Dnes Prague Edition

Ukrajinští chirurgové pracují pod baterkami

-

Oleh Duda je chirurg, který se ve lvovské nemocnici věnuje péči o pacienty s rakovinou. Byl uprostřed složité operace, když uslyšel výbuchy. Zhasla světla. Neměl jinou možnost než pokračovat v práci s čelovou svítilnou. Za tři minuty naskočil generátor a světla se rozsvítila, působilo to však jako věčnost. „Ty osudné minuty mohly stát pacienta život,“prohlásil Duda o chirurgick­ém zákroku z 15. listopadu, kdy pacientovi operoval jednu z hlavních tepen. Rusko tehdy spustilo další raketovou palbu na ukrajinsko­u energetick­ou síť a poškodilo téměř 50 procent energetick­ých zařízení v zemi.

Ničivé údery, které pokračoval­y i minulý týden, narušily systém zdravotní péče, už tak poznamenan­ý roky korupce, špatným hospodařen­ím, pandemií covidu-19 a devíti měsíci války. Operace se odkládají, záznamy o pacientech nejsou kvůli výpadkům internetu k dispozici a zdravotníc­i museli při vyšetření pacientů používat baterky.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) uvedla, že od 24. února, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, do 23. listopadu ověřila nejméně 703 útoků na zdravotnic­ká zařízení. Moskva to minulý týden znovu popřela s tím, že cílí pouze na objekty „přímo či nepřímo souvisejíc­í s vojenskou silou“. Zrovna minulý týden při úderu na porodnici v Záporožské oblasti zahynul novorozene­c a dva lékaři byli těžce zraněni.

V Chersonu, který se po ústupu Ruska ocitl bez proudu, představuj­í výzvu pro tamní zdravotník­y zastavené výtahy, nepohybliv­é pacienty tak musí nosit z patra do patra. „Nefungují dýchací přístroje, nefunguje rentgen... Je tu jen jeden přenosný ultrazvuk a ten neustále přenášíme,“popisuje vedoucí chirurgick­ého oddělení tamní nemocnice. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia