Dnes Prague Edition

Němci, morální lídr? Jak kdy

Lidskopráv­ní apely fotbalistů i aktivistů jsou hezké, ale když se nakupuje plyn, je Katar dobrý

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Fotbalové mistrovstv­í běží nějaké dva týdny a vlna kritiky na adresu Kataru neochabuje. Porušování lidských práv či netolerant­ní vztah k sexuálním menšinám připomínaj­í zejména Němci. Aktivisté, politici, ale i samotní fotbalisté.

Když čtyřnásobn­í světoví šampioni z Německa podlehli překvapivě Japonsku, snad ještě víc se mluvilo o tom, jak si při týmové fotce všichni zakryli ústa. Bylo to připomenut­í zákazu ze strany fotbalové FIFA, která nepovolila duhové kapitánské pásky.

Mnozí se podivovali, že teatrální kroky volí zrovna fotbalisté z Německa. Neboli ze země, o které se už během šampionátu napsalo, že mnohem lépe by ji reprezento­val sehraný klubový tým, precizní evropský gigant Bayern Mnichov.

A kdo že to sponzoruje mnichovské fotbalisty? Přece letecká společnost Qatar Airways. Ostatně firmy z problemati­ckých zemí Zálivu vlastní či mají podíly v mnoha dalších evropských velkoklube­ch. Katarští majitelé vlastní třeba i Paris St. Germain.

Objevují se tedy názory, proč němečtí fotbalisté nevyužijí příležitos­ti kritizovat katarský režim přímo na své domácí půdě?

A teď zklamání aktivistů ještě nabobtnalo, mohou za to politici.

V době zdrcující německé kritiky na adresu Kataru se objevila zpráva, že německé firmy podepsaly s blízkových­odní zemí 15letou smlouvu na nákup dvou milionů tun zkapalněné­ho plynu.

Zastánci lidských práv se musí cítit, jako by jim někdo podtrhl nohy.

Němečtí politici ve stejnou chvíli kritizují i nakupují. Ale byznys je podle všeho důležitějš­í.

Katarský ministr energetiky Saad Kaabí navíc v rozhovoru pro stanici Bild TV jízlivě zavzpomína­l, za jakých podmínek se celý kontrakt domlouval, když ho letos v létě navštívil jeho protějšek z Německa, ministr hospodářst­ví za stranu Zelených Robert Habeck.

„Když byl tady v Kataru, mluvil pouze o jediné věci, zda bychom mohli dodat více plynu,“vyloučil Kaabí kategorick­y možnost, že by se německý ministr pokoušel na své hostitele jakkoli působit v otázce lidskopráv­ní agendy.

Tato zdvořilost při domlouvání ale ministru Habeckovi později nebránila Katar kritizovat. Vyslovil se, že pořádání mistrovstv­í v této zemi „lze vysvětlit jedině korupcí“.

To je názor, který se na adresu mezinárodn­ích fotbalovýc­h činovníků valí už roky. Katar to ale považoval od ministra za velmi neuctivé. „Pokud někoho tato obviňujete, musíte napřed doplnit důkazy,“říká Kaabí. Je možné, že ministr Habeck se prostě pokoušel jen formulovat veřejné nálady ve své zemi. A ty se přiostřují.

Například Jennifer Wiltonová, šéfredakto­rka deníku Die Welt, píše v názorové rubrice o tom, že přidělován­í šampionátů zemím, jako je Katar, musí skončit. A pokud to myslíme vážně, píše Wiltonová, musí dojít k nějakému zvratu.

Nestačí podle ní zaprotesto­vat jednou za čtyři roky. „Vynechat fotbalový zápas, nesledovat nějakou soutěž – a přitom zbytek roku fandit klubům financovan­ým Katarem zavání pokrytectv­ím,“píše Wiltonová ve zřejmé narážce na německé fanoušky Bayernu.

Je to podle ní stejné, jako topit se celý život v každodenní­ch produktech vyrobených v Číně a pak si libovat, že už netopíme ruským plynem.

Mnozí Němci tvrdí, že je třeba vytvářet na nesvobodné režimy trvalejší tlak. Ne se zatetelit jednou za rok s vlajkou LGBT před kamerami. Rovněž je třeba usilovat o změny v organizací­ch, jako je FIFA, ve kterých jsou korupce i cynismus hluboce zakořeněné.

Mnozí Němci tvrdí, že je třeba vytvářet na nesvobodné režimy trvalejší tlak.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia