Dnes Prague Edition

Český podpis pod rekordem

Boston zažívá hokejovou extázi. Bruins s Pastrňákem v NHL připomínaj­í Pittsburgh za Jágra.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Jásající fanoušci vstávají ze sedaček, jejich nadšené burácení otřásá halou TD Garden. Kanonýr Pastrňák jako první přijíždí k brankáři Swaymanovi, aby ho pochvalně poplácal po přilbě. Přidávají se další borci Boston Bruins.

Zdoláním silné Tampy (3:1) ve středu prodloužil­i rekordní sérii domácích vítězství na startu sezony. Žádná skvadra v košaté historii NHL nevtrhla do soutěže tak rázně jako oni. Už třináctkrá­t slavili triumf ve své diváky napěchovan­é tvrzi.

O natažení úžasné šňůry se zásadně zasloužili Češi. Především šikula Pastrňák s mazákem Krejčím, které v „Czech Line“svědomitě doplňuje Zacha. Činí se oddaný pracant Nosek. Přispěli taky obránce Zbořil a nováček Lauko, byť se postupně ze sestavy vytratili.

Pamětníkům se při pohledu na dovádění Bruins vybavují zábavné mače z přelomu tisíciletí, kdy se v Pittsburgh­u a NY Rangers srotily hordy krajanů kolem fenomenáln­ího Jágra.

„Všechno klape naprosto parádně,“potvrzuje Pavel Zacha starší, který se synem, jeho kumpány a jejich příbuznými strávil v říjnu nějaký čas v Bostonu.

„Kluci na ledě válí. Pasta je skutečná superstar. Užili jsme si spoustu legrace při společných večeřích. Všichni se chovali hezky. Pavla například spojuje podobný smysl pro humor s Davidem Krejčím.“

Stejně spokojeně mluvili v minulých dnech Krejčí a Pastrňák v rozhovorec­h pro stránku hokej.cz.

Opěvovali pohodu v mužstvu. Shodli se, že úspěchy přinášejí do kabiny radost z práce i sebedůvěru, díky níž Bruins dokážou otočit nepříznivé skóre. Davidové po roční pauze, během níž Krejčí působil v extralize, oprášili jedinečnou souhru. Skládají si poklony navzájem a chválí Zachu, jenž v létě přišel z New Jersey.

„Super kluk,“řekl Krejčí. „Maká, dělá všechny malinké detaily, které po něm trenér chce. V lajně si rozumíme. Doufám, že to takhle vydrží ještě dlouho.“

„Zachyč má statnou postavu, udrží puk, můžeme se pobavit o taktice česky, dohodneme se na buly,“líčil reportérům Pastrňák.

Šestadvace­tiletý démon s číslem 88 na dresu kraluje v Bruins bodování s bilancí 14+18. Přirozeně roste jeho autorita a vliv na složení útoků. Též proto se slavný Kanaďan Hall musí spokojit s místem ve třetí „brázdě“.

Nesnáze při nahánění „Pasty“mezi mantinely popsal pro MF DNES floridský zadák Radko Gudas: „Nikdy nevíte, co provede. Jak bruslí na patách, těžko se jeho pohyb čte. Umí se nečekaně pohnout. Je kreativní, dokáže vymyslet originální řešení. Snažili jsme se ho teď u nás ubránit, jak jsme mohli, trochu jsme mu zápas znechutili. Ale stejně nám fíka dal. Je to nezmar.“

Krejčí po návratu do NHL znovu předvádí své nadání. V posledních šesti bitvách nasázel šest gólů a přihodil tři asistence.

Gudas velebil i jeho: „Hraje tak chytře, že se k němu skoro nedostanu. Podstupuje velice málo soubojů. Udržuje si přehled, čte hru, rychle rozdává puky. Pro Boston je klíčovou posilou.“

Zacha poskytuje Davidům potřebný servis, získává kotouče a předává jim je ke kouzlení. Sám ve 13 listopadov­ých startech stihl slušných 10 bodů (2+8). S Krejčím se potkává ve druhé přesilovko­vé pětce.

Vzhlíží ke kapitánu Bergeronov­i, velmistrov­i řemesla, vskutku výjimečné osobnosti a inspirujíc­ímu tahounovi.

Mančaftu prospívá otevřenějš­í přístup nového kouče Montgomery­ho. Před čtvrtečním­i partiemi se jeho hoši drželi na špičce celé NHL.

Po Carolině a Tampě v sobotu přivítají ve své aréně dalšího obávaného soupeře, obhájce Stanley Cupu z Colorada. Právě k zisku stříbrného poháru se Bruins upínají. Ač si na něj mohou sáhnout až v červnu, střet s Avalanche pro ně může být zvlášť zajímavou prověrkou.

 ?? Foto: ČTK ?? Souhra krajanů David Pastrňák si s Davidem Krejčím rozumí. V květnu váleli na mistrovstv­í světa, vzájemnou chemii ukazují i nyní v klubu.
Foto: ČTK Souhra krajanů David Pastrňák si s Davidem Krejčím rozumí. V květnu váleli na mistrovstv­í světa, vzájemnou chemii ukazují i nyní v klubu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia