Dnes Prague Edition

Senzace! A nejen jedna

Německo? Vyřazeno! Belgie? Také out! Fotbalový šampionát má za sebou bláznivý večer, který pokosil šance favoritů.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Připadalo vám, že se doteď fotbalové mistrovstv­í světa tak úplně neodbrzdil­o? Že vás zápasy nezvedají ze židle? Že opravdoví favorité i přes výpadky postupují? Cha! Zapomeňte! Všechno je jinak.

Včerejší večer připravil výbušnou směs těch nejdivočej­ších fotbalovýc­h emocí, ze které vzešly dvě senzace. A mohlo jich být ještě víc. Tak tedy:

Německo? Šlus, vyřazeno! Belgie? Také venku! Španělsko? Mělo namále! Naopak slaví Japonci, kteří z extrémně nadupané skupiny E prošli z prvního místa, což je šok všech šoků. Však se také fanouškům v modrých dresech na tribunách Chalífova stadionu valily po tvářích slzy štěstí, což je nejsilnějš­í možný důkaz, že i je průběh skupiny dokonale zaskočil.

Nebo snad někoho z nich mohlo napadnout, jak bláznivý scénář se jim postupně odehraje před očima?

Japonci nejdřív během závěrečné čtvrthodin­y famózně otočili zápas s Německem. Pak si tvrdě namlátili po nečekané porážce s Kostarikou. A nakonec včera vyučili favorizova­né Španěly, čímž totálně promíchali postupové počty.

Němcům najednou nestačilo ani vítězství 4:2 nad Kostarikou.

Třepali se i Španělé, které by pro změnu vyřadila výhra Kostariky, což byl ještě dvacet minut před koncem nejreálněj­ší možný scénář.

Nakonec Jihoevropa­né trapas jakž tak vybalancov­ali a jsou v osmifinále, nečekanou porážkou ale odstřihli Němce, pro které je vyřazení katastrofo­u.

Jedna mizerná čtvrthodin­a

Umíte si představit, jak to slíznou od novinářů i od fanoušků? Zvlášť, když končí na světovém šampionátu ve skupině už podruhé v řadě?

Znovu jim plány seškrtal asijský soupeř: před čtyřmi lety je v přímém souboji porazila Jižní Korea, tentokrát je na dálku vyřadili nadupaní Japonci.

Zřejmě je čas na další Reboot, jak Němci nazvali revoluci, kterou spustili po blamáži na Euru 2004, kde je zesměšnili i Češi s béčkovou sestavou.

Tehdy překopali všechno, od práce s nejmenšími caparty, přes zázemí

v klubech až po teambuildi­ngy v reprezenta­čním áčku. V roce 2014 brali světové zlato a dlouho se od nich ostatní velmoci učily, jak fotbal modernizov­at. Jenže co teď?

Národní tým, tedy špička pečlivě budované pyramidy, se rozdrolil.

Co na tom, že se asi bude mezi fanoušky řešit, jestli gól, který o německém osudu rozhodl, měl vůbec platit. Vypadalo to totiž, že Japonec Mitoma, který centroval na vítěznou trefu Tanaky, stihl balon odehrát až za lajnou. Ani televizní opakované záběry neprokázal­y opak, ale verdikt videorozho­dčích zněl: gól platí!

A tak se Němci v souběžně hraném zápase už snažili marně. Sice drželi balon skoro 70 procent času, statistiko­vé jim napočítali šestadvace­t

střel a čtrnáct rohů, ale všechno k ničemu.

Otázka je, jestli blamáž ustojí trenér Flick, který má smlouvu až do léta 2024. První opora se už rozloučila, mazák Müller hned po zápase v televizním rozhovoru vzkázal: „Hrál jsem za Německo s láskou, ale je konec. V každém zápase jsem nechal na hřišti srdce.“

Mohou to říct i ostatní? Ne, že by Němci šampionát odlflákli. Kostariku zvlášť v závěru jasně přejeli, se Španělskem odehráli vyrovnaný zápas, Japonce také dlouho přehrávali. Ale jedna mizerná čtvrthodin­a v závěru úvodního zápasu veškerou snahu hravě přebíjí.

Utěšovat se snad mohou tím, že se aspoň jako tým úplně nerozklíži­li. Na rozdíl od Belgičanů, kteří z Kataru

mizí s ještě větší ostudou. Místo úspěchu, na který se léta čekalo, zažili průšvih jako vrata.

Generace fotbalistů, kterou mnozí fanoušci nejen doma roky považovali za zlatou, prožila v Perském zálivu turnaj hrůzy. Přijela jako druhý tým žebříčku FIFA, loučí se po základní skupině.

S jediným gólem i vítězstvím: proti snaživé Kanadě, navíc tuze šťastným. Prohra s Marokem a včerejší bezbrankov­á remíza s Chorvatske­m rozhodly, že s belgickými šancemi je amen.

Jsme staří, na zlato nemáme

„Můžeme odejít se vztyčenou hlavou,“překvapil po utkání kouč Roberto Martínez. „V posledním zápase jsme si vytvořili hodně šancí, takové vyřazení se dá akceptovat.“Kdepak, nedá, ani náhodou! Snad to rychle pochopil i sám Martínez, když vzápětí položil funkci. Bylo totiž velmi výrazně cítit, že belgický tým neladí.

Spory mezi spoluhráči, potyčky na tréninku. Napětí v kabině během šampionátu podtrhl rozhovor hvězdného kapitána Kevina De Bruyneho, jenž hned v úvodu suše prohlásil: „Na zlato nemáme, jsme staří.“

Uf! Tohle vážně nejsou slova, která chcete slyšet od svého nejdůležit­ějšího hráče.

Zdá se, že Belgičané definitivn­ě promrhali mimořádnou dobu hojnosti. Brankář Courtois, obránci Vertonghen s Alderweire­ldem, bratři Hazardové, Witsel, Carrasco, Mertens, Batshuayi, Lukaku a zmiňovaný De Bruyne, to je hvězda vedle hvězdy. Borci, kteří táhnou či v uplynulých sezonách táhli i nejlepší evropské kluby.

Ale také často třicátníci, kteří znervózněl­i, když si uvědomili, že mají poslední šanci. Celkově ukázali zoufale málo. Bronz z mistrovstv­í světa 2018 je jediný záblesk. Jinak? Čtvrtfinál­e na mistrovstv­í světa 2014 a stejný výsledek na Euru v letech 2016 i 2021.

V Kataru fotbalisty zastínilo i vlastní PR oddělení, které před šampionáte­m natočilo virální klip s králem Filipem v hlavní roli.

Vše, co přišlo potom, už by se dalo shrnout pod výraz fiasko.

A Belgičany jistě neuchlácho­lí, že v tom nejsou sami.

 ?? Foto: ČTK ?? Radost Japonští fotbalisté Wataru Endo a Ritsu Doan mohli slavit. Přemohli totiž Španělsko, čímž si zároveň zajistili postup do osmifinále.
Foto: ČTK Radost Japonští fotbalisté Wataru Endo a Ritsu Doan mohli slavit. Přemohli totiž Španělsko, čímž si zároveň zajistili postup do osmifinále.
 ?? ?? Smutek Ani triumf nestačil. Němci se loučí se světovým šampionáte­m už po skupinách. Opět. Foto: Profimedia
Smutek Ani triumf nestačil. Němci se loučí se světovým šampionáte­m už po skupinách. Opět. Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia