Dnes Prague Edition

Více mrtvých na silnicích

Nejbezpečn­ější silnice nestačí. Praha má nejhorší výsledky dopravní bezpečnost­i za poslední desetiletk­u.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nejhorší výsledky dopravní bezpečnost­i za posledních deset let měla letos v prvním pololetí metropole, navzdory tomu, že její silnice dlouhodobě náleží v republice k nejbezpečn­ějším. Tvrdí to aktuální Index společnost­i Generali Česká pojišťovna (GČP INDEX). K nejvyššímu počtu dopravních nehod došlo od ledna do října 2022 právě v hlavním městě, potvrzují podle čerstvých dat policisté. V tomto ohledu následují metropoli střední Čechy a Ústecko. Intenzita provozu, nepozornos­t, nepřiměřen­á rychlost, to jsou některé z častých příčin kolizí.

„Kolem 7. hodiny ranní v Úvalské ulici v Praze 10 řidič vozidla SUV jedoucí ve směru k ulici V Olšinách, se v levém jízdním pruhu střetl s chodkyní ve věku 85 let, jdoucí po přechodu pro chodce. Řidič vozidla, aniž by na místě zastavil a poskytl ženě první pomoc, z místa odjel,“popsal jednu z aktuálních vážných nehod na komunikací­ch Jan Daněk, mluvčí pražské policie.

Podobné případy nejen rozšiřují standardní úřední statistiku nehod, kterých bývá v Praze denně v průměru 60, ale podepisují se též na hodnotě zmíněné analýzy.

„GČP INDEX vyjadřuje úroveň nehodovost­i na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách v zastavěné oblasti krajských měst a nově také ve všech 206 obcích s rozšířenou působností,“popisuje Jan Marek, mluvčí GČP. Index je podle jeho tvůrců vztažený k počtu obyvatel daných obcí. Čím vyšší je jeho hodnota, tím je dopravně bezpečnost­ní situace horší.

Zvlášť zranitelné oběti

Index v metropoli dosáhl od ledna do konce června 2022 úrovně 1,23. A to kvůli 12 mrtvým během více než sedmi tisícovek kolizí. „V hlavním městě byla v uplynulém půlroce evidována nejvyšší hranice indexu od roku 2013,“uvedl Jan Marek. Loni za shodné období hodnota indexu dosáhla zhruba poloviční úrovně.

Nejbezpečn­ěji se oproti tomu chovali řidiči v Hradci Králové, jednom z pěti krajských měst, kde se nehody v prvním pololetí obešly bez ztrát na životech. Dlouhodobě se ale tento idnex v Praze zlepšuje. Například za šest měsíců v roce 2012 se také s ohledem na 14 mrtvým vyšplhal na úroveň 1,49.

Slušně si však pražští šoféři vedou v další statistice zhotovené GČP. Ta umožňuje srovnání měst a obcí podle závažnosti nehod s účastí takzvaných „zranitelný­ch účastníků silničního provozu“. Jedná se o chodce, cyklisty a motocyklis­ty. „Praha se v tomto ohledu ze všech krajských měst umístila na 7. místě s celkovým počtem 617 nehod, při nichž došlo k devíti úmrtím a 61 vážným zraněním,“dodal Marek.

Sobotní silniční daň

Mrtvých i zraněných na pražských komunikací­ch letos za prvních deset měsíců meziročně přibylo. Na silnicích vyhaslo v této době 16 životů, o jeden více než loni. V republikov­ém porovnání jde o poměrně nízké číslo. Na vytížených dálnicích a silnicích ve Středočesk­ém kraji zemřelo 65 osob.

S počtem více než 12 tisíc nehod Praha v tomto ohledu vede krajskou tabulku, i když střetů je v porovnání s deseti měsíci roku 2021 méně. Během této doby policisté u účastníků nehod odhalili také více než tři sta delikventů, kteří usedli za volant s alkoholový­m dopingem. Meziročně šlo o nárůst o čtyři desítky kauz.

„Na počtu dopravních nehod se v období leden až říjen 2022 nejvýrazně­ji podílí nesprávný způsob jízdy, a to z 69,5 procenta případů,“uvedl Jiří Zlý, ředitel odboru služby dopravní policie. Za značným počtem střetů stojí též nevěnování dostatečné pozornosti řízení a nesprávné otáčení nebo couvání. Za nejtragičt­ější příčinu, jež vede ke smrtelným střetům, policisté označují nepřiměřen­ou rychlost.

Tradiční zůstávají podle statistik nehodová místa. Jde zpravidla o nejvytížen­ější silniční úseky. V centru jde například o magistrálu, na periferii se jedná třeba o křižovatku na Černém Mostě při nájezdu na Pražský okruh. „K nejvýrazně­jšímu nárůstu počtu dopravních nehod v porovnání s rokem 2021 došlo v sobotu,“dodávají policisté.

Zajímavé je porovnání s časem covidových restrikcí. Z databází vyplynulo, že počet střetů mezi roky 2019 a 2020 za deset měsíců klesl téměř o pětinu. Přibylo ale mrtvých a těžce zraněných. Mezi lednem a říjnem 2020 vyhaslo 18 životů, o dva více než roku 2019. S vážnými poraněními vyvázlo ze srážek 119 osob, o rok dříve 99. „Jezdí se méně a na volnějších silnicích rychleji. Nehod proto může být méně, ale jejich následky jsou vážnější,“hledají dopravní policisté možnou odpověď.

Jezdí se méně a na volnějších silnicích rychleji. Nehod proto může být méně, ale jejich následky vážnější.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia