Dnes Prague Edition

České vory a plavci dopluli až na seznam UNESCO

- — Robert Oppelt

Po staletí patřili k řece Vltavě vory a voraři. Kmeny svázané smrkovými houžvemi a těžká a nebezpečná práce plavců, kteří plavili dřevo do Prahy nebo až do Hamburku. Teď se dostalo jejich zručnosti, zvykům i tradici mimořádnéh­o ocenění. Česko má díky nim další zápis na seznamu UNESCO, tentokrát však ne mezi památkami, ale u nehmotného kulturního dědictví lidstva. Zapsáno bylo vorařství a starobylé tradice spojené se stavbou vorů a jejich plavením po evropských řekách.

Včera se tak stalo na zasedání Výboru pro ochranu nehmotného kulturního dědictví v marockém Rabatu. Myšlenka na zapsání vorařství vznikla podle prezidenta spolku Vltavan Jaroslava Camplíka před deseti lety, postupně se kvůli tomu spojilo šest zemí: kromě Česka ještě Lotyšsko, Německo, Rakousko, Španělsko a Polsko.

Zapsán je slang i písně

Obsahem zápisu je i specifická kultura s vorařstvím spojená, osobité zvyky a slovesnost otisknutá do plaveckých písní a slangu. Řada slov přešla i mezi dnešní vodáky, třeba označení propusti v jezu – šlajsna.

První zmínky o voroplavbě jsou na našem území datovány do 11. století, o tři století později přikázal císař Karel IV. stavět v jezech propusti pro usnadnění plavby. Ta se postupně rozvíjela s tím, jak byly splavňován­y řeky. Třeba legendární Svatojánsk­é proudy na Vltavě se podařilo splavnit v 17. století.

Od 19. století vory naopak vytlačoval rozvoj železnice a další změny.

Přestože se v Česku neplavilo jen na Vltavě, ale i na Labi nebo na Bečvě

a Moravě, v Povltaví má vorařství tradici největší. Existovaly zde celé obce plavců, jak si sami voraři říkali, a žily zde rody, které se svému řemeslu věnovaly po generace. Partu obvykle tvořilo čtyři až osm mužů, cesta ze Šumavy do Prahy trvala

zhruba čtyři až pět dnů, pak se voraři vraceli pěšky zpátky a znovu se plavili.

Voroplavbu na Vltavě znemožnila až výstavba vltavské kaskády a přehrady Orlík v roce 1960.

Vory v minulosti sloužily nejen

k dopravě dřeva, ale i soli, medu, kamene, písku, uhlí a dalšího zboží nebo osob. „Ačkoliv dnes již komerční plavba dřeva kvůli výstavbě přehrad zanikla, tradice spojené s vorařským řemeslem je udržována dodnes,“vysvětluje Camplík.

Jeho slova potvrzuje i to, že vorařství se vrátilo do katalogu řemesel a lze získat profesní kvalifikac­i vorař – stavitel vorů. „V letošním roce se to podařilo na střední odborné škole Jarov jedenácti uchazečům,“přibližuje Camplík. Na vorařské tradice

navazuje též několik vltavských spolků sdružených právě ve zmíněném Vltavanu. Spolek příležitos­tně staví vory, pořádá plavby, výstavy a vydává knihy.

Osm českých zářezů

Česko má nyní na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO i s vorařstvím osm položek.

V roce 2020 byla zapsána ruční výroba perličkový­ch vánočních ozdob a předtím výroba modrotisku, loutkářstv­í, sokolnictv­í, jízda králů na Slovácku, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a lidový tanec verbuňk.

 ?? ??
 ?? Foto: 2x Vltavan ?? Voraři Svázané kmeny lze občas na Vltavě vidět i dnes, i když velikostí se těm z minulých staletí nemohou rovnat.
Foto: 2x Vltavan Voraři Svázané kmeny lze občas na Vltavě vidět i dnes, i když velikostí se těm z minulých staletí nemohou rovnat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia