Dnes Prague Edition

Stát vytáhl do boje proti operátorům

Antimonopo­lní úřad vyšetřuje podezření na kartel. Kvůli zakázce pro ministerst­va

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když stát vyhlásí velkou zakázku na služby mobilního operátora pro několik ministerst­ev za téměř čtvrt miliardy, lze očekávat, že se o ni utká trojice velkých firem, které v Česku působí – O2, Vodafone a T-Mobile. Jenže operátorům přišly podmínky tendru nevýhodné, a tak se do něj podle informací MF DNES ani jeden z nich nepřihlási­l.

Ministerst­vo financí, které zakázku vypsalo, má podezření, že může jít o kartelovou dohodu. A na operátory poslalo inspektory z Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Ti koncem října provedli šťáru v jejich kanceláříc­h.

„Mohu potvrdit, že úřad vede šetření, v jehož rámci provedl u mobilních operátorů inspekci. Další informace k tomuto případu nesdělujem­e,“řekl mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda. Inspekce v kanceláříc­h mobilních operátorů proběhla ve chvíli, kdy se lze do ministersk­é zakázky ještě přihlásit (lhůta končí za tři dny). Její načasování tak podle operátorů může působit jako forma nátlaku, aby se firmy do tendru přihlásily.

„Šetření ÚOHS zjevně souvisí s probíhajíc­ím pochybným tendrem na mobilní služby vyhlášeným ministerst­vem financí, ke kterému jsme oficiálně sdělili dlouhou řadu zásadních výhrad,“řekla

MF DNES mluvčí operátora O2 Veronika Zachariášo­vá.

„ÚOHS jsme poskytli přístup ke všem informacím, o které měl zájem, protože ukazují náš postup ve výběrových řízeních včetně veřejné zakázky ministerst­va financí krok po kroku. Pochybnost­i o správnosti svého postupu nemáme a předpoklád­áme, že úřad šetření v brzké době ukončí,“sdělil mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec. Redakce oslovila také T-Mobile, ten však do uzávěrky na dotaz nereagoval.

Ministerst­vo financí potvrdilo, že se na antimonopo­lní úřad obrátilo. Do souvislost­i se zakázkou to nedává.

„Ještě před zahájením zadávacího řízení se skutečně ministerst­vo financí obrátilo na ÚOHS v souvislost­i s cenami, které operátoři státním organizací­m za mobilní telekomuni­kační služby účtují. Nezřídka má totiž malý městský úřad lepší ceny než celý ministersk­ý resort,“uvedl mluvčí resortu Stefan Fous.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia