Dnes Prague Edition

Na rušení míst doplatí hygieny

Slibované velké snižování stavu státních úředníků se nekoná

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Podle návrhu, který má dnes projednat vláda, by krajským hygienický­m stanicím mělo být zrušeno sedmdesát míst kvůli ukončení projektu Chytré karantény. Ten měl vést k včasnému zachycení, testování a izolaci osob potenciáln­ě nakažených covidem.

Vzhledem k tomu, že právě hygieny působily v minulosti značně poddimenzo­vaně, MF DNES zajímalo, zda by se namísto rušení nedala místa využít jinak. „Na základě příkazu k výkonu služby vydaného ministerst­vem zdravotnic­tví, respektive státním tajemníkem na ministerst­vu zdravotnic­tví, se my, jako krajské hygienické stanice, k tématům s celostátní­m přesahem a zejména k chystané reformě hygienické služby nesmíme vyjadřovat do médií,“napsala místo odpovědi mluvčí středočesk­é krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. A s dotazem odkázala stejně jako její kolegové z hygien přímo na ministerst­vo zdravotnic­tví.

Podle něj půjde většinou o místa fakticky neobsazená. „Ve srovnání s rokem 2022 dojde k 1. lednu 2023 ke zrušení 134 míst v rámci celé sítě krajských hygienický­ch stanic. Jedná se zhruba ze dvou třetin o neobsazená místa, kdy část těchto míst je zejména provozního charakteru,“napsal MF DNES mluvčí Ondřej Jakob. O snížení počtu míst podle něj bylo rozhodnuto již v roce 2021 v přípravě rozpočtu na rok 2022.

„Jedná se o počet míst, který byl navýšen v souvislost­i s epidemií covid-19. S ohledem na rozložení rušení těchto míst v průběhu roku 2022 hygienické stanice postupoval­y tak, aby minimalizo­valy případné dopady do chodu úřadu,“doplnil Jakob.

Ministersk­é miniškrty

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mají hygienické stanice v republice nyní zhruba dva tisíce zaměstnanc­ů. S nabíráním dalších ministerst­vo nepočítá. Fungování má zefektivni­t spíš postupujíc­í digitaliza­ce.

Další snižování stavu úřednickýc­h míst se v příštím roce chystá třeba na České správě sociálního zabezpečen­í.

„V ústředí České správy sociálního zabezpečen­í a Pražské správy sociálního zabezpečen­í je ke zrušení navrhováno celkem 121 neobsazený­ch systemizov­aných míst. Tato změna v obecné rovině reaguje na úspory v platové oblasti v rámci vládou schválenéh­o návrhu státního rozpočtu na rok 2023,“stojí v návrhu pro dnešní jednání vlády, který má MF DNES k dispozici.

Na samotných ministerst­vech nebo na Úřadu vlády nicméně v rámci chystané systemizac­e ubude míst jen sporadicky. Naopak se v nich mají nová spíš zřizovat.

„V souvislost­i s přípravou občanů k obraně státu a v důsledku nejisté bezpečnost­ní situace nejen v Evropě, ale i v České republice je navrhováno zřízení oddělení POKOS (příprava občanů k obraně státu),“stojí u ministerst­va obrany. Ministerst­vo financí pak zase třeba plánuje zřízení čtyř služebních míst náměstků pro řízení sekce. „Návrh naší systemizac­e nevyvolá potřebu na navýšení míst či financí v rámci rozpočtové kapitoly ministerst­va financí oproti vládou schváleném­u návrhu státního rozpočtu na rok 2023,“napsala k tomu MF DNES mluvčí resortu financí Michaela Lagronová.

Velmi pomalé snižování stavů

Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 v rámci úspor ve státním rozpočtu koalice SPOLU plánovala, že stát bude šetřit i na svém provozu. A to tak, že sníží počet státních úředníků o 13 procent.

„Osobně bych si velmi přála, aby i další resorty postupoval­y podobným tempem jako ministerst­vo zdravotnic­tví, kde se jen letos panu ministrovi Válkovi podařilo snížit počet úředníků zhruba o 11 procent,“reagovala na návrh, který projedná vláda, předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia