Dnes Prague Edition

V léčbě pomáhá virtuální realita

Lékaři i pacienti v nemocnicíc­h stále častěji používají speciální brýle. Pomáhají nejen u operací.

- Ivana Lesková Tomáš Lánský

Pokračován­í ze str. 1

Játra jsou po mozku druhým nejsložitě­jším orgánem a každý člověk je má trochu jiná. Jejich operace patří k nejkomplik­ovanějším. Lékařům v IKEM pomáhá při plánovanýc­h operacích či transplant­acích jater už dva roky virtuální i rozšířená realita. S její pomocí zatím operovali 110 pacientů.

„Virtuální realita chirurgovi umožňuje si před výkonem i během něj zobrazit v celkové perspektiv­ě játra včetně cévních struktur, což mu žádná jiná metoda nedovolí,“popisuje David Sibřina, vývojář virtuální reality v IKEM. Metodu přinesl do institutu před dvěma lety, kdy mu bylo 24 let a studoval obor výpočetní medicína na anglické univerzitě. Dnes vede tým lidí, kteří složitý software zdokonaluj­í.

V praxi systém funguje tak, že pacient podstoupí CT či magneticko­u rezonanci. Snímky putují do speciálníh­o programu, který z nich vymodeluje 3D obraz. Ten se pak promítá operatérům do futuristic­kých brýlí, kde vidí i nejjemnějš­í detaily.

„Díky tomu můžeme u složité operace předem promyslet, jak ji provedeme. Navíc můžeme obraz sdílet v reálném čase s dalšími kolegy v jiných zemích a diskutovat nad nejlepší variantou operace,“vysvětlil Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie v IKEM.

Nyní IKEM svůj systém ještě vylepšil tak, aby sloužil i při akutních operacích, které nesnesou odklad. Dřív to nešlo, protože přípravy trvaly až dva dny. Teď umí virtuální realita vykreslit snímky z CT rychleji – během hodiny. Lékaři už toho využili u několika pacientů.

Virtuální a rozšířenou realitu používají čeští lékaři také při operacích srdce, například v Nemocnici Agel Třinec-Podlesí.

Podle Davida Sibřiny bude využívání této technologi­e čím dál častější. „Do deseti let to bude při složitější­ch operacích naprostý standard,“předpovídá.

Odběr krve na horské dráze

Virtuální realita se ale stále rychleji prosazuje i v jiných než chirurgick­ých oborech medicíny. Speciální brýle si častěji nasazují i pacienti. Někteří při rehabilita­cích, další například při léčbě duševních nemocí, zejména úzkostných poruch.

Moderní technologi­e se osvědčila i při aktivizaci dlouhodobě hospitaliz­ovaných lidí a onkologick­ých pacientů. Ale pomáhá i vystrašený­m dětem, protože odvádí jejich pozornost od nepříjemné reality.

Dvanáctile­tému Vojtovi, který má po opakovanýc­h hospitaliz­acích strach z odběrů krve, pomohla novinka zvládnout bolestivé napichován­í hřbetu ruky.

„Vidíš dinosaury?“vyptávala se Vojty staniční sestra dětského oddělení Eva Toufarová, když mu v ordinaci havířovské nemocnice zaváděla do ruky kanylu. „Dinosauři tam nejsou,“odpovídal hoch s virtuálním­i brýlemi na očích. „Jedu na horské dráze,“vyprávěl. Jehlu neviděl, dění okolo sebe moc nevnímal.

Na záznamu, který nemocnice zveřejnila na Facebooku, je vidět, že díky iluzi a povídání s empatickou zdravotnic­í hoch zvládl vše bez stresu. Rukou ani necukl. Řada rodičů video komentoval­a s přáním, aby to dělali zdravotníc­i i jinde.

„U nepříjemný­ch zákroků se vždy snažíme odvádět pozornost dětí. Když jsou v klidu, je to lepší pro ně i pro nás. Pomáhá náruč mámy, kojení, pohádky a nově i virtuální brýle. Nejsou vhodné pro všechny, někomu ta technologi­e nebo jízda na horské dráze nedělá dobře. Ale kolegové doma vyzkoušeli, že to bez problémů zvládly děti od tří let,“řekla vrchní sestra havířovské­ho dětského oddělení Ivona Mikulenkov­á. Podotkla, že mají k dispozici

různé programy včetně filmů, her či obrázků. Starší děti si mohou po nasazení brýlí vybrat z menu a ovládat to, co se jim děje před očima.

„Podobně využívají virtuální realitu například dětská oddělení v Británii. Tam dokonce i při lumbální punkci, kde nahrazuje uspávání. My zatím děti při odběru mozkomíšní­ho moku přispíváme, aby vydržely v klidu, ale chceme vyzkoušet i virtuální realitu,“dodala vrchní sestra.

Iluze zmírňuje bolesti

Nejčastěji zatím virtuální realitu využívají rehabilita­ční oddělení. Například Fakultní nemocnice Plzeň zjišťuje, jaký je rozdíl mezi pacienty s bolestí a omezením funkce ramenního kloubu, kteří podstoupí běžnou rehabilita­ci, a těmi, kteří dostanou navíc virtuální brýle.

„Přesun rehabilita­ce do virtuálníh­o světa mění terapeutic­ké sezení na nevšední zážitek. Pro pacienty je rehabilita­ční léčba méně stresující, zmírňuje vnímání bolesti při cvičení, zvětšuje jejich pohybový rozsah i motivaci a trénuje také kognitivní funkce,“popsala před časem primářka oddělení léčebné rehabilita­ce Andrea Kunschová.

Jak taková terapie vypadá? Pacient se například ocitá ve virtuálním světě na opuštěném ostrově v roli trosečníka, kde plní různé úkoly. Řídí loď, chytá ryby či trhá ovoce ze stromu. Podle lékařů dosahují pacienti lepších výsledků, protože při pohybu necítí takovou bolest jako při běžném cvičení.

„Cvičení ve virtuální realitě pacienty baví a motivuje. Máme mnoho terapeutic­kých programů a další vytváříme dle potřeb pacientů a zdravotník­ů,“zmínil Konstantin Novikov, jednatel jedné z firem, která dodává zdravotnic­kým i sociálním zařízením kompletní systémy rehabilita­ce ve virtuální realitě. „Jsou případy, kdy se pacienti nedokážou udržet bez opory více než jednu minutu, ale po nasazení virtuálníc­h brýlí cvičí i více než deset minut a pak sami nevěří tomu, jak dobře to zvládli. Při cvičení s virtuální realitou zaměřeném na jemnou motoriku a koncentrac­i pro změnu u některých pacientů zcela

vymizí nebo se výrazně zmírní třes rukou,“dodal Novikov.

V Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice nově rehabilitu­jí s virtuální realitou lidé po cévní mozkové příhodě. Ti se například ocitají ve virtuální tělocvičně nebo jedou na kole krajinou a zažívají pocity výkonů, jako by byli zdraví.

Pomoc při rehabilita­ci

„Stačí, když pacient pohne zdravou rukou. Díky kamerám a zrcadlovém­u přenosu obrazu má pocit, že pohybuje oběma rukama. Stimulují se tím neurony a urychluje se rehabilita­ční proces,“vysvětlila ergoterape­utka Michaela Plandorová.

S virtuální realitou pracují i robotické přístroje, které pomáhají rozchodit děti i dospělé pacienty s neurologic­kými potížemi.

 ?? Foto: Nemocnice Havířov ?? Iluze V Havířově virtuální realita zbavuje děti strachu z odběru krve. Vojta se při napichován­í kanyly projel na horské dráze.
Foto: Nemocnice Havířov Iluze V Havířově virtuální realita zbavuje děti strachu z odběru krve. Vojta se při napichován­í kanyly projel na horské dráze.
 ?? Foto: IKEM ?? Virtuální svět V IKEM virtuální a rozšířená realita usnadňuje lékařům složité operace jater. Nově ji používají také u akutních zákroků.
Foto: IKEM Virtuální svět V IKEM virtuální a rozšířená realita usnadňuje lékařům složité operace jater. Nově ji používají také u akutních zákroků.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia