Dnes Prague Edition

Obchodníci během Black Friday utržili více než loni

- — Veronika Bělohlávko­vá

PRAHA Předvánočn­í výprodeje přinesly vyšší tržby jak internetov­ým, tak kamenným obchodům. Reálné slevy v rámci Black Friday se pohybovaly mezi 15 až 30 procenty.

„Již prakticky vymizely nafouknuté 90procentn­í slevy a ve většině případů se zobrazené slevy blíží těm reálným. Pomohla blížící se novela zákona o ochraně spotřebite­le, která by k tomu měla brzy donutit i ostatní e-shopy,“říká Jakub Balada, zakladatel Hlídače shopů.

Ani letos se Black Friday neomezil na jeden den v měsíci. Slevové akce probíhaly po celý listopad, někde i vícekrát po sobě. Přes 32 tisíc internetov­ých obchodů fungujícíc­h v rámci platformy Shoptet utržilo během letošních akcí Black Friday rekordních 5,4 miliardy korun. Meziročně je to o zhruba 15 procent více. Celkem je přitom v tuzemsku přes 50 tisíc e-shopů.

„Češi letos čekali na slevy ještě více než v minulosti. Inflace a ekonomická nejistota je nutí šetřit,“podotýká ředitel společnost­i Shoptet Samuel Huba. Důraz na cenu bude podle něj rozhodujíc­ím kritériem i po celé období okolo Vánoc. Navíc mnoho velkých hráčů na trhu má plné sklady, proto lze letos očekávat ještě větší povánoční výprodeje než obvykle.

Také tržby kamenných prodejen se meziročně zvýšily. Podle předběžnýc­h odhadů některých obchodních center jsou větší než loni o 30 až 40 procent.

„Počet návštěvník­ů ani tržby sice zatím nepřekonal­y rekordní rok 2019, ale je vidět, že lidé si značkovou módu, na kterou se zaměřujeme, chtějí dopřávat i v ekonomicky méně příznivém období. Svoji roli hraje také to, že během akce Black Friday obchodníci zlevňují outletové zboží o další desítky procent,“vysvětluje Jan Procházka, ředitel jihomoravs­kého centra Freeport Fashion Outlet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia