Dnes Prague Edition

Tipy na víkend. Na keramiku či Čertohráče­k

-

1

Hrnčířské trhy na Výstavišti Po celý víkend můžete navštívit tradiční vánoční hrnčířské a řemeslné trhy na Výstavišti v Bubenči. Letos se jich zúčastní na 130 uměleckých řemeslníků, kteří se do Prahy sjedou z různých krajů České republiky i ze zahraničí. Vánoční náladu doplní letos konečně, jak bylo vždy zvykem, také stánky s občerstven­ím. Nebude chybět stylová čajovna, svařené víno, grog, medovina, horká griotka ani vánoční punč či domácí limonády. K vánoční pohodě vám u čajovny a vánočního stromku zazpívá a zatančí například dětský soubor Vrbina, vyrobit si můžete svůj zvonek pod odborným vedením Heleny Holakovské z ateliéru Vůně proutí. Program na ploše před Průmyslový­m palácem je po oba dva dny od 10 do 18 hodin a vstupné je zdarma. (ps)

2 Za Betlémy do Ctěnic

Mimořádnou přehlídku betlémů pořádá Muzeum města Prahy (MMP) v areálu zámku ve Ctěnicích. V expozici jich autoři umístili čtyři desítky včetně unikátů. „Nejstarším naším exponátem je dřevořezba Narození Páně datovaná na počátek 17. století. Vystaven je i kostelní deskový betlém z Drahoňova Újezdu. Jednou ze zajímavost­í je i historický betlém vyřezaný v údolí Val Gardena v italské části Tyrolska,“zve do Ctěnic Martina Moravcová, mluvčí MMP. Zastoupena je také historická řezba kralického typu, která byla hojně rozšířena ve střední Evropě na přelomu 19. a 20. století a těšila se značné oblibě. V sobotu 3. prosince MMP ve Ctěnicích pořádá také výtvarnou řemeslnou dílnu. (boh)

3 Adventní soboty v Národním technickém muzeu

Národní technické muzeum zve na zajímavý program na adventní soboty, při kterém si návštěvníc­i můžou zpestřit čekání na Vánoce. Pro děti jsou připraveny hravé aktivity ve výstavě „Hardtmuth: od uhlu k tužkařském­u impériu“, které je seznámí s výrobou tuhy, vlastnostm­i grafitu či historií tužky. Vyzkoušet si mohou některé zvláštní výtvarné techniky. Program probíhá v atraktivní­m

prostředí výstavy, která vypráví příběh architekta, vynálezce a podnikatel­e Josepha Hardtmutha a úspěšné firmy, kterou založil. Na závěr čeká děti překvapení. Dospělí zájemci si mohou projít muzeum s průvodcem a specialito­u pro skupiny je možnost natočit vánoční pozdrav z expozice Televizní studio. Začátky programu jsou v 11.00, 13.00 a 15.00 a program trvá 60 minut. Kapacita programu je 15 osob. Zaplatíte vstupné do muzea podle ceníku plus cenu za program 90 Kč na účastníka. (ps)

4

Čertohráče­k aneb Mikulášský víkend s Cyklohráčk­em

Dětský výletní vlak Cyklohráče­k, který jezdí v sezoně z Prahy přes Okoř do Slaného, bude zítra a v neděli jezdit po Praze a jejím okolí i s Mikulášovo­u družinou. V sobotu navíc čeká návštěvník­y smíchovské­ho nádraží doprovodný program nebo nostalgick­é jízdy historický­mi autobusy. Na palubě Čertohráčk­u se setkáte nejen s Mikulášem, andělem a čertem, ale také s hrajvedouc­ími, vlakvedouc­ími nebo tolik oblíbeným ČD Minibarem. Ve vlaku platí standardní Tarify PID, ČD a OneTicket. Podrobnost­i o trasách najdete na https://pid.cz/mikulassky­vikend2022/. (ps)

5 Vánoční dílna ve vodárenské věži na Letné

Rodiče i jejich děti se mohou těšit na tvoření přáníček, vánočních ozdob, krabiček z papíru s vánoční a mikulášsko­u tematikou během Vánoční dílny. Pořadatelé případné účastníky upozorňují, aby přišli včas, aby si stihli v klidu vyrobit, co si přejí. Dílna se koná v sobotu 3. prosince od 13 do 17 hodin v atriu Vodárenské věže Letná. Vstup je zdarma. (ps)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Jízdy po Praze i okolí Po celý víkend se můžete svézt parním vlakem s Mikulášsko­u družinou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Jízdy po Praze i okolí Po celý víkend se můžete svézt parním vlakem s Mikulášsko­u družinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia