Dnes Prague Edition

Otroci z ulice

Gang podle policie „pochytal“desítky bezdomovců a na jejich práci vydělal miliony.

- Václav Janouš Tereza Vlčková

Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na okraji České Kamenice nedaleko Děčína a v dalších třech domech různě po městečku.

Nešlo ale o žádná azylová zařízení, ale o soukromé nemovitost­i, kde jim majitelé dali nocleh a stravu. Jenže podle policie to nebyla pomoc, ale vykořisťov­ání. Bezdomovci museli pro podnikatel­e v podstatě za nocleh a stravu pracovat. Podle policie jim tímto novodobým otrokářstv­ím vydělali od roku 2019 nejméně patnáct milionů korun. Část bezdomovců se proti podnikatel­ům bojí svědčit.

„Čtyři ubikace stály dřív tady, ty se pak musely zbourat, protože to bylo načerno. Spousta dalších lidí bydlela v tomto růžovém domě. Další v domě za mostkem přes řeku. Těžko odhadovat, kolik to bylo lidí. Ale spousty, spousty. Už bylo na čase, aby na to policie vlítla, vždyť to tu viděli všichni, že to nejsou normální dělníci,“popisuje jeden ze sousedů.

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu si nyní přišli pro pět lidí při akci s krycím názvem Vévoda, odkazující se k příjmením obviněných. Případ přitom sledovali delší dobu.

„Obvinění měli zejména v okolí nádražních budov, parků či charitativ­ních organizací, a to nejdříve v severních Čechách a následně po celé České republice vyhledávat osoby bez domova či ze sociálně slabého prostředí s nabídkami pracovního uplatnění. Následně je převezli do Kamenice a ubytovali v prostorách nevyhovují­cích pro účely bydlení a po celou dobu jim poskytoval­i stravu nevhodnou ke konzumaci, například prošlé potraviny,“popisuje mluvčí národní centrály Jaroslav Ibehej.

Bezdomovci pro obviněné museli vykonávat různé práce, které měli jejich „zaměstnava­telé“nasmlouvan­é: stavební, výkopové či bourací. A o víkendech je podle kriminalis­tů nutili – a to i pod pohrůžkami násilí – k práci pro obviněné.

„Šlo například o údržbu a opravy nemovitost­í či sběr palivového dřeva. Obvinění měli zároveň přebírat veškeré finanční prostředky získané prací poškozenýc­h, kdy jim dávali jen zlomek vydělaných peněz. Tímto způsobem dle našich závěrů získali cca 15 milionů korun,“doplnil Ibehej.

„Museli jsme rubat, co řekli. Nedávali nám peníze skoro žádné, vždy jen pár stovek, fakt almužnu. Spousta lidí ale byla ráda, že má střechu nad hlavou a jídlo, tak drželi hubu nebo se báli něco říct,“popisuje jeden z bezdomovců, který skončil v domě v České Kamenici.

Policie stíhá čtyři muže a jednu ženu, které obvinila z obchodován­í s lidmi. Za to jim hrozí jako organizova­né skupině od pěti do dvanácti let.

Museli jsme rubat, co řekli. Nedávali nám peníze skoro žádné, fakt almužnu.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Policejní zátah proti obchodníků­m s lidmi.
Foto: Policie ČR Policejní zátah proti obchodníků­m s lidmi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia