Dnes Prague Edition

České předsednic­tví v EU se blíží do finále

-

České předsednic­tví v EU se blíží do finále, jak byste ho ohodnotila?

Opět se ukázalo, že máme skvělé diplomaty a úředníky, kteří jedou v Bruselu na plné obrátky. Politicky jsme ale bohužel žádnou stopu v Bruselu nezanechal­i. České vládě se zatím absolutně nedaří dotáhnout v Bruselu opatření, která by pomohla v boji proti rostoucím cenám energií. Minulý týden bylo další jednání ministrů a víte, jak skončilo? Dohodli se, že se možná příště už dohodnou. To už slyšíme po několikáté.

Čím si to vysvětluje­te?

Za prvé od začátku předsednic­tví vláda říkala, že chce debatu v Bruselu hlavně moderovat. Jako by neměla vyšší ambice. Přitom jsou státy, které mají plán, jak svůj půl rok předsednic­tví využít k tomu, aby nějak ovlivnily chod Evropy. Portugalci měli například prioritu sociální Evropu a Francie rozjela více své téma obranné politiky. Češi takové téma nenabídli. A za druhé pan premiér Fiala vůbec není během předsednic­tví vidět. Sleduji zahraniční média a tam se o českém premiérovi jako šéfovi předsednic­ké země vůbec nepíše. Je to velký kontrast s předchozím akčním předsednic­tvím prezidenta Macrona.

V Praze se ale konal velký neformální summit. Tím jsme se nezapsali?

Byla jsem samozřejmě velmi ráda, že se během summitu všude po Evropě vysílaly záběry Prahy. Po organizačn­í stránce jsme to určitě zvládli. Zahraniční média ale mluvila o tom, že s nápadem velkého summitu přišel prezident Macron. Navíc nemáme žádné písemné závěry z této schůzky, takže se obávám, že za dva roky si nikdo na summit v Praze ani nevzpomene.

A co by české předsednic­tví tedy mělo teď dělat ?

Musíme především řešit energetick­ou krizi a vzrůstajíc­í ceny energií a potravin v Evropě. Říkala jsem to už několikrát, premiér by měl jako šéf předsednic­ké země bouchnout do stolu a začít v Bruselu jednat. Když začalo české předsednic­tví, tak jsem pana premiéra Fialu pochválila za to, co Česko dělá pro Ukrajinu, zároveň jsem ho ale vyzvala, aby nezapomína­l na občany. To bylo v červenci. Teď je konec listopadu a Česko má jednu z nejvyšších inflací v Evropě a největší nárůst cen energii v Evropě. A řešení je v nedohlednu.

 ?? ??
 ?? ?? Dita Charanzová Místopředs­edkyně Evropského parlamentu
Dita Charanzová Místopředs­edkyně Evropského parlamentu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia