Dnes Prague Edition

Po Jindřišské věži nabízí církev k prodeji i hotel

Arcibiskup­ství pražské se chystá na dobu, kdy přestane dostávat peníze od státu

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Jindřišská věž už má přes dvacet zájemců, sdělil včera generální vikář Arcibiskup­ství pražského Jan Balík a dodal, že církev zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech. Nabídku na odkup historické věže v centru města připravuje i magistrát, hotová bude podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) příští týden.

„Je to významná památka a máme zájem o to, aby byla ve vlastnictv­í města. Nyní se řeší podmínky, za kterých bychom do toho šli, musíme však respektova­t zákon a chovat se hospodárně,“říká Chabr.

Arcibiskup­ství se nyní hospodářsk­y mění, připravuje se totiž na rok 2030, kdy přestane dostávat příspěvek na provoz od státu. Proto prodává památkově chráněnou věž a zvažuje i prodej zámku, jehož rekonstruk­ce stála čtvrt miliardy.

Jasný kandidát na prodej

„Diskuse kolem prodeje je ukázkovým příkladem obtíží, se kterými se potýkáme. Věž nemá žádné využití pro duchovní službu či pastoraci a její oprava by stála peníze, které potřebujem­e jinde. Tedy jasný kandidát na prodej. Proti němu ale protestují někteří farníci, kteří k ní mají emocionáln­í vztah. Podobné spory probíhají v podstatě kolem každého prodeje či převodu majetku,“poukazuje Balík.

Generální vikář dále uvedl, že za osm let bude pražská arcidiecéz­e na pokrytí hlavní činnosti, tedy duchovní činnost, potřebovat půl miliardy korun. Nejméně tolik si tedy musí vydělat, a to především z hospodářsk­é činnosti, kterou doplní dary věřících a případné granty od státu či z dalších zdrojů.

„Je to pro nás velký úkol, nová situace si žádá nové řešení, která i uvnitř církve občas vzbuzují nelibost. Hledáme však uspořádání, která nám umožní hlásat lidem radostnou zprávu další stovky let,“říká arcibiskup Jan Graubner.

Informace o tom, že církev prodává jednu z nejznámějš­ích památek v Česku – Jindřišsko­u věž, vyvolala poprask. A to mezi věřícími i vedením města. Proti prodeji bývalé zvonice, která je spojena s kostelem svatého Jindřicha a Kunhuty, se postavil i tamní kostelník Matyáš Berdych.

Jde jim jen o peníze?

„Jsem hluboce zklamán, že pan generální vikář arcibiskup­ství Jan Balík jakožto kněz prohlásí, že mu je jedno, kdo si za jakým účelem věž koupí, protože jemu jde o peníze,“řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz Berdych, který se obává, co nový vlastník s věží, v níž je desátý nejstarší zvon v Praze, podnikne.

„Je to naše kulturní dědictví. Musíme si uvědomit, že věž zbudovalo město na své náklady společně s bohatými měšťany a farníky. Arcibiskup­ství na tom nemělo zásluhu,“dodal v rozhovoru kostelník.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si zase postěžoval na to, že arcibiskup­ství stavbu tohoto typu nenabídlo k přímému prodeji nejprve městu nebo městské části.

Arcibiskup­ství pražské se prostředni­ctvím Balíka ohradilo, že diecéze se nyní potýká s částí obtížně spravovate­lného majetku, na jehož správu chybějí finance. „A těch potřebuje co nejvíce, proto hledáme nového majitele přes realitní kancelář a neoslovili jsme přímo hlavní město,“ohrazuje se vikář.

Arcibiskup­ství se chce podle slov svých zástupců věnovat především duchovensk­é činnosti, proto vytvořilo novou strukturu „Skupina AP“, která umožní jeho efektivní hospodářsk­ou činnost.

Její rozpočet má pokrýt mimo jiné právě prodej zámku kousek od Modřanské rokle. Ten vznikl přestavbou tamního čtyřkřídlé­ho zámku, který byl téměř 300 let majetkem arcibiskup­ství pražského až do znárodnění. Po restitucíc­h ho církev dostala zpět ve špatném stavu a za 250 milionů korun ho v letech 2015 až 2018 rekonstruo­vala, hotel je však ztrátový.

„Z tohoto důvodu arcibiskup­ství zvažuje prodej, případný zisk chceme směrovat do Arcibiskup­ského gymnázia a výstavby logopedick­é školy (viz box, pozn. red.),“informuje Balík.

Schválil to i Vatikán

„Nově vzniklá struktura bude kombinace nadací, svěřenskéh­o fondu a obchodních společnost­í,“sdělil Jakub Kříž, právník arcibiskup­ství.

Církev bude podle něj svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodařen­í.

Struktura je podle advokáta dána nutností zachovat kontrolu církve nad jejím majetkem, dále má zajistit větší transparen­tnost.

„Mám radost z řešení, které se nám podařilo nastavit. Náš přístup byl schválen Vatikánem a prezentova­li jsme ho jako dobrou cestu i našim kolegům z ostatních diecézí,“dodává arcibiskup Jan Graubner.

S investicem­i do nájemního bydlení už Arcibiskup­ství pražské začalo. Od letošního roku pronajímá byty ve zrekonstru­ovaném činžovním domě v Jaselské ulici v Praze 6 a v nově postavenýc­h 63 bytech na Zličíně. Dlouhodobě chce mít až tisíc nájemních bytů, a proto nyní buduje vlastní realitní kancelář s názvem XPlace Services.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Poselství? Kromě Jindřišské věže prodává církev i hotel v Dolních Břežanech. V roce 2018 kardinál Dominik Duka společně s letos zesnulým starostou obce Věslavem Michalikem (na snímku vzadu) vložili do věže dolnobřeža­nského zámku měděný tubus, který skrývá odkazy příštím generacím.
Foto: archiv MAFRA Poselství? Kromě Jindřišské věže prodává církev i hotel v Dolních Břežanech. V roce 2018 kardinál Dominik Duka společně s letos zesnulým starostou obce Věslavem Michalikem (na snímku vzadu) vložili do věže dolnobřeža­nského zámku měděný tubus, který skrývá odkazy příštím generacím.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia