Dnes Prague Edition

Olympijské finále lyžaře zvaného císař

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Sportovní životopisy, mezi něž spadá novinka kin Jízda na hraně, mají zvláštní postavení. Divák buď patří k fanouškům, takže vítěze klíčového klání už zná, nebo ho sport na plátně vůbec nezajímá.

Co tedy může přinést příběh rakouského národního hrdiny Franze Klammera přezdívané­ho Kaiser Franz nad rámec výsledků závodu ve sjezdovém lyžování na zimní olympiádě v Innsbrucku 1976?

Pouze a právě líbivé retro včetně zajímavě tlumené barevnosti, retro příjemné, pečlivé a dietní ve stylu televizní Marie Terezie. Sedí tu dobová auta, kostýmy, účesy i drobné rekvizity v pozadí. Třeba vybavení tiskového střediska, kde novinář dostane omylem psací stroj s ruskou klávesnicí, nebo tehdejší senzace, lyže s otvorem na špičce.

Ale sám příběh, kde hrdinovi drží palce maminka, tatínek, přítelkyně, rodná ves v čele se starostou a davy skandující jeho jméno, jako kdyby šlo o rockovou hvězdu, ničím nepřekvapí. Na rozdíl od Kokosů na sněhu šetří humorem, ačkoli režisér Andreas Schmied dosud točil komedie, a Julian Waldner, pro nějž je Klammer první hlavní roli, zosobňuje spíše typický „hezounský“idol 70. let než studii favorita znejistělé­ho očekáváním okolí. Ale na svahu se kamera blýskne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia