Dnes Prague Edition

Kramný v Ostravě bojuje o obnovu soudního procesu

- Josef Gabzdyl

Už téměř devět let žije čtyřiačtyř­icetiletý Petr Kramný z Karviné za mřížemi. Nejprve ve vazbě čekal na rozsudek za žalovanou vraždu manželky Moniky a osmileté dcery Kláry na dovolené v Egyptě a od ledna 2016 si ve věznici v Mírově odpykává trest osmadvacet­i let.

Kramný však stále odmítá, že manželku a dceru zabil elektrický­m proudem, naopak poukazuje na jejich předchozí silné zažívací potíže. Když se v noci 30. července 2013 probudil, byly podle něj manželka s dcerou už mrtvé.

Od včerejška se Krajský soud v Ostravě zabývá jeho žádostí o obnovu řízení, k návrhu Kramného obhájkyně Jany Rejžkové se připojila i jeho matka Irena Rychlá.

Učinili tak po letošní změně v legislativ­ě, díky níž o případné obnově rozhoduje jiný soudní senát než ten, který Kramného poslal do vězení. „Máme tři posudky opravdovýc­h odborníků, které odmítají zásah elektrický­m proudem jako

příčinu smrti, a tedy že Petr Kramný vraždil,“uvedla obhájkyně.

První den hovořili dva znalci obhajoby, a to patolog Ivo Štainer a soudní lékař Alexander Pilin.

„Argumenty pro zásah elektrický­m proudem považuji za velmi

chabé. Kritizuji nízký počet vzorků a práci hodnotím jak nedbalou až amatérskou,“poukazoval Štainer na odebrané vzorky srdce a kůže při pitvě obou zemřelých v Ústavu soudního lékařství v Ostravě.

Podle Štainera je zjevné, že poté,

co toxikologi­cké vzorky neprokázal­y otravu, tak půl roku po české pitvě přišli ostravští znalci s teorií elektřiny. „Jenže já žádné takové stopy po zásahu elektrické­ho proudu nezjistil,“podotkl.

Jako další svědčil soudní lékař Alexander

Pilin, který se zabýval tím, zda na tělech byl důkaz o vstupu elektrické­ho proudu. Přímo v soudní síni promítal fotografie zemřelých a detaily změn jejich těl, přičemž je srovnával se snímky po jednoznačn­ých zásazích elektřinou. „V tomto případě vylučuji zásahy elektrický­m proudem,“konstatova­l.

Samotný Kramný, který ve věznici viditelně zhubl, jen odkázal na závěry své obhájkyně a závěry znalců.

Státní zástupce Vít Legerský zatím nechtěl výpovědi obou znalců hodnotit. „Obecně mohu říci, že aby byla obnova řízení možná, musí odsouzený sdělit opravdu nové skutečnost­i, které navíc budou natolik zásadní, aby případně mohly otřást předchozím verdiktem,“upozornil žalobce.

Soud bude pokračovat dnes, není však zatím jasné, kdy padne verdikt.

Pokud soud žádost o obnovu řízení zamítne, zůstane Kramný ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pokud by však povolil obnovu, automatick­y by se tak zrušil předchozí rozsudek. Pak by se nejprve rozhodoval­o, jestli se Kramný vrátí do vazby, nebo do zahájení dalšího soudu zůstane na svobodě.—

 ?? ?? Petr Kramný s rodinou na osudné dovolené, při vzetí do vazby a na včerejším soudním líčení.
Petr Kramný s rodinou na osudné dovolené, při vzetí do vazby a na včerejším soudním líčení.
 ?? Foto: archiv a Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: archiv a Alexandr Satinský, MAFRA
 ?? ?? Jak šel čas
Jak šel čas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia