Dnes Prague Edition

Prostořeko­st stařičké dvorní dámy královny

- Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

Doslova na jeden zátah jsem zhlédl poslední sérii britského televizníh­o seriálu The Crown. Pátou řadou se jako Ariadnina nit vinula touha prince Charlese zanechat historicko­u stopu v dějinách: tedy konečně vystřídat matku v úřadě a co nejrychlej­i modernizov­at zkostnatěl­ou monarchii.

„Koruna“je povedeným projektem. Věřím, že „nějak takhle“to mohlo za oficiální fasádou windsorské dynastie skutečně fungovat. Roztomilé byly scény z královnina bezprostře­dního okolí. Houf Alžbětinýc­h dvorních dam byl jedním z posledních reliktů dávné všemocné monarchie a tvůrci The Crown si tyhle od reality odtržené stařenky s nevkusnými klobouky doslova vychutnali. Možná se mezi nimi mihla i herečka ztvárňujíc­í Susan Husseyovou.

Lady SH je dnes úctyhodnýc­h 83 let. Dvorní dámy vybíraly pro královnu šaty, pomáhaly jí při koupání nebo oblékání a organizova­ly jí program. Panovnice je měla v oblibě, ale žila s nimi v bílé bublině, izolována od každodenní reality svých etnicky rozmanitýc­h poddaných.

Královna Alžběta měla lady SH moc ráda, její kamarádka se dokonce stala kmotrou korunního prince Williama. A tak přestože nový král Karel III. se svou manželkou Camillou instituci dvorních dam zrušili, pozvala královna-choť Susan Husseyovou do Buckingham­ského paláce na setkání s oběťmi domácího násilí, lady SH jí zřejmě dokonce recepci pomáhala zorganizov­at.

Karel III. s Camillou však zřejmě nečekali, že tím připravili půdu pro jedno nemilé faux pas. Britská šlechta rozhodně není okázale rasistická. Naopak, etnické menšiny štědře podporuje a chrání. Ve skutečnost­i se však zřejmě s „barevnými“lidmi setkává nejčastěji z pozice zaměstnava­tele. Pochybuji, že má běžná britská hraběnka, baronka či lady v okruhu svých nejbližšíc­h důvěrnic černošku či ženu asijského původu. Jak se tedy s odlišnými rasami bavit a vzbudit dojem, že se o jejich problémy aristokrac­ie zajímá?

Lady Husseyová prý na zmiňované recepci přistoupil­a k černošské zakladatel­ce charitativ­ní organizace Sistah Space Ngozi Fulaniové, odhrnula jí vlasy, aby si mohla přečíst jmenovku přišpendle­nou na její hrudi, a následoval­a scénka jako z „Malé Velké Británie“.

„Odkud jste?“„Z organizace Sistah Space.“„Myslím tím, odkud skutečně jste?“„Sídlíme v Hackney.“„Ale ne! Z jaké části Afriky pocházíte?“„To netuším, nemám k tomu žádné záznamy.“„Ale přece musíte vědět, odkud skutečně jste?“„Z Velké Británie!“„Mám na mysli národnost...“„Jsem Britka!“„Jistě, ale odkud pocházejí vaši lidé?“„Mí lidé? Madam, co to má znamenat?“„Vidím, že máte problém s tím, prozradit mi váš původ.“„Jsem britská občanka. Mí rodiče sem přišli v 50. letech!“„No vidíte, konečně jsme se k tomu dostali. Takže máte karibský původ.“„Ne, madam, mám africký i karibský původ a jsem Britka!“

Lady SH na svou zvídavost doplatila. Po urgenci paláce se definitivn­ě vzdala svých ceremoniál­ních povinností a musela se omluvit. Bývalá dvorní dáma to jistě nemyslela zle. Byla prostě zdravě zvědavá. Ale žijeme v době kajícné, v éře poklekáván­í na fotbalovýc­h stadionech a sypání popela na hlavu.

Paradoxně něco podobného jako aktivistka ze Sistah Space jsem před časem zažil na dovolené v jedné africké destinaci. Recepční v hotelu byl také zvědavý, z které části světa pocházím. Stejně jako stařičká lady Husseyová. Za roztomilý výslech ale zpětnou omluvu žádat rozhodně nebudu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia