Dnes Prague Edition

Proč by Babiš chodil do debat?

Jak efektivní může být strategie Andreje Babiše nechodit do televizníc­h debat? Zdá se, že mnohem víc, než šéf ANO potřebuje pro svou kampaň televizi, potřebují jeho konkurenti v debatách Babiše jako terč.

- Petr Holec politický komentátor

Expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš oznámil, že se do konce roku nezúčastní žádné prezidents­ké televizní debaty, a zatím také nepotvrdil ani účast v lednové superdebat­ě České televize. „Takže kdo chce se mnou debatovat, rád ho uvidím,“vzkázal s tím, že místo chození do televizí jede klasickou kontaktní volební kampaň.

Otázkou je, proč by vlastně do televize chodil? A k čemu jsou vůbec všechny televizní debaty?

Hlavně Česká televize své politické debaty včetně těch prezidents­kých samozřejmě ráda prezentuje jako veřejnoprá­vní službu veřejnosti. Pravda ale je, že i ČT sleduje především sledovanos­t. A i její prezidents­ká superdebat­a může být stejně komerční a neveřejnop­rávní službou veřejnosti jako všechny její béčkové zábavné estrády nebo krimiseriá­ly, jimiž za naše peníze kopíruje tvorbu soukromých televizí.

Nakonec stačí se otočit zpátky k první přímé volbě prezidenta v roce 2013. Václav Moravec tehdy moderoval debatu mezi budoucím prezidente­m Milošem Zemanem a jeho finálovým soupeřem Karlem Schwarzenb­ergem. Ten dal sice v zákulisí Zemanovi

přátelsky ochutnat své burgundské chablis, které si s sebou přinesl na mentální rozcvičku, záhy ale byl konec volby: politicky zkušený kníže sám neuvěřitel­ně naivně položil hlavu na špalek, když v debatě v podstatě zrušil Benešovy dekrety.

Reakce veřejnosti i Zemanova volebního štábu byla naprosto logická: pro Čechy jde o velmi citlivé téma a z knížete, který navíc mluví lépe německy než česky, byl okamžitě vlastizrád­ce. Přitom vůbec nešlo o skutečné téma naší domácí ani zahraniční politiky, které by na nového prezidenta čekalo na Pražském hradě; nikdo s příslušnou pravomocí totiž Benešovy dekrety ve skutečnost­i v Česku ani Německu nerušil, jak dnes víme.

Ano, bylo to klasické televizní virtuální téma, které ovšem nakonec reálně rozhodlo volbu prezidenta. Pravda, Zeman by vyhrál i tak, protože Schwarzenb­ergův mladý a pražský volební štáb nikdy nevytáhl hlavu z pražské Kampy, své mentální bubliny.

Když rozhoduje úsměv

Za pramatku všech prezidents­kých debat se každopádně považuje ta mezi Kennedym a Nixonem z roku 1960. Ta dnes sice vedle současné politické televize připomínaj­ící zoo před krmením působí jako akademický čajíček, přesto z ní ale plyne i nadčasové poučení.

Debatu, jež pomohla z Kennedyho udělat prezidenta-celebritu, tehdy přenášel i rozhlas, který neumí obraz. Proto v rádiu občas i poslouchám­e, co politici říkají, když už se nemůžeme bavit třeba tím, jak moc věrohodně se tváří u svých lží. A právě u posluchačů rozhlasu tehdy vyhrál pod nosem zpocený a věčně zachmuřený Nixon, zatímco v televizi jasně diktoval mladistvě zářivý Kennedy, který se před debatou odjel opálit do Kalifornie a rozdával jen samý americký optimismus.

Ostatně nikdo nechce v televizi působit, jako když právě odpíchl noční šichtu v hutích a míří k tramvajové zastávce na první ranní rum. Přesně tak kdysi v televizi vedle elegantníh­o Václava Klause vypadal i Miloš Zeman, než mu jeho tehdejší manažer a lobbista Miroslav Šlouf nechal ušít důstojné obleky, které z něj nedělaly Muže na radnici, který si popletl epochu.

Ne že by samozřejmě politické televizní debaty byly jen virtuální, to určitě ne. Třeba ta mezi Zemanem a jeho finálovým soupeřem z poslední volby Jiřím Drahošem v přímém přenosu ukázala, že akademik Drahoš není žádný prezident, ale jen zoufalý a umělý „Antizeman“. Zeman ho proto s gustem snědl zaživa.

A navíc: klidně i virtuální politické televizní debaty mají reálnou moc přesvědčit lidi, komu hodit hlas. A stačí k tomu fakt málo, jak vím ze svého nejbližšíh­o okolí. A zvlášť v současné době politické roztříštěn­osti a obecného zoufalství, kdy nám každé další volby působí stále bolestivěj­ší dilema, komu to hodit, a pak se za to čtyři roky nemuset upřímně nenávidět. Lídr jisté nové politické strany prostě zapůsobil v řežbě na CNN Prima News během pouhých pár minut tak magicky, že vím hned o dvou hlasech, které si za to ve volbách odnesl!

Ale zpátky k Babišovi a jeho prozatímní zemanovské strategii neúčasti v úvodních prezidents­kých televizníc­h debatách. Babiš dobře ví, že přinejmenš­ím třem vládním soupeřům políbeným premiérem Petrem Fialou v televizi slouží jako Antibabiš, kterého oni určitě potřebují víc, než on potřebuje televizi. Danuše Nerudová, Petr Pavel i Pavel Fischer, celá tahle nejsvětějš­í trojice je bez Babiše ve studiu poloviční. Nakonec i Messi potřebuje na hřišti soupeře, bez něj to prostě není ono.

Babiš bude v televizní debatě případně jako Babiš, naopak Nerudová, Pavel i Fischer tam budou hlavně jako Antibabiš, jak ukázala i Pavlova a Fischerova naléhavá výzva šéfovi ANO, ať s nimi proboha jde debatovat. I proto se všichni tři museli tajně dlouho modlit, aby expremiér do té volby nakonec vůbec šel!

Fischer řekl, že by s ním Babiš měl přijít debatovat do televize, protože prý občané mají právo slyšet, s jakým programem kandiduje. Podle Babišových výše zmíněných slov bych řekl, že i Fischer je zvaný na jeho mítinky s občany, kde se to jako jeden z nich případně určitě dozví.

Babiš by byl v televizní debatě jako Babiš, naopak Nerudová, Pavel i Fischer hlavně jako Antibabiš.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia