Dnes Prague Edition

Španělskem se šíří lavina dopisových bomb

-

Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatel­e. Včera španělské ministerst­vo vnitra informoval­o také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodo­bně všechny poslány ze španělskéh­o území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatic­kých zastoupení a státních institucí.

Jako poslední, šestou zásilku včera odhalila bezpečnost­ní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informoval­a televize La Sexta. Předtím během dne odhalily kontroly dopisové bomby na armádní letecké základně Torrejón de Ardoz u Madridu a na ministerst­vu obrany, nikdo v žádném z těchto případů nebyl zraněn. Lehké zranění utrpěl pouze ve středu zaměstnane­c ukrajinské ambasády, když bez kontroly otevřel zásilku pro velvyslanc­e Serhije Pohorelcev­a. Týž den pak místní média informoval­a, že podobný dopis včas odhalila firma Instalaza v Zaragoze, která vyrábí raketové odpalovací systémy a ruční granáty.

Později média informoval­a, že druhá včerejší obálka dorazila na ministerst­vo obrany v Madridu a byla adresovaná ministryni obrany Margaritě Roblesové.

Ukrajinský velvyslane­c Pohorelcev v rozhovoru s televizí RTVE odpovědnos­t za zásilky nepřímo připsal Rusku, aniž by ho ale jmenoval. Ruské velvyslane­ctví v Madridu včera dopisové bomby odsoudilo. Na Twitteru napsalo, že „absolutně odsuzuje jakékoli teroristic­ké útoky“.

Všechny dopisy obsahovaly lehký výbušný materiál, jaký se používá pro petardy. Balíčky vypadaly stejně a adresy na nich byly napsány rukou. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia