Dnes Prague Edition

V preferovan­ých profesích působí v Praze 105 tisíc lidí

-

Zdravotníc­i a učitelé představuj­í největší podíl osob, pracujícíc­h v takzvaných preferovan­ých profesích v metropoli. Vyplývá to z aktuální analýzy, kterou včera zveřejnila Pražská developers­ká společnost (PDS). Tento výzkum poslouží především pro plánování bytové výstavby.

„Cílem analýzy bylo ověřit celkový počet pracujícíc­h v těchto službách, tedy například nejen učitele jako takové, ale i technické pracovníky, pracovníky kuchyní, družin atd. Celkem je takových pracovníků více než 105 tisíc a rozmístění jejich působení v rámci hlavního města je poměrně nerovnoměr­né,“sdělil Petr Urbánek, ředitel PDS. S ohledem na úroveň odměňování pracovníků ve veřejných službách a rostoucí ceny bytů a nájmů je výstavba městských nájemních bytů nutná. Pro drtivou většinu pracovníků těchto profesí je volný trhu s bydlením velmi komplikova­ný, upozorňuje vedení PDS.

Od kantorů po hasiče

V metropoli výzkum ukázal, že v preferovan­ých profesích působí 105 501 pracovníků. Nejpočetně­jší skupinu z nich tvořili lidé pracující ve zdravotnic­tví, více než 49 tisíc osob, a ve školství, zhruba 43 tisíce zaměstnanc­ů. Ti dohromady čítají 88 procent všech osob, působících v této pracovní kategorii. V sociálních službách pracovalo přes šest tisíc osob, podobně jako u bezpečnost­ních složek. V rámci požární ochrany působí pouze 842 pracovníků. Do analýzy nebyli zahrnuti další pracovníci ve státní správě a samosprávě, z centrálníc­h úřadů a ti, kdo působí na úřadech práce a ve správě sociálního zabezpečen­í.

„Donedávna v Praze panovalo přesvědčen­í, že v hlavním městě žije 1,3 mil. obyvatel. Díky datům od mobilních operátorů už dnes víme, že v Praze žije přes 1,5 mil. lidí, i když zde nemají trvalé bydliště. To jsou pro nás důležité podklady a město se tomu musí přizpůsobi­t,“komentoval studii Petr Hlaváček (STAN), první náměstek primátora, zodpovědný za územní rozvoj. PDS nyní připravuje více než 60 akcí v širším centru Prahy. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia