Dnes Prague Edition

Otroci z ulice

-

Pokračován­í ze str. 1

Kriminalis­té obstavili čtyři nemovitost­i obviněných včetně domu v Lužické ulici, kde bydlelo nejvíce bezdomovců. Do katastru dali plombu na jakékoliv nakládání s nimi. Objekty mají dohromady hodnotu zhruba osm milionů korun.

Případ se odehrával roky a detektivov­é předpoklád­ají, že zneužitých lidí bude daleko více, než kolik jich dnes proti obviněným vypovídá. Podle informací MF DNES očekávají poškozenýc­h desítky.

Odhalit příběh bezdomovců se podařilo i díky kamenické Charitě, která má sídlo pár desítek metrů od jednoho z objektů, kde podnikatel­é své „dělníky“ubytovával­i.

Psychologi­cká pomoc

Zaměstnanc­i Charity si všimli podivných praktik a následně některým z bezdomovců pomáhali. Od nich se také dozvěděli, co se v domech odehrává. „Dávali jsme jim oblečení, jídlo i třeba psychologi­ckou pomoc,“říká ředitelka Charity Štěpánka Kecková. „Ale nemyslím si, že jsme byli jediní, kdo o tom věděli. To není kauza, která spadla z nebe nebo se objevila v posledním týdnu. Dělo se to roky,“dodává.

„Některým jsme zajistili i bydlení či jsme je ukryli, když se rozhodli proti podnikatel­ům svědčit. Právě to přesvědčit je, aby svědčili, bylo nejsložitě­jší, protože jde o lidi na okraji společnost­i, velmi zranitelné

a zároveň nedůvěřivé,“říká ředitelka Kecková.

Mezi stíhanými je i manželská dvojice, která vlastní vilu, z níž jsou snímky z policejní razie. Stíhaní jsou na svobodě a odmítají, že by se na bezdomovcí­ch dopouštěli toho, co tvrdí policie. Reportéři MF DNES je včera vypátrali u domu v Lužické ulici, vedle kterého mají postavenu „svoji kancelář“, jakousi místnost vybavenou jako obývací pokoj. „My to vidíme jinak, je to lež. My jsme jim pomáhali, vždyť

část z nich (z bezdomovců, pozn. red.) se k nám i po razii vrací a prosí o pomoc,“řekla obviněná Monika K.

Obvinění mají zajímavou minulost. Jeden z nich si změnil v minulosti jméno. Lidé v České Kamenici ale vzpomínají, jak dříve „podnikal“už jednou v podobném oboru. Když nastala vlna odchodu Romů do ciziny, zejména do Anglie, vozil je tam podle svědků „za lepším životem“. „Platili mu kolem 4,5 tisíce za osobu, přitom tam jel autobus za osmnáct stovek. Když jsem to těm Romům říkal a jeden z nich se rozhodl konfrontov­at pana podnikatel­e, následně dostal přes hubu,“popisuje další ze svědků, jehož jméno redakce zná.

Překvapený starosta

Starosta České Kamenice Jan Papajanovs­ký byl podle svých slov policejní razií překvapen. Vilu v Lužické ulici na okraji města na radnici prý považovali za dělnickou ubytovnu.

„Nikdy tam nebyly žádné problémy, které by tam jela řešit třeba městská policie. Ani ta lokalita nepatří mezi oblasti se sociálními problémy. My jsme si mysleli, že vykonávají nějaké stavební práce, a ty lidi jsme nijak neznali. Pro město každopádně nikdy nic nedělali,“řekl MF DNES starosta.

Obvinění odmítají, že by jim bezdomovci za tři roky vydělali okolo patnácti milionů korun, jak vyčíslila policie. „To by tady někde asi bylo vidět, ne?“rozhodí demonstrat­ivně rukama obviněná Monika K. a ukazuje přitom na chátrající dům, který má jen vyměněná plastová okna.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Václav Janouš, MAFRA ?? Za byt a stravu V tomto domě na okraji České Kamenice v Lužické ulici pobývala řada bezdomovců, kteří za svou práci místo peněz dostávali jídlo a postel.
Foto: Václav Janouš, MAFRA Za byt a stravu V tomto domě na okraji České Kamenice v Lužické ulici pobývala řada bezdomovců, kteří za svou práci místo peněz dostávali jídlo a postel.
 ?? Foto: video Policie ČR ?? Policejní zásah Záběry z policejníh­o videa z razie v ubytovně bezdomovců v zanedbané vile v České Kamenici.
Foto: video Policie ČR Policejní zásah Záběry z policejníh­o videa z razie v ubytovně bezdomovců v zanedbané vile v České Kamenici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia