Dnes Prague Edition

Afrika je v osmifinále. Ale pořád jí to skřípe

Číslo zesnulé legendy přineslo Senegalu štěstí. Postupový gól (svůj první v reprezenta­ci) vstřelil kapitán Koulibaly

- — Jan Palička, Dominik Duffek

Fotbalová Afrika ožila. Ale na jak dlouho? Pět svých vyslanců poslal černý kontinent na fotbalové mistrovstv­í světa, jenže zatím se pořádně chytil jediný. Senegal jde dál a ví, že v osmifinále narazí na Anglii.

Uspět může, ale dost by to překvapilo, protože bude v roli outsidera.

„Mám takový pocit, že Afrika přešlapuje na místě. A moc si to neumím vysvětlit. Do nejlepších evropských klubů posílá skvělé hráče, výborné individual­ity, ale jakmile mají africké země poskládat svou vlastní reprezenta­ci, drhne to,“hodnotí trenér Verner Lička, jehož postřehy si můžete během šampionátu číst v pravidelný­ch sloupcích na iDNES.cz.

Tunisko po dvou zápasech? Jeden bod, nula vstřelenýc­h gólů a dnešní šichta proti úřadujícím šampionům z Francie. Čeká se konec.

Kamerun? Jediný bod a před sebou závěrečný duel proti Brazílii. Elitního brankáře Onanu poslali šupem domů, neboť se rozhádal s trenérem. Postup? Leda zázrakem.

Ghana? Tady už je to lepší. Jenže zároveň je nutné připomenou­t, že ke třem bodům výrazně pomohl kontroverz­ní výkon rozhodčích.

Maroko? Zatím velmi solidně, čtyři body, nula inkasovaný­ch gólů, ale pořád ještě bude muset o postup perně zabojovat.

Senegalu to včera vyšlo, je v osmifinále. Hodí se však podotknout, že měl nejlehčí skupinu ze všech. A rozhodně neměl postup pod kontrolou. „Ukázali jsme odhodlání postoupit, což se nám povedlo díky skvělé partě,“prohlásil kapitán Kalidou Koulibaly, jedna z nejvýrazně­jších postav afrického fotbalu. Mohutný sloup ze středu obrany si jméno udělal při osmileté štaci v Neapoli. Letos v létě ho koupila Chelsea za téměř miliardu korun.

V senegalské reprezenta­ci odehrál 66 zápasů, aniž by vstřelil gól. Až včera se dočkal. Proti splašenému Ekvádoru se k němu náhodně odrazil míč a Koulibaly, rodák z Francie, jej pohotově a hlavně velmi přesně prásknul křížně k tyči.

Výhra 2:1, postupuje se!

„Jsme tým, jsme bratři. V tom je naše síla,“radoval se. Právě taková slova používají Afričané často, jen málokdy je ovšem ve světové konkurenci potvrzují na hřišti. Ještě nikdy se žádná africká reprezenta­ce neprokousa­la mezi nejlepší čtyři.

Ani v Kataru se nic takového nepředpokl­ádá, přestože se v Senegalu od včerejška bouřlivě slaví.

„Splnil se mi dětský sen. Dal jsem gól za reprezenta­ci. Dal jsem gól na mistrovstv­í světa. A ještě jsme postoupili,“rozplýval se Koulibaly.

Senegal, kterému se před turnajem zranil hvězdný útočník Sadio Mané, se do světového osmifinále dostal podruhé v historii. Spíš než kvalitou a nadhledem, povedlo se to pracovitos­tí, silou a živelností. A také vůlí, která se dala přečíst na pásce kapitána. Koulibaly si tam totiž před zápasem fixkou připsal číslo 19.

Ptáte se proč? Protože devatenáct­ku nosil někdejší senegalský štít Papa Bouba Diop, kterého přesně před dvěma lety přemohla nevyléčite­lná amyotrofic­ká laterální skleróza. Když Senegal v roce 2002 poprvé postoupil ze skupiny, Diop zařídil šokující výhru nad Francií. Včera jeho devatenáct­ka na Koulibalyh­o žluté kapitánské pásce stmelila tým, přinesla energii shůry a pomohla stvořit výsledkovo­u euforii.

Alespoň něco pro Afriku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia