Dnes Prague Edition

Bez pana Neymara. Když hvězdy netančí

Dva zápasy, dvě výhry, Brazílie postupuje. Ale žádný koncert to včera nebyl. Proč?

- Jiří Čihák reportér MF DNES na MS v Kataru

Upínali se spíš k jiným jménům. Brazilští fotbaloví fanoušci doufali, že při absenci zraněného Neymara, nejblyštiv­ějšího talismanu, zase zazáří někdo z nadupané ofenzivní roty.

Ale když jejich včerejší utrápený zápas se Švýcarskem rozhodl před koncem brousek Casemiro, který v létě vyměnil Real Madrid za Manchester United, nezlobili se.

Jak by také mohli, když jsou hlavní favorité mistrovstv­í světa po dvou výhrách bez inkasované­ho gólu v osmifinále.

„První cíl splněn. Postupujem­e. Teď se uvidí,“spokojeně pravil Casemiro. Jenže sám musel cítit, jak moc to bez Neymara drhlo. Ale k tomu se ještě vrátíme.

Brazílie porazila snaživé Švýcarsko 1:0 a ve VIP křesílku na tribuně tomu tleskal i fenomenáln­í útočník Ronaldo. Spolu s ním také Roberto Carlos, Cafú nebo Kaká. Mistři světa, legenda vedle legendy.

Jim se chce současný tým vyrovnat. Po dvaceti letech vyhrát titul. Pošesté v historii pro Brazílii. Jenže půjde to bez Neymara? Brazilci tentokrát na trávníku netančili tak ladně, jak se od nich očekává.

Čas ubíhal a pořád nic. Deset minut. Dvacet. Pětadvacet. Jen na obyčejnou střelu diváci čekali skoro půl hodiny. Pár slibných momentů, narážeček, otoček, patiček, kliček. Efekt? Nula.

Vynahradil jim to až na konci třicátník Casemiro, jenž mívá obyčejně spíš defenzivní úkoly. Šajtlí pohladil balon a ze třinácti metrů jej s přispěním teče švýcarskéh­o obránce Akanjiho poslal do sítě.

Ze sedmadvace­ti týmů, na které kanárkově zbarvení Brazilci narazili v dějinách mistrovstv­í světa alespoň dvakrát, byli Švýcaři společně s Maďarskem a Portugalsk­em jedním ze tří, které na vrcholném turnaji neporazili.

Už to neplatí. „Respektuje­me, že vyhrál lepší,“konstatova­l švýcarský kouč Murat Yakin.

Na zvláštním stadionu s názvem 974, jejž Katařané postavili z lodních kontejnerů a po šampionátu ho rozeberou, se nakonec favorit do pevné defenzivy soupeře vlomil. Přestože dlouho mrhal šancemi. Přestože mu chyběla obvyklá lehkost. Přestože se zdálo, že příliš spoléhá na úvodní vítězství a nedává do druhého utkání absolutní zanícení. Přestože na hřišti nebyl Neymar.

Z úvodního utkání proti Srbsku brazilská desítka odkulhala s oteklým kotníkem a zprávy o jejím zdravotním stavu jsou v Brazílii v posledních dnech zdaleka nejžádaněj­ším zbožím.

Platí, že největší hvězda stále odpočívá. I včera sledoval Neymar své spoluhráče pouze z hotelového lůžka s dlahou na noze.

Trénovat nemůže. Čeká. Ani v pátek proti Kamerunu hrát nebude.

Vyhlíží chvíli, kdy ho pochrouman­é vazy v kotníku pustí na hřiště.

Nejdřív v osmifinále, které už mají Brazilci jisté.

Místo Neymara sklidil při ohlašování sestav největší aplaus Richarliso­n, autor dvou gólů z prvního zápasu. Nic moc ovšem nepředvedl.

Zpočátku jako by trenér Tite zapomněl povolit ruční brzdu, ale i tohle je současná Brazílie. Loni na jihoameric­kém mistrovstv­í, kde prohrála až ve finále, ve vyřazovací fázi taky vyhrávala nejtěsnějš­ím rozdílem 1:0. I včera se rozhodla pro úspornou fotbalovou verzi. Poprvé slavila po více než hodině trápení, ale gól rychlíka Viníciuse, hrdiny posledního finále Ligy mistrů, kvůli ofsajdu neplatil. Rozhodl až Casemiro v 83. minutě. Zápas potvrdil, co Brazilci nutně potřebují: aby se jim co nejdřív uzdravil Neymar. Bez něj to prostě není ono.

 ?? Foto: ČTK ?? Kanárci se radují Střelec vítězného gólu Casemiro skáče radostí na kapitána Thiaga Silvu. Poté, co porazila sveřepé Švýcarsko, může Brazílie na mistrovstv­í světa v Kataru vyhlížet osmifinálo­vého soupeře.
Foto: ČTK Kanárci se radují Střelec vítězného gólu Casemiro skáče radostí na kapitána Thiaga Silvu. Poté, co porazila sveřepé Švýcarsko, může Brazílie na mistrovstv­í světa v Kataru vyhlížet osmifinálo­vého soupeře.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia