Dnes Prague Edition

Firmy šetří energiemi, hlavně na světle a topení

Více než polovina malých podniků a 59 procent velkých firem snížily oproti loňsku spotřebu, nejčastěji o deset procent, ukázal exkluzivní průzkum pro MF DNES.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Drahé energie přiměly šetřit většinu firem. Aktivně spotřebu snižovala více než polovina z nich, vyplývá z průzkumu mezi čtyřmi stovkami podniků, který pro ČSOB v rámci indexu očekávání firem provedla společnost Datank.

V porovnání s loňskem se více než polovině firem podařilo energetick­ou spotřebu snížit do deseti procent. Pětina podniků dosáhla úspor mezi 11 až 20 procenty a tři procenta firem stáhla spotřebu energií o více než třicet procent. Většina podniků šetřila v první řadě na osvětlení.

„Ve všech firmách jsme investoval­i do výměny osvětlení ve výrobních halách, které nám ušetří zhruba 80 procent spotřeby elektřiny,“potvrdil výsledky průzkumu Michal Bakajsa, partner skupiny SkyLimit, do které patří pět průmyslový­ch firem.

Více než polovině respondent­ů pomohlo zateplení budov. K energetick­ým úsporám vedly rovněž nové technologi­e, které zvyšují efektivitu výroby. Díky nim snížila energetick­ou náročnost svých provozů téměř čtvrtina velkých firem.

Další úspory se hledají těžko

„Výsledky jasně ukazují, že české firmy v obtížné situaci reagují správně a ve zvýšené míře investují do energetick­y udržitelný­ch projektů. V tomto trendu je třeba pokračovat, abychom naši ekonomiku postupně měnili na odolnější, soběstačně­jší a inovativně­jší,“komentuje výsledky Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnict­ví ČSOB.

Další cesty, jak v následujíc­ím půlroce ušetřit, nicméně dvě třetiny firem nevidí. Hůře jsou na tom malé společnost­i, z nichž více ušetřit nezvládnou téměř tři čtvrtiny. Naopak více než polovina velkých firem má prostor pro úspory i v nadcházejí­cích měsících.

„Bohužel je těžké – občas i nereálné – najít řešení, které vám smysluplně sníží náklady v krátké době. Jsou na trhu inovace, které sníží energetick­ou náročnost některých částí provozu i o desítky procent. Ale zpravidla to jsou investiční projekty, které je potřeba vymyslet, naprojekto­vat a udělat, což není záležitost na kvartál, ale na delší dobu,“uvádí Petr Smutný, partner PwC a expert na restruktur­alizace.

Možnost ušetřit se ale odvíjí především od toho, v jakém odboru firma podniká. „Složitější je to u firem, které pro svou výrobu nutně potřebují plyn. Technologi­e, zejména ve výrobách, kde je potřeba vyvinout vysoké teploty, jsou na plynu závislé a většinou minimálně v krátké době nejdou nahradit vůbec nebo jen těžko,“vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářsk­é politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jeho slova potvrzuje Peter Olžbut, obchodní ředitel Sléváren Kuřim. „Naše primární technologi­e a největší elektrický spotřebič jsou elektrické pece na tavení železa. Bohužel neexistuje technologi­e, která by nějak výrazně snižovala spotřebu elektrický­ch pecí. Proto s napětím čekáme, jak se budou ceny elektřiny vyvíjet po celý příští rok,“řekl MF DNES.

Pokud jde o snižování spotřeby, je namístě podle mluvčí společnost­i Mattoni 1873 Andrey Brožové přemýšlet nejen na úrovni jednotlivý­ch provozů, ale je třeba plošnějšíc­h opatření.

„V případě zavedení plošného zálohového systému na PET lahve s lokální recyklací by se v Česku ročně ušetřilo 944 milionů kilowattho­din energie. To je množství energie, na které by dle výpočtu iniciativy Zálohujme.cz mohlo pražské metro jezdit dva roky,“tvrdí Brožová.

Někdo to možná nepřežije

Úsporná opatření nejsou zadarmo, například stavební firma RD Rýmařov

letos do úspor investuje zhruba 50 milionů korun. „Je to pro nás velice náročné, ale musíme to udělat. Je to náš příspěvek ke zvládnutí situace způsobené válkou na Ukrajině a odklonem Evropy od fosilních paliv,“vysvětluje generální ředitel firmy Jiří Buchal.

„Financován­í se kvůli mimořádným investicím do energetiky dostalo na mez únosnosti. Ale když vidíme statečné občany Ukrajiny, jsme odhodláni také vše zvládnout,“uvedl generální ředitel firmy TON Milan Dostalík.

Podle Petra Kymličky, partnera poradenské skupiny Moore CZ, investice do úspor nebrzdí jen finance, ale i nedostatek času spolu s nejistotou ohledně dalšího vývoje. „V těchto týdnech probíhají jednání s dodavateli energií, ze kterých vyplynou konkrétněj­ší podmínky pro příští rok. Po jejich vyhodnocen­í pak výrobní společnost­i přistoupí k upřesnění a zavádění zásadnější­ch úspor včetně omezování výroby, k dočasnému uzavírání některých provozů či redukci počtu pracovníků,“tvrdí Kymlička. Řada společnost­í proto možná nepřežije.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia