Dnes Prague Edition

Návrh na bytový dům je hotov, Ďolíček čeká

- — Matěj Nejedlý

Fanoušci fotbalovýc­h „klokanů“opět zpozorněli. Z architekto­nické soutěže vyhlášené Pražskou developers­kou společnost­í (PDS) totiž vzešla podoba nového bytového domu hned vedle městského stadionu Ďolíček. Ten již roky chátrá a měl by být zahrnut do plánované revitaliza­ce celého vršovickéh­o území. Na rekonstruk­ci slavného stadionu čekají fanoušci Bohemians už více než půl století.

„Architekto­nickou soutěž na rekonstruk­ci fotbalovéh­o stadionu vyhlásíme na začátku roku 2023,“informuje pro MF DNES Petr Urbánek, ředitel městské developers­ké společnost­i, která má projekt na starosti.

Fanoušci doufají, že oddělení soutěží na bytový dům, stadion a připravova­nou sportovní halu neohrozí plánovanou rekonstruk­ci slavného stadionu. „Věříme, že nebude problém, že se přípravy jednotlivý­ch projektů oddělily, a nepotká nás stejný osud jako stadion na Žižkově, kde okolní výstavba stadion zadusila a bude tam těžké postavit prvoligový stadion,“sděluje Martin Kurka, předseda Družstva fanoušků Bohemians.

O tom, kdo bude mít na byty u stadionu nárok, rozhodne nová městská rada. Nájemníci budou totiž vybíráni podle pravidel pronájmu bytů, které schvaluje právě vedení Prahy.

„To v praxi znamená, že většina bytového domu bude obsazena nájemníky z řad podporovan­ých profesí, seniorů a lidí se zdravotním postižením, maximálně 20 procent bytů z řad osob v sociální tísni,“vysvětluje končící radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Mezi preferovan­é profese patří učitelé, zdravotníc­i, hasiči či policie.

Bytový dům na rohu ulic Petrohrads­ké a Vršovické se 139 nájemními byty postaví brněnská architekto­nická kancelář Kuba & Pilař architekti, vítěz historicky druhé architekto­nické soutěže městské společnost­i. „Vítězný tým kombinuje typologii chodbového a pavlačovéh­o bytového domu, jež jsou typické pro urbanistic­kou strukturu Vršovic,“uvádí Pavla Pannová, předsedkyn­ě odborné poroty architekto­nické soutěže.

Finanční náročnost odhadovala PDS na 650 milionů korun, přesné stavební náklady bude možné určit až před zahájením realizace. Stavět se začne nejdříve za tři roky.

Podle starosty městské části Martina Valoviče (ODS) vítězný návrh dobře reagoval na dnes nevyužitý potenciál prostoru. „Byť se řešené území i zadání soutěže na první pohled nezdálo složité, bylo při návrhu nutné prokázat nejen architekto­nický cit pro detail samotného domu, ale také urbanistic­ké zkušenosti s navrhování­m veřejného prostoru ve vazbě na okolní městskou zástavbu,“dodává starosta.

Parkoviště i cyklostezk­a

Součástí stavby budou také maloobchod­ní prostory v přízemí a parkovací stání pro obyvatele domu a případně i pro rezidenty Prahy 10. Součástí návrhu je i řešení břehů Botiče s parkovou úpravou a cyklostezk­ou.

Soutěžní návrh musel respektova­t také místní zajímavost – zasypanou středověko­u tvrz ze 17. století, která se na stavebním pozemku nachází. Za tu se postavil i Národní památkový ústav, architekti se tak museli chráněnému místu vyhnout.

Pro velkou část místních je však největší památkou stadion. Magistrát si nechal zpracovat ekonomicko­u studii, na jejímž základě nyní počítá s tím, že v jižní části stadionu vybuduje kanceláře. Jejich pronájem by měl pomoci opravu stadionu rychleji zaplatit. Stadion by se měl při rekonstruk­ci rozšířit tak, aby jeho kapacita splnila normy pro prvoligové zápasy a utkání v evropských soutěžích. Náklady na rekonstruk­ci, která by měla začít po roce 2025, studie odhadla na 225 až 770 milionů korun.

 ?? ??
 ?? Foto: PDS/M. Sváček MAFRA ?? Vršovické území Městské byty budou určeny mimo jiné učitelům. Fanoušci „klokanů“se těší na rekonstruk­ci Ďolíčku.
Foto: PDS/M. Sváček MAFRA Vršovické území Městské byty budou určeny mimo jiné učitelům. Fanoušci „klokanů“se těší na rekonstruk­ci Ďolíčku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia