Dnes Prague Edition

Typický německý neonacista? Turek.

Turecké hnutí Šedí vlci má podle statistik nejvíc členů

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES

Největší extremisti­cká skupina v Německu? Žádní holohlaví, pobledlí obdivovate­lé Hitlera, těch je podle nejnovější zprávy amerického Gatestonsk­ého institutu 3 500. Několikaná­sobně je svými počty převyšují Šedí vlci, tedy organizace označovaná mj. za neofašisti­ckou a islamonaci­onalistick­ou. Jejich základna má jen v Německu 18 000 členů a moc se neskrývají.

Jako pozdrav Hitlerovi

Třeba loni výbor amerických Židů v Berlíně upozornil na značné množství Šedých vlků na demonstrac­ích podporujíc­ích ostřelován­í Izraele teroristic­kým Hamasem. „Před synagogou v západoněme­ckém Gelsenkirc­henu vlály turecké vlajky a dav skandoval za...ní Židé,“uvádí výbor na svém serveru. Mnoho lidí v davu zvedalo ruce s pozdravem Šedých vlků, konstatuje zpráva.

Byť se na Galestonsk­ý institut často snáší kritika, že se trefuje do muslimů, stejný počet Šedých vlků v Německu zmiňuje i britský server openDemocr­acy a další zdroje. Například

německé Nezávislé centrum pro studium politiky už před pěti lety uvedlo, že Šedí vlci jsou vůbec největší krajně pravicovou organizací v Německu. Jenže i Turci a přistěhova­lci bývají terčem zase jiných krajních pravičáků, a tak se o tom podle některých znalců raději moc nemluví. „Nový muslimský antisemiti­smus je tabu, protože jeho řešení by jen posílilo odpůrce přistěhova­lectví,“citoval například zhruba před třemi lety list Times of Israel Krisztinu Koenenovou, novinářku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Někteří bezpečnost­ní experti odhadují, že Šedých vlků může být ještě víc. Své aktivity mnohdy zahalují do různých kulturně, sportovně či charitativ­ně zaměřených klubů. Podle openDemocr­acy mají pod palcem v Německu všechny mešity, do nichž se chodí Turci modlit. Stejný zdroj uvádí, že to jsou často Šedí vlci, kdo útočí na Kurdy a jejich příznivce v Německu nebo pronásledu­jí politické oponenty tureckého prezidenta Erdogana.

Problém potvrzují i zdánlivě nedůležité zprávy, které se tu a tam v německých médiích objeví. Tak například Deutsche Welle před čtyřmi lety napsal, že němečtí politici hledají způsoby, jak zakázat symbolický pozdrav Šedých vlků. Jako by

snad do té doby Němcům nevadila zvednutá ruka, až nápadně připomínaj­ící známý nacistický pozdrav. Rozdíl je pouze v tom, že palec, prostřední­ček a prsteníček jsou spojené a jakoby připomínaj­í vlčí tlamu, zatímco malíček a ukazováček jsou vzpřímené jako vlčí uši.

Tento pozdrav předvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v roce 2017 při své návštěvě Hamburku. Byť to vyvolalo kontroverz­e, zopakoval si to letos během státní návštěvy v uruguayské­m Montevideu, když „zdravil“arménské demonstran­ty. Přitom Turci při genocidě na začátku minulého století vyvraždili 1,5 milionu Arménů.

Gesto v roce 2020 sdílel na fotce jeden Turek, ve druhé ruce držel uříznutou hlavu syrského vojáka.

Nejen v pozdravu je podoba. Šedí vlci nenávidí Armény, Židy, Řeky, Kurdy a navíc i křesťany. V minulosti distribuov­ali antisemits­ké dezinforma­ce i turecký překlad Hitlerova Mein Kampfu. Na svědomí od 60. let minulého století mají životy nejen svých politickýc­h odpůrců, ale i dalších, kteří nejsou Turci nebo sunnité. Šedý vlk – Mehmet Ali Agca – v roce 1981 střílel na papeže Jana Pavla II. Ten byl vážně zraněn, ale podařilo se ho zachránit.

I Šedí vlci, kteří považují turkické národy a sunnitský islám nadřazené ostatním, chtějí velkou říši: měla by se táhnout od Číny až po Balkán. Podle serveru Balkan Insight letos v Bosně založili novou buňku. Velmi aktivní jsou však v západní Evropě, vedle Německa třeba v Belgii, Nizozemsku, Švédsku. V Rakousku před třemi lety zakázali jejich pozdrav, Francie v roce 2020 celé hnutí. Avšak teprve loni Evropský parlament apeloval na členy EU, aby Šedé vlky označili za teroristic­kou organizaci.

Proč to tak dlouho trvalo? Rozhádat se s Ankarou, do toho se nikomu moc nechce. Ankara totiž vždycky pustí povyk, pokud se sáhne na Vlky. Ti jsou její prodloužen­ou rukou, konstatuje Memri, izraelská organizace monitorují­cí zprávy na Blízkém východě. Memri třeba registruje, že Šedí vlci podporují čečenské radikály nebo se zapojili do bojů na straně Ázerbájdžá­nu proti Arménům. Viní je z pronásledo­vání a útoků na Kurdy v belgických Antverpách před zhruba pěti lety.

A jak připomněl openDemocr­acy, kvůli Šedým vlkům by taky mohla padnout migrační dohoda mezi EU a Tureckem.

 ?? Foto: Profimedia ?? Pozdrav Šedých vlků Hnutí se v Evropě šíří tam, kde je silná turecká menšina. Francie je už zařadila mezi teroristic­ké organizace.
Foto: Profimedia Pozdrav Šedých vlků Hnutí se v Evropě šíří tam, kde je silná turecká menšina. Francie je už zařadila mezi teroristic­ké organizace.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia