Dnes Prague Edition

Novinky pro šampionát. Ožívá i Berbrův „zlepšovák“

Na příštím mistrovstv­í v USA, Kanadě a Mexiku bude poprvé 48 týmů. Po remízách ve skupině by se mohly kopat penalty,

- Zvažuje FIFA — Jiří Čihák

Jako by nestačilo, že mistrovstv­í světa od roku 2026 nabobtná o šestnáct účastníků, čímž logicky ztratí leccos ze své výjimečnos­ti a zákonitě tím utrpí i jeho kvalita.

FIFA nyní opět zvažuje novinku, která na první dobrou připomíná spíš fotbal na okrese než na nejvyšší světové úrovni.

Penalty po remízách ve skupině? Možná už příště na turnaji ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku, jenž bude znovu v mnohém revoluční.

Poprvé se uskuteční ve třech zemích.

Poprvé v novém formátu s osmačtyřic­eti týmy.

A dost možná poprvé i s bonusovými body za vítězství v rozstřelu.

„Jde o jednu z možností, jak lépe rozseknout vývoj ve skupinách,“naznačil před lety Marco van Basten, bývalý šéf rozvoje světového fotbalu. Podle serveru The Athletic je jeho návrh znovu na stole.

FIFA v minulosti naznačila, že chce na rozšířeném mistrovstv­í světa v základní části zavést šestnáct skupin po třech, z nichž první dva týmy postoupí do vyřazovací fáze, ve které by proti současnému formátu přibylo jedno kolo navíc.

Mimochodem, aby se zamezilo po remízových výsledcích možným spekulacím, či dokonce manipulací­m, jeden z návrhů uvádí, že by se penalty kopaly preventivn­ě ještě před zahájením zápasů, což zní snad ještě podivněji.

Představte si, jak by to celé asi vypadalo: rozcvička, penalty a pak teprve fotbal?!

„Jde o úžasnou zábavu,“říkal bývalý místopředs­eda fotbalové asociace Roman Berbr, když podobný „zlepšovák“prosadil v Česku.

Nejdřív u sebe doma v Plzeňském kraji a postupně i v některých ostatních soutěžích včetně třetí ligy a divizí. Pokutové kopy rozhodoval­y o tom, kdo si po remíze připíše druhý bod.

Pro velký světový šampionát však takový nápad vyznívá bizarně.

Podle informací ze zahraniční­ch médií zatím FIFA nezavrhla ani možnost, že zůstane u čtyřčlenný­ch skupin, ze kterých by kromě prvních dvou postupoval­o do play off i osm z dvanácti nejlepších týmů na třetích místech. V podobném režimu se od roku 2016 koná i EURO, jež narostlo ze šestnácti na čtyřiadvac­et mužstev.

„Jenže kvalita trpí,“povzdechl si například někdejší německý kouč

Joachim Löw. „Myslím, že takové změny fotbalu v dlouhodobé­m horizontu neprospíva­jí.“

Což pro rozšířený světový šampionát platí možná dvojnásob.

„Musíme udělat mistrovstv­í světa jednadvacá­tého století, protože fotbal už není pouze Evropa a Jižní Amerika. Mnohem víc zemí bude mít šanci žít svůj sen,“zdůvodnil krok k expanzi Gianni Infantino, prezident FIFA.

Víc týmů pochopitel­ně znamená víc zápasů a víc zápasů rovná se větší přísun finančních prostředků z televizníc­h práv. Bude však takový šampionát bavit?*

Ze šestnácti nových míst připadnou pouze tři Evropě, která vyšle na turnaj dohromady šestnáct týmů. Afrika bude mít devět zástupců, což je o čtyři víc než dosud, a Asie osm. Jižní Amerika i Severní a Střední Amerika dostanou každá po šesti místenkách a Oceánie jednu.

O zbývající dvě vstupenky se bude hrát v šestičlenn­é baráži, ve které se představí jeden zástupce z každého kontinentu s výjimkou Evropy a doplní ji jedna země z hostitelsk­ého kontinentu.

Už za čtyři roky. Těšíte se?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia