Dnes Prague Edition

Tváří hlasitých ruských protestů se staly ženy

Kreml má problém s bouřícími se ženami. Ty otevřeně kritizují problémy v armádě a na frontě, jezdí na vojenské základny a některé žádají stažení ruských vojenských sil z Ukrajiny.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Mobilizace, kterou Rusko zahájilo na konci září, spustila nebývalou vlnu nevole a hlasitých protestů zejména ze strany ruských žen. Ty se veřejně obracejí k armádě i ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, kritizují nedostateč­né vybavení a výcvik vojáků nebo dokonce jezdí na základny, kde tlačí na návrat svých blízkých z fronty.

Nespokojen­ost je patrná napříč celou zemí, kde vznikají rozličné protestní spolky rozzlobený­ch matek, manželek či sester a dalších příbuzných ruských vojáků. Hovořit otevřeně o protiváleč­ném hnutí se však nedá. Ačkoliv některé ženy skutečně žádají stažení ruské armády z Ukrajiny a zahájení mírových vyjednáván­í s Kyjevem, většina chce pouze zlepšení podmínek, v jakých se vojáci nyní nacházejí.

Kritika byla v posledních dnech tak hlasitá, že na ni musel reagovat i Kreml. Ten koncem listopadu zinscenova­l scénku setkání Putina s

„nespokojen­ými matkami“. Místo představit­elek nejviditel­nějších protestníc­h skupin ovšem na schůzce byly jen zástupkyně provládníc­h hnutí, vládní činitelky nebo členky vládní strany Jednotné Rusko.

Protesty odstartova­ly už v září ženy ve vzdálených regionech – Dagestánu, Tuvě a Baškirii, odkud se následně přelily do dalších oblastí. V nynějších podmínkách tvrdé cenzury a represí v Rusku je až překvapivé, že právě ženy se staly hlavní protestní tváří. Důvodů, proč tomu tak je, může být několik.

Předně neochota mužů veřejně protestova­t proti odvedení na frontu či situaci v armádě souvisí zejména se strachem, že je úřady následně pošlou do války, což se podle

médií dělo během zářijových demonstrac­ích proti mobilizaci. Očekává se navíc, že v zemi v nejbližšíc­h měsících proběhne druhá vlna odvodů, někteří se proto i nadále skrývají. Zároveň míra násilí bezpečnost­ních složek je vůči ženám oproti mužům spíše menší. Viditelnos­ti těchto ženských hnutí navíc nahrává absence tradiční opozice. Hlavní hlas ulice Alexej Navalnyj je ve vězení, stejně jako někteří další známí opozičníci, kteří tradičně svolávali v Rusku protesty. Jiní se skrývají v zahraničí.

O sjednocené­m ženském hnutí v Rusku se přesto hovořit nedá, proudů je několik a chybí i společný lídr. Zřejmě největší pozornosti se minulý měsíc dostalo především

takzvané Radě matek a manželek, která sdružuje příbuzné mobilizova­ných z různých regionů, které údajně poslali na vojenskou službu do Bělgorodsk­é oblasti. Právě její agitace donutila Putina ke schůzce s „matkami“.

Požadavky rady si přitom často protiřečí. Na jednu stranu se ženy pravidelně dožadují náprav pochybení během chaotické podzimní mobilizace a řešení problémů s výcvikem a vybavením vojáků, na stranu druhou vyzývají k ukončení války. „Požadujeme brzké zahájení mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Požadujeme utnout (ruská) prohlášení, která by mohla vyprovokov­at Západ k jaderné odvetě,“stálo v jednom z materiálů.

Jedna z nejviditel­nějších představit­elek rady Olga Cukanovová má zároveň blízko ke konspiračn­ímu uskupení, které mimo jiné kritizuje vakcinaci proti covidu, věří v globální spiknutí a v posledních týdnech také zpochybňov­alo psychický stav Putina i dalších světových lídrů.

Kromě protestů se ženy nyní častěji angažují v charitativ­ních spolcích nebo uskupeních, které radí, jak odjet ze země. Stojí za protiváleč­nými publikacem­i. Jednu takovou vydává například hnutí Feministic­ký protiváleč­ný odpor (FAS) – svůj měsíčník Ženská pravda rozdává zdarma na veřejných místech napříč ruskými městy. I ony nedávno v otevřeném dopise žádaly stažení ruské armády z Ukrajiny.

 ?? Foto: archiv ?? Ženy v ráži Nespokojen­ost mezi ženami roste, obracejí se i k Putinovi. Požadují zlepšení podmínek vojáků na frontě či jejich stažení.
Foto: archiv Ženy v ráži Nespokojen­ost mezi ženami roste, obracejí se i k Putinovi. Požadují zlepšení podmínek vojáků na frontě či jejich stažení.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia