Dnes Prague Edition

V Česku se budou cvičit tisíce ukrajinský­ch vojáků

- — Karel Hrubeš

Poslanci včera schválili pobyt ukrajinský­ch vojáků na území Česka. Do konce příštího roku by se tak v prostoru Libavá mohly podle předchozíc­h informací cvičit až čtyři tisícovky Ukrajinců. Mělo by jít celkem o pět čtyřtýdenn­ích turnusů a v každém by mohlo být až osm set ukrajinský­ch vojáků.

První výcvik by se mohl uskutečnit ještě do konce letošního roku. Výcvik se bude týkat mechanizov­aných jednotek i speciálníc­h profesí.

O výcviku jednala na konci října ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Kyjevě s ukrajinský­m ministrem obrany Oleksijem Reznikovem během zasedání české a ukrajinské vlády. „Výcvik ukrajinský­ch vojáků je další cesta, jak pomoci Ukrajincům v boji s ruskými agresory,“prohlásila Černochová minulý týden na armádním shromážděn­í. Kyjev má podle Černochové zájem o výcvik zdravotník­ů, chemiků, ženistů a také mechanizov­aného praporu.

„Plánujeme vycvičit v rotačních cyklech vždy přibližně po třiceti dnech výcviku až pět mechanizov­aných praporů v počtu do 700 osob a výcvik zhruba sta specialist­ů v základních chemických, ženijních a zdravotnic­kých kurzech. Nebudou nasazeni trvale celý rok, ale v blocích, které požaduje ukrajinská strana,“popsal minulý týden plánovaný průběh výcviku poslancům výboru pro obranu velitel armádního velitelstv­í pro operace generál Josef Kopecký.

Není to poprvé, co se na území Česka cvičí vojáci cizích armád. Před několika lety například ve východních Čechách probíhal výcvik pilotů z Afghánistá­nu. Tehdy však nešlo o akci Česka: Američané si najali českou soukromou společnost, která výcvik prováděla. Na podzim 2016 se o projektu začalo mluvit poté, co dva z afghánskýc­h pilotů utekli do Německa, kde je chytila policie.

Výcvik po celé Unii

Pravidelně pak na území Česka probíhají různá mezinárodn­í cvičení, do kterých se vedle české zapojují také další armády států NATO. Například na konci srpna šlo o letecké cvičení Ample Strike 2022 se stovkami vojáků celkem ze sedmi zemí.

Příprava ukrajinský­ch vojáků v Libavé je sice výsledkem dohody mezi Českem a Ukrajinou, brzy však bude zřejmě součástí většího celoevrops­kého projektu asistenční mise EU. Do něj ČR vyšle padesátku vojáků, kteří mají působit na území dalších evropských států na velitelský­ch pozicích nebo jako instruktoř­i.

Celkem se má v rámci zmíněného projektu vycvičit až 15 tisíc Ukrajinců – vedle těch v Libavé jich největší část vycvičí na základnách v Polsku a Německu. Do projektu se podle náměstka ministryně Černochové Jana Jireše chce zapojit asi dvacítka unijních zemí.

Sněmovna včera také schválila vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných státech EU a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku.

Výcvik vojáků je další cesta, jak pomoci Ukrajincům v boji s ruskými agresory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia