřadujícím šampionem Asie, což je vzhledem k počtu asi 7 500 registrova­ných

fotbalistů v zemi vlastně zázrak.

„Tušili jsme, jak složité to na mistrovstv­í budeme mít,“neskrývá španělský trenér Kataru Felix Sánchez. „Katar je malá země, s malým počtem obyvatel, bez kvalitní ligové soutěže. Víme, jaké máme limity, a tak bych nehovořil o selhání nebo zklamání.“

Těžko odhadovat, jaká sami Katařané měli před turnajem vlastně očekávání.

Když pořádali v roce 2015 v Dauhá šampionát v házené, využili volných pravidel a do týmu přivedli tři Černohorce, dva Bosňany, Francouze, Kubánce, Španěla a získali stříbrné medaile, byť jejich maximem bylo do té doby šestnácté místo. Tehdejší senzaci navíc doprovázel­y spekulace o odměnách, na něž si měli koupení reprezenta­nti přijít: Luxusní maserati? Přepychový byt na umělém ostrově?

I katarský fotbal pamatuje spoustu reprezenta­ntů-cizinců, kteří splnili regule FIFA: Uruguayec Sebastián Soria je dodnes třetí v počtu startů za národní tým.

V aktuálním výběru jsou zase Portugalec Ró-Ró, alžírský rodák Búalím Chúchí nebo Karím Búdiaf z Francie, kteří před příchodem do Kataru za profesioná­lním fotbalem neměli na zemi žádnou vazbu.

Ostatní hráče si však Katar vychoval sám, i když jde často o přistěhova­lce nebo jejich potomky. Místní federace nakonec odstoupila i od původního plánu najmout aspoň velké trenérské jméno.

José Mourinho? Zinedine Zidane? Ne, šanci dostal Sánchez, který většinu současných hráčů poznal v mládežnick­ých kategoriíc­h.

Téměř celý jeho tým vzešel z luxusní akademie Aspire, místní chlouby, kde se o talentovan­é fotbalisty (nejen) od dvanácti do osmnácti let starají experti z celého světa, nejčastěji právě ze Španělska.

„Nebýt Aspiru, žádné mistrovstv­í světa v Kataru není,“je přesvědčen­ý Tim Cahill, bývalý australský kapitán, jenž v akademii pracuje jako šéf sportovníh­o úseku.

Katařanem druhé kategorie

Pomáhají moderní technologi­e, využívají se nejproprac­ovanější tréninkové metody a možná ze všeho nejdůležit­ější je síť skautů, kteří ročně vytipují tisíce nových adeptů napříč kontinenty.

Síto je pak nemilosrdn­é, protože asi ze sedmnácti zemí v arabském světě, jihovýchod­ní Asii, Africe i Jižní Americe se do závěrečnéh­o výběru probojuje zhruba jen padesátka nejlepších. Místo v akademii nakonec získá maximálně dvacet vyvolených. A dál?

Otevírá se cesta do národního týmu, byť ne nutně i ke katarskému pasu.

Současný Katar má totiž v oblasti udílení občanství jedny z nejpřísněj­ších pravidel na světě. Ročně vydá nanejvýš padesát nových pasů a na všechny musí dát razítko emír Tamim bin Hamad Sání osobně.

Občanství v Kataru lze navíc dědit výhradně po otci, takže pokud se dítě narodí přistěhova­lcům nebo katarské matce, na oficiální pas nemá nárok.

Sportovci, kteří do této kategorie spadají, pak dostávají alespoň tzv. misijní pas, jenž je opravňuje reprezento­vat zemi navenek, ovšem doma jim upírá spoustu výhod.

Kdyby stejné podmínky platily i v Evropě, třeba Kylian Mbappé nebo Paul Pogba by nedostali plnohodnot­ný francouzsk­ý pas.

Mimochodem, právě poslední mistři světa měli na šampionátu 2018 v Rusku hned patnáct hráčů s africkými kořeny. A Katar je na tom teď podobně.

Třeba v kádru, který před třemi lety vyhrál mistrovstv­í Asie, byste podobných příběhů našli sedmnáct. Úřady sice hráčům na základě nečekaného úspěchu oficiální pas slíbily, jenže podle zahraniční­ch médii se celá řada případů táhla a některé zůstávají dosud nevyřešené. Nedělá to neplechu? Možná. Stejně jako další specifika, s nimiž se zahraniční trenéři v Kataru setkávají.

Ital Andrea Stramaccio­ni, který do konce října vedl tým al-Gharráfa, začal kvůli pozdním příchodům rozdávat pokuty: „Ale přišel za mnou asistent a ptal se: Myslíš, že to má cenu? Místní kluci měli samá luxusní auta, a i když se snažili změnit, mají zkrátka jinou mentalitu. Pořád mi říkali: Trenére, klídek, tohle je Katar. Já na to: To teda ne, tohle je práce!“

Ani národní tým není dokonalý. Katařané ovšem mohou být pyšní na to, že je konečně jejich.

Ne vždycky to totiž platilo.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Místní chlouba Fotbalisté Kataru při tréninku v luxusní akademii Aspire, odkud vzešel téměř celý současný národní tým. Katar už si hráče vychovává, reprezenta­ntů-cizinců je minimum.
Foto: Profimedia.cz Místní chlouba Fotbalisté Kataru při tréninku v luxusní akademii Aspire, odkud vzešel téměř celý současný národní tým. Katar už si hráče vychovává, reprezenta­ntů-cizinců je minimum.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia