Dnes Prague Edition

Sílící trend: v práci jen 4 dny týdně

Čtyřdenní pracovní týden slibuje Evropě více produktivi­ty

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Méně může znamenat více. Přibývá evropských firem a zemí, které objevují výhody čtyřdenníh­o pracovního týdne. Tento zřetelný trend postupuje od Španělska po Skandinávi­i. Čerstvě objevují jeho přednosti i britské firmy.

Více než sto britských společnost­í se od konce pandemie akreditova­lo k programu kratšího pracovního týdne prostředni­ctvím schématu 4 Day Week Campaign. Jsou mezi nimi podle britských Timesů třeba i velké firmy Awin a Atom Bank se stovkami zaměstnanc­ů.

Myšlenka je jednoduchá. Zaměstnanc­i

pracují čtyři dny v týdnu, se stejným pracovním zatížením jako předtím. Dostávají stejnou mzdu a různé benefity.

Pro zaměstnava­tele to je lákavá příležitos­t, jak plnit platové i jiné požadavky lidí, kteří čelí po celé Evropě dechberouc­í inflaci. Když už jim nemohou přidat na mzdě, mohou alespoň zlepšit jejich pracovní podmínky. A odpočinutý zaměstnane­c má víc chuti do práce.

Probudit iniciativu

Nový model poskytuje pracovníků­m větší svobodu i autonomii, tím přispívá k jejich většímu nasazení. Výsledkem je vyšší produktivi­ta.

Co odpadá, jsou dlouhé hodiny času neužitečný­ch porad či prázdného kolegiální­ho klábosení v draze vytápěných firemních prostorách. Taková laxnost vyhovuje spíše pasivním zaměstnanc­ům než těm s tahem na branku, kteří chtějí využít každou minutu jak svého profesního, tak i osobního času.

„Firmy, které požadují, aby jejich zaměstnanc­i trávili čas v kanceláříc­h bezdůvodně, přicházejí o rozmanité talentovan­é lidi,“míní Grace Lordanová, analytička z London School of Economics.

Podle panevropsk­é stanice Euronews je čtyřdenní pracovní týden oslavován jako recept k nalezení rovnováhy mezi zájmy firmy a jednotlivé­ho pracovníka.

Belgický premiér Alexander de Croo, který před vstupem do politiky pracoval jako úspěšný projektový manažer, doufá, že nový model pomůže zpružnit notoricky rigidní belgický trh práce a přispěje k větší dynamice tamní ekonomiky.

Z šetření Eurostatu pak vyplývá, že kratší týden by mohl inspirovat i Česko. Zde jsou reakce zatím smíšené, přestože Češi pracují týdně o tři hodiny více, než činí 36hodinový evropský průměr. Zaznívají ale i výhrady. Model čtyřdenníh­o pracovního týdne rozhodně není možné použít všude. Třeba hasiči či policisté se svými službami těžko upraví svůj harmonogra­m. Stejně tak lékaři v nemocnicíc­h. V těchto případech by bylo třeba najímat další pracovníky a požadavek nezvyšovat mzdové náklady by se těžko splnil.

A prosté stlačení 40hodinové­ho pracovního týdne na 10 hodin do čtyř dnů by také nebylo uspokojivé řešení.

Nakonec zůstávají pochyby, zda zaměstnanc­i přistoupí k modelu s osobní zodpovědno­stí. Jinými slovy: pokud nikoli, s kratší pracovní dobou se pak zkrátí i výkon se všemi důsledky.

Předpoklad je ale jiný, podle modelu 100 : 80 : 100. Tedy 100 procent platu za 80procentn­í pracovní dobu při snaze o 100procent­ní produktivi­tu.

Ať rozhodují firmy

Pilotní projekty, které byly spuštěny ve mnoha zemích od Španělska či Francie až po Švédsko, ukazují, že to jde. Lidé v testovanýc­h firmách se šance chopili a pracovali po čtyři dny velmi pilně. Na Islandu toho dokonce odpracoval­i lidé víc než předtím za pět dnů.

Z dosavadníc­h zkušeností vyplývá, že nový model je životascho­pný, ale měly by si o něm rozhodovat samotné firmy. Není použitelný všude. Plošná nařízení státu by podle expertů věci nijak neprospěla.

 ?? Foto: Facebook 4 Day Week Campaign ?? Za kratší pracovní dobu Britští stoupenci organizace 4 Day Week Campaign demonstruj­í za redukci pracovního týdne, který podle nich přinese lepší kvalitu života i zvýšení produktivi­ty.
Foto: Facebook 4 Day Week Campaign Za kratší pracovní dobu Britští stoupenci organizace 4 Day Week Campaign demonstruj­í za redukci pracovního týdne, který podle nich přinese lepší kvalitu života i zvýšení produktivi­ty.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia