Dnes Prague Edition

Stát vytáhl do boje proti operátorům

-

Pokračován­í ze str. 1

Podle operátora O2 chce ministerst­vo v tendru služby za ceny, které jsou nereálné. „Když pomineme fakt, že kontrakt má být uzavřen na čtyři roky, což je nestandard­ně dlouhá doba znemožňují­cí reflektova­t změny na trhu, vnímáme jako největší problém to, že očekávané ceny služeb jsou hluboko pod standardní­mi cenami pro firemní i rezidentní sektor,“řekla MF DNES Veronika Zachariášo­vá z O2.

Jak už bylo řečeno, ministerst­vo financí neshání mobilní služby jen pro sebe, ale rovněž pro dalších více než pět desítek organizací státní správy. Včetně České obchodní inspekce, Státní tiskárny cenin, Národní knihovny, Národního muzea a mnoha dalších.

Podle zadávací dokumentac­e k zakázce chce stát například za datový tarif s limitem 50 GB zaplatit maximálně 460 korun měsíčně. A za neomezené vnitrostát­ní volání i SMS pak nejvýše 140 korun za měsíc.

Zdroje MF DNES z prostředí mobilních operátorů tvrdí, že podmínky zakázky by nutily firmy, aby státu služby poskytoval­y pod cenou a dotovaly je z jiných aktivit. ministrů. V roce 2017 Jan Mládek z ČSSD a o dva roky později Marta Nováková (za ANO). Oba vedle jiného kvůli drahým mobilním datům.

Nováková například prohlásila, že mobilní data jsou v Česku drahá i proto, že lidé ve velkém využívají veřejně dostupné wi-fi sítě.

Před pěti lety provedl ÚOHS velké, takzvané sektorové šetření trhu mobilních operátorů. Bylo to v době, kdy se řešily právě vysoké ceny mobilních dat v Česku oproti zahraničí.

Z tohoto šetření však podle závěrů úřadu „nevyplynul­o podezření na porušení zákona, a to ani ve formě uzavření zakázané dohody či zneužití dominantní­ho postavení“.

Nyní, po pěti letech, ÚOHS řeší možný kartel mobilních operátorů znovu.

V případě, že by se zakázaná dohoda mezi firmami prokázala, hrozil by operátorům postih až do výše deseti procent z ročního obratu. Například u O2 by tak mohlo jít o pokutu až čtyři miliardy korun.

Co se změnilo

Mimochodem drahá data mají podle nejrůznějš­ích srovnání Češi stále. Například podle analýzy Evropské komise z loňského roku jsou datové balíčky v Česku až dvakrát dražší oproti průměru Evropské unie. Podle Českého telekomuni­kačního úřadu je na vině právě nedostatek konkurence mezi operátory. Velká trojka, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, pokrývá svými službami přes 96 procent zákazníků.

Letos na jaře ČTÚ připravil nový návrh na regulaci velkoobcho­dního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny jejich velkoobcho­dních služeb.

 ?? Ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Konec dvou ministrů
Není to poprvé, co se stát dostal do sporu s operátory. Mimo jiné kvůli svému málo razantnímu postupu vůči nim skončila dokonce dvojice
Ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Jakub Stadler, MAFRA Konec dvou ministrů Není to poprvé, co se stát dostal do sporu s operátory. Mimo jiné kvůli svému málo razantnímu postupu vůči nim skončila dokonce dvojice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia