Dnes Prague Edition

Černý Most jako Bronx

Za vysokou kriminalit­ou ve východní části metropole je i způsob obsazování bytů magistráte­m

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Jen během listopadu dva závažné incidenty – 22. listopadu vražda v ulici Bryksova, 1. listopadu postřelení školáka 67letým mužem vzduchovko­u. A 27. září zadržení muže, který zásoboval dealery drog pervitinem a marihuanou. Po zhlédnutí novinových titulků se zdá, že na Černém Mostě není něco v pořádku. A nabízí se srovnání s newyorským Bronxem, který se stal synonymem pro čtvrť s vysokou kriminalit­ou, a souvisí to také s anonymitou prostředí. Ta je typická též pro pražská sídliště. Podle neziskovýc­h organizací, které pracují s problemati­ckou mládeží je však Černý Most v něčem odlišný od dalších panelových území metropole.

„Mísí se tam různé skupiny obyvatel. Bydlí tam běžné rodiny, Romové, Vietnamci nebo Rusové. Je tam zajímavá struktura lidí a jsou tam i ti s ekonomický­mi problémy,“říká Jakub Vokurka z občanského sdružení Neposeda. Podle jeho slov patří k problemati­ckým místům autobusové nádraží u metra Černý Most. Je v dezolátním stavu, mapa kriminalit­y Policie ČR potvrzuje, že různých incidentů se tam stává nadprůměrn­ě mnoho. Jen za minulý měsíc v okolí metra mapa kriminalit­y zaznamenal­a 11 událostí, které řešila policie. V Bryksově ulici, kde se také stala zmíněna vražda, jich za stejnou dobu bylo 33.

Vysoká koncentrac­e lidí

Sociology množství přečinů v této lokalitě nepřekvapu­je. „Jedná se o oblast s vysokou koncentrac­í obyvatelst­va, koncentrac­í služeb a koncentrac­í dopravních cest. Není divu, že tu bylo několik kriminální­ch činů,“uvádí Martin Šimon ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd.

Jiří Zajac (ODS), starosta Prahy 14, ke které Černý Most patří, upozorňuje, že se ve čtvrti často střílí a lidé do sebe také bodají. „Kriminalit­a ale významně roste v celé České republice. Za první tři čtvrtletí bylo více vražd než za celý minulý rok. Ve společnost­i je špatná nálada,“říká Zajac. Vedení Prahy 14 proto podle jeho slov podniká různé kroky, kterými se chce trestné činnosti na svém území bránit.

„Kvůli zhoršení bezpečnost­ní situace jsme ve spolupráci s magistráte­m a se správcovsk­ou společnost­í nechali nainstalov­at stovky kamer a umístění dalších až sto padesáti ještě připravuje­me. Nejsou ale napojené na nějaký centrální pult, což v takovém velkém počtu nejde, ale pokud se něco stane, bude na nich možné sledovat záznam,“vysvětluje starosta. Online jsou podle něj napojené na policii v celé metropoli už stovky kamer, jejich počet se už ale moc navyšovat nedá, také jsou dražší – jejich cena je ve stovkách tisíc korun.

Praha 14 na Černém Mostě nad rámec aktivit městské a státní policie organizuje i další dohled nad bezpečnost­í. „Ve spolupráci s neziskovým­i organizace­mi a bezpečnost­ními agenturami jsme připravili stálé hlídky. Nemají sice větší pravomoc než běžní občané, ale jsou to proškolení pracovníci. Oslovují například opilce postávajíc­í před večerkou nebo lidi na lavičce, kteří dělají hluk. Oni umějí například řešit konflikty, protože jsou na to vyškolení,“uvádí starosta.

Rasově podbarvené stížnosti

„Hodně stížností občanů je rasově podbarvený­ch. Říkají, že problémy například dělají lidé nějaké konkrétní národnosti. Jedna z neziskovek, se kterými na dozoru spolupracu­jeme, se jmenuje Rom Praha,“dodává.

Starosta upozorňuje, že část problémů s kriminalit­ou a dalšími přečiny souvisí také s tím, jak jsou obsazovány sociální byty ve správě magistrátu na území Prahy 14. „Naše radnice ale umí s problemati­ckými nájemníky pracovat mnohem lépe a je to dobře vidět na bytech, které spravujeme my,“upozorňuje Zajac. „Máme vlastní koordináto­rku prevence a usmiřujeme občany mezi sebou. Slyšíme neustálé stížnosti na hluk, dupání či na to, že se kouří tam, kde to je zakázané. A lidé dokonce po sobě z oken házejí půllitry,“uvádí Zajac.

Radní Adam Zábranský (Piráti), který má bydlení v metropoli na starosti, se ale brání tvrzení, že by za nešťastným způsobem obsazování některých bytů stálo město. „ U sociálního bydlení vždy existuje riziko, že ne všichni nájemníci budou dodržovat své povinnosti,“říká radní. Pražský systém sociálního bydlení podle něj vykazuje zhruba devadesáti­procentní úspěšnost. „To je podíl nájemníků, kteří si bydlení dokážou udržet, platí nájemné a neobtěžují sousedy. To platí i pro Černý Most. Velká většina domácností, kterým jsme pronajali sociální byt, je bezproblém­ová. Pomáháme lidem v bytové nouzi. Většinu sociálních bytů jsme pronajali rodinám s dětmi,“dodává Zábranský.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia