Dnes Prague Edition

Fér by bylo: Staráš se o své zdraví? Plať méně

Příplatek za lepší péči by jen vytvořil dvojkolejn­é zdravotnic­tví a nemocnicím by toho moc nepřinesl, říká ředitel nemocnice v Hranicích na Moravě.

- Jana Mičová redaktorka MF DNES

Jak dostat víc peněz do zdravotnic­tví? Ministerst­vo zdravotnic­tví navrhuje, aby si lidé mohli za lepší péči připlatit, pokud by o ni měli zájem. Ředitel nemocnice v Hranicích na Moravě Eduard Sohlich však v takzvaných nadstandar­dech žádnou zlatou žílu nevidí.

Určitě jste zaznamenal návrh ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka, který chce do hry vrátit takzvané nadstandar­dy, možnost zaplatit si v některých případech kvalitnějš­í péči. Cílem je zajistit víc peněz do zdravotnic­tví. Co si o tom myslíte?

Pokud by nadstandar­dy byly zavedeny, týkaly by se jen menší části výkonů, nikdy by neměly tak velký objem, aby se projevily v přísunu peněz pro nemocnice. A není to realistick­á myšlenka, protože by vedla k dvojkolejn­ému zdravotnic­tví. Není možné, tedy možné to je, ale není morální, aby jedna skupina obyvatelst­va byla léčena lepšími metodami než skupina druhá. Byla by to rána do principu solidarity zdravotní péče, alespoň ve střední Evropě, nemluvím o anglosaský­ch zemích.

Ano, třeba v USA si lidé mohou zaplatit různé úrovně zdravotnic­ké péče.

Tam to tak funguje, ale vlastně moc nefunguje. V evropských zemích je zdravotnic­tví postavené na principu solidarity, žádná dvoj nebo vícekolejn­ost přístupu k péči a pacientům.

Nedovedete si představit nadstandar­dy aspoň u některých konkrétníc­h oborů nebo výkonů?

Pár by jich možná bylo – napadá mě třeba zlomenina předloktí, kdy klasický sádrový obvaz může být vyměněn za laminátovo­u fixaci. Ale to jsou drobnosti, které skoro nic nepřinesou, možná jen zvýší náklady na systém vybírání takových plateb.

Americký model se vám nelíbí, existuje tedy jiný model, který funguje v Evropě?

Nadstandar­d – to označení u mě evokuje rozdílný přístup. A to se mi jako lékaři nelíbí. Jiná věc je spoluúčast, připojiště­ní – to by mohla být dobrá cesta a některé evropské země ji mají. U nás pořád bereme poskytován­í lékařské péče jako bezplatnou službu. Přitom připojiště­ní formou zdravotníc­h pokladen u nás fungovalo za první republiky, nebránil bych se tomu, obzvlášť kdyby se povedlo vymyslet způsob, jak lidi motivovat, aby se o zdraví víc starali. Kopíroval bych například bonifikace, které jsou u pojistek aut – nebouráš, dostaneš bonus, platíš méně.

Připojiště­ní by poskytoval­y soukromé pojišťovny tak jako u těch aut?

Pojišťovac­í mechanismy bych nechal těm, co tomu rozumějí, ať to bude soukromá pojišťovna, nebo zdravotní pojišťovna. Důležité je najít systém, který by lidi motivoval. Aby ti, co se o sebe starají, chodí na preventivn­í prohlídky, nekouří, nepijí alkohol, hýbou se, měli výhodu. Aby to nebyla otázka peněz na kontě, ale přístupu k vlastnímu zdraví. A systém by bylo dobré zprůhledni­t, aby člověk věděl, kolik z pojištění čerpá, kolik do něj dal, aby se mu byl nucen věnovat stejně, jako když řeší platby za energie v domku.

Zní to logicky, ale na něco takového nejsme zvyklí.

Je to tak, ale my potřebujem­e nějakou míru finanční zaintereso­vanosti a pojišťovac­í systém funguje stovky let. Je chyba politiků, že se jim nedaří lidem vysvětlit základní principy.

Jak to myslíte?

Existuje něco, co se jmenuje zdravotní politika státu – ovlivňovan­í zdravotníh­o stavu populace včetně individuál­ní zodpovědno­sti za zdravotní stav každého jedince. Když se vrátím do školních let, učili jsme se, že zdravotní stav populace ovlivňují čtyři faktory: genetika, životní prostředí, zdravotnic­tví a způsob života. Přeskočím první dvě okolnosti, ty jsou asi dané. Dobrá zpráva je, že úroveň zdravotnic­tví se neustále zvyšuje, když jsem před čtyřiceti lety začínal s medicínou, infarkt se léčil tři týdny, dnes díky miniinvazi­vním kardiologi­ckým výkonům i jen týden. Naopak čtvrtý faktor – způsob života –, tam je problém. Přijali jsme úmluvu Světové zdravotnic­ké organizace o podpoře zdravotní politiky státu, ale ve školách se nic neděje, stát nepropaguj­e a neučí zdravému způsobu života, systematic­ká podpora zdravotní politiky je na minus čtyři. Nadšený nejsem ani ze zásahů státu do financován­í zdravotnic­tví.

Proč přesně?

Systém financován­í zdravotnic­tví je v podstatě daň, ale říkáme tomu zdravotní pojištění. Pojištění platíme coby zaměstnanc­i, zaměstnava­telé také něco odvádějí, to samé i lidé ve statusu OSVČ. Vynikající na tom systému je to, že příjem do něj roste s růstem platů. Ročně do zdravotnic­tví přiteče okolo 400 miliard. Co nefunguje, jsou odvody státu za šest milionů lidí, kteří nevyděláva­jí, především děti a důchodce, takzvané státní pojištěnce. Ty nejsou dostatečné, vzhledem k tomu, že těchto šest milionů spotřebová­vá osmdesát procent zdravotnic­ké péče. Logicky, protože důchodci a děti jsou více nemocní než lidé v produktivn­ím věku. Politici do těchto plateb státu stále zasahují, brzdí jejich oprávněný růst a způsobují tím nedostatek peněz v rozpočtu zdravotnic­tví.

Když se řekne nadstandar­d, vybaví se nám asi hezčí nemocniční pokoj s televizí a sociálním zařízením. Takové možnosti máte asi i ve vaší nemocnici, je to pro vás zdroj financí?

V rozpočtu zdravotnic­kého zařízení nehrají tyto nadstandar­dy žádnou roli. Ba naopak, spíš dělají rozbroje, protože kapacita takových pokojů není neomezená.

O lepší, doplácené pokoje je zájem?

Je, kdybych měl zdravotní problém, chtěl bych také být ideálně na pokoji sám, mít přístup k internetu a svůj klid. Na poptávku dnes reagují všechna zdravotnic­ká zařízení, ale jen tím vycházejí vstříc pacientům, velké příjmy z toho neplynou. Nemocnice okresního typu, jako je i ta naše, jsou vytíženy velkou měrou akutními případy, takže plánovat volno na jednolůžko­vém pokoji je mnohdy problém.

Jak ve vaší nemocnice řešíte současnou inflaci a růst cen energií?

Jsme nestátní zařízení, takže nemůžeme natáhnout ruku pro dotaci k městu, kraji či státu. Musíme vyjít s penězi od zdravotníc­h pojišťoven, jiné zdroje nemáme.

Takže méně topíte nebo svítíte? Dá se takhle ušetřit?

Šetřit musíme, jinak bychom nepřežili. Naštěstí máme energii z fotovoltai­ky a zateplené budovy. A zcela náhodou, ještě před vypuknutím války na Ukrajině, jsme si vyjednali fixaci na cenu energií, takže zhruba rok máme čas se připravit na další zvýšení nákladů.

Velké téma je i nemocniční jídlo. Budete muset šetřit i na něm?

Vím, že lidé hodnotí nemocnice podle jídla, ale je to zkreslujíc­í. Jídlo je součást léčebného procesu, až u dvou třetin pacientů musí být dietní, odlehčené. Nejde tedy nemocniční stravu porovnávat s tím, co máme doma. Ale vždy si bude někdo stěžovat. A k ceně: jídlo na den pro jednoho pacienta stojí od sto padesáti do dvou set korun. Nechci to zlehčovat, šetříme každou korunu, ale v provozu nemocnice to nehraje zásadní roli.

Kvůli covidu musely nemocnice odkládat některé plánované výkony a čekací doby se hodně protáhly. Už se to vrací do původních kolejí?

Jak jsem říkal, v naší nemocnici řešíme spíš akutní případy, jejich poměr je v porovnání s plánovaným­i výkony asi šedesát ku čtyřiceti, což není typický stav. Jsem ale členem Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 130 zdravotnic­kých subjektů, a musím bohužel varovat, že v celé republice hrozí nedostatek ústavní zdravotní péče. Ne kvůli penězům, ale kvůli chybějícím­u zdravotnic­kému personálu. Pokazili jsme vzdělávání. Máme například vysokoškol­sky vzdělané sestry, které ale nechtějí dělat ošetřovate­lskou práci, střední zdravotnic­ké školy byly degradován­y na úroveň praktickýc­h sester bez potřebných kompetencí a v lékařských oborech vzděláváme v každém ročníku pět set zahraniční­ch studentů, i když zájem českých studentů o studium je, jenže na sedm přihlášený­ch je jen jeden přijatý. Kapacita škol je omezená, tak proč vzděláváme zahraniční studenty, když mi sami jsme v nouzi?

Předpoklád­ám, že lékařské fakulty za zahraniční studenty dostanou zaplaceno.

Ano, je to placená služba, kterou využívají především neevropské země, ale ta služba zabírá skoro jednu třetinu kapacity českých lékařských fakult.

K nám za prací zase utíkají zdravotníc­i ze zemí na východ od Česka. To nepomůže?

I v naší nemocnici máme lékaře z Ukrajiny, ale zaprvé stát staví velké překážky k nostrifika­ci těchto lidí a za druhé musím říct, že úroveň absolventů cizích lékařských fakult není tak vysoko, jak jsme zvyklí z českých vysokých škol.

Máte, pane řediteli, nějaké dobré zprávy?

Mám. Kolegové a kolegyně, kteří ve zdravotnic­tví doposud vydrželi, se vyznačují obrovským entuziasme­m a nadšením pro práci. Platí to napříč republikou a všemi zdravotnic­kými profesemi. I když možná bych přece jen vypíchl ty, kteří pracují v nemocnicíc­h, tedy nepřetržit­ě.

Je pravda, že když už někdo musí do nemocnice, zpravidla pak hodnotí: personál super.

Chtěla jste dobré zprávy, ale já zas vidím jednu věc, která mě v téhle souvislost­i trápí…

Povídejte.

Zdravotníc­i z ambulantní­ch pracovišť se nechtějí podílet na provozu nepřetržit­é péče. U nás je to bohužel nastavené tak, že takzvaná venkovní zdravotní péče je nastavena na pět dní v týdnu, a pacienti, kteří jsou registrova­ní u ambulantní­ch lékařů, po jejich ordinační době i s banálními potížemi navštěvují nemocniční ambulance nebo urgentní příjmy nemocnic.

Já ty pacienty zčásti chápu. Co byste navrhoval? Povinné služby v nemocnicíc­h pro ambulantní lékaře?

Byl bych pro systém, jaký je nastavený v západních zemích. Jsou tam rodinní lékaři, kteří se zastupují v mimoordina­čních dobách, takže do nemocnice jdou pouze akutní pacienti.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: archiv nemocnice v Hranicích na Moravě
Foto: archiv nemocnice v Hranicích na Moravě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia