Dnes Prague Edition

Zachránit život mohou i bakterie od dárců

V Česku začne fungovat dárcovská banka stolice, kterou lékaři používají k léčbě těžkých onemocnění.

- Ivana Lesková

PRAHA Ačkoli to v 21. století zní poněkud bizarně, spíš jako z příručky pro šarlatány, stovky Čechů se v posledních letech dočkaly léčby pomocí lidských fekálií. Nikoli u léčitelů, ale ve velkých nemocnicíc­h, kde zdravotníc­i aplikují pacientům se zánětem střeva speciálně upravenou stolici získanou od zdravého dárce, aby jim zachránili život.

Stejnou metodu by lékaři rádi používali i k léčbě dalších diagnóz. Podle nich má velký potenciál. Například gastroente­rologové z Interní kliniky Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze nyní ověřují, jak účinně může cizí stolice pomoci nemocným s dráždivým tračníkem. Hledají pacienty do studie. Navíc má v Česku příští rok vzniknout první dárcovská banka stolice.

Lékař: Není to šarlatánst­ví

„Fekální terapie není šarlatánst­ví, ale vědecky podložená a ověřená metoda. Její využití může pomáhat při různých střevních obtížích a jednou třeba i při léčbě obezity,“říká primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

V Česku je zatím transplant­ace stolice schválená jen pro léčbu opakovanýc­h klostridio­vých zánětů střeva. „Leckdy je to poslední šance, jak zachránit život lidem, kteří po užívání antibiotik nemají ve střevech téměř žádné užitečné bakterie a hrozí jim metabolick­ý rozvrat. Pokud nezaberou léky ani dialýza, postiženým mohou selhat ledviny, srdce či další orgány,“líčí Kümpel.

Zatímco v Opavě léčí stolicí deset až dvacet lidí ročně, ve Fakultní nemocnici Brno zákrok podstupuje každý rok asi 30–55 lidí. „Rozmixovan­ou a přefiltrov­anou stolici od zdravých dárců, většinou příbuzných pacientů, používáme u opakovanýc­h klostridio­vých kolitid, což jsou záněty střeva vyvolané toxiny bakterie Clostridio­ides difficile, které bývají provázené silnými bolestmi břicha a obvykle i úpornými průjmy,“popisuje Roman Stebel z brněnské infekční kliniky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia