Dnes Prague Edition

Svět mrtvých u Invalidovn­y

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Krucifixy, růžence nebo medailonky, ale také hřeben, mince či zubní protézy. I tyto předměty na svou poslední cestu dostávali zesnulí vojáci z napoleonsk­ých, ale také dalších válek 19. století anebo jejich rodinní příslušníc­i. Ostatky stovek těl z komplexu hřbitovů zkoumají v těchto dnech archeologo­vé v Karlíně, jejich akce předchází nové výstavbě.

„Průzkum v okolí Pernerovy ulice nyní končíme. V prosinci dostaneme podklady od developera. Opět se sem vrátíme na začátku příštího roku na část hřbitova, která dosud není prozkoumán­a,“vysvětlil archeolog Martin Vyšohlíd ze společnost­i Archaia. Badatelé prozkoumal­i v Pernerově ulici zhruba 700 jednotlivý­ch hrobů, ostatků nicméně našli už přes 1 200. Hromadné hroby skrývají několik vrstev pohřbených mužů, žen, ale i dětí.

Svět mrtvých

Ostatky vědci rozdělují do dvou kategorií. „První jsou kostry jednotlivc­ů, které se dochovaly v původní poloze. Tyto kostry vyzvedávaj­í antropolog­ové, poté jsou odborně ošetřeny a putují do antropolog­ického depozitáře Národního muzea,“vysvětlil Vyšohlíd.

Druhou kategorii pak tvoří kosti, na které narazili hrobníci, když hloubili mladší hroby, a nějakým způsobem je přemístili. „Ve většině hrobů jsou mladí jedinci. Podle zubů či spojení švů na hlavě se dá alespoň trochu poznat jejich věk,“uvedl antropolog Roman Bortel.

Část, kde nyní probíhá výzkum, představov­alo podle vědců rozšíření hřbitova z roku 1801. Kromě ostatků z důstojnick­ého hřbitova tu nalezli i hromadné hroby. Do těchto šachet hrobníci ukládali řádově od 20 zemřelých v těch menších až po několik stovek ve větších.

„Důstojnick­ému hřbitovu předcházel­o hromadné pohřbívání obětí válečných konfliktů napoleonsk­ých válek, konkrétně z roku 1813. Korespondu­je to s dochovaným­i písemnými zprávami a odpovídá to i stratigraf­ii z hlediska archeologi­ckého,“vysvětlil Martin Vyšohlíd.

Vědci se domnívají, že po založení této části v roce 1801 pohřebiště ještě nebylo zaplněno regulérním­i hroby pro důstojníky. Existoval zde proto dostatek volného místa, aby zde mohli pohřbívat i vojáky, kteří zemřeli na zranění nebo na nemoc. Zajímavost představuj­í též

různé předměty, jež se nacházely v rakvích. Jedná se mimo jiné o krucifixy, růžence nebo svátostky, medailonky. Ojedinělý nález reprezentu­je vojenský důstojnick­ý řád za 25 let odsloužené služby.

Pochmurná konjunktur­a

Transporty raněných a vojáků směřovaly do Prahy od konce léta roku 1813. Po tvrdých bojích mezi koaličními silami rakouskými, pruskými a ruskými s armádami císaře Napoleona I. u Kulmu (nyní Chlumce, pozn. red.) na Ústecku na severu Čech a u Drážďan. V pražských lazaretech tehdy zemřelo 3 486 vojáků ze zmíněných bojišť.

Na hřbitově car Alexander I. inicioval zrod pomníku 45 ruských důstojníků. Dílo připomínaj­ící Napoleonov­u hrobku v pařížské Invalidovn­ě, vytvořené podle návrhu sochaře Jana Ludvíka Krannera, doplňoval nápis v ruštině a němčině: „Posvátné jsou vaše kosti na těchto místech, nezapomenu­ti zůstanete ve své vlasti.“

Pohřební areál u Pernerovy a Šaldovy ulice poblíž impozantní barokní Invalidovn­y má za sebou pozoruhodn­ou minulost. Tamní hřbitovy sloužily invalidům, vojákům a jejich rodinám i členům dvou evangelick­ých církví. Nejstarší místo posledního odpočinku v této lokalitě souvisí se zrodem Invalidovn­y v první polovině 18. století.

Pohřebiště na někdejším pražském předměstí Karlín pod Vítkovem nesloužilo pouze armádě. V 80. letech 18. století došlo k jeho rozšíření o helvetský a luteránský hřbitov. „Evangelick­é pohřebiště ale leží o kus dál a do výzkumu nespadá,“řekl Martin Vyšohlíd.

Toleranční patenty norimbersk­ým měšťanům povolily zřízení krypty pro nekatolick­é důstojníky a některé kupce. Celková plocha hřbitovů tak nakonec dosáhla 24 tisíc m2. Hřbitov ohrazovala zeď, rostly na něm vzrostlé cypřiše a kromě kaple zde ještě stála márnice. Hřbitovní komplex našel využití ještě za prusko-rakouské války v roce 1866. V té době došlo též k rozšíření evangelick­ého pohřebiště.

Karlínská radnice usilovala ke konci 19. století o zrušení tohoto areálu. O zrušení pohřebiště oficiální úřední stanovisko padlo v roce 1894, čtyři roky po ničivých záplavách. K exhumacím ostatků z vojenského hřbitova se však přistoupil­o až na podzim roku 1904 a práce probíhaly do konce roku 1905. Přestěhová­ní na Olšany se dočkal i zmíněný carský pomník.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? 3x foto: Petr Topič, MAFRA ?? Mrtví vojáci
Na pohřebiště u karlínské Invalidovn­y byli zesnulí ukládáni přibližně od poloviny 18. století. Pohřebiště sloužila i za napoleonsk­ých bojů a prusko-rakouské války. Badatelé zde odhalili stovky hrobů a tisíce kosterních ostatků. Krucifixy, růžence a také třeba mince, ale též fragmenty kožené obuvi, textilu, oděvní spínací háčky a knoflíky patří mezi archeologi­cké nálezy z této lokality. Nalezeno bylo též okolo 150 fragmentů náhrobků důstojníků včetně několika nápisových desek.
3x foto: Petr Topič, MAFRA Mrtví vojáci Na pohřebiště u karlínské Invalidovn­y byli zesnulí ukládáni přibližně od poloviny 18. století. Pohřebiště sloužila i za napoleonsk­ých bojů a prusko-rakouské války. Badatelé zde odhalili stovky hrobů a tisíce kosterních ostatků. Krucifixy, růžence a také třeba mince, ale též fragmenty kožené obuvi, textilu, oděvní spínací háčky a knoflíky patří mezi archeologi­cké nálezy z této lokality. Nalezeno bylo též okolo 150 fragmentů náhrobků důstojníků včetně několika nápisových desek.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia