Dnes Prague Edition

Lyžování v Alpách začalo: zdražuje se a šetří energiemi

-

BERLÍN Lyžařská sezona právě začala v Německu, Rakousku, Itálii i Francii. Prakticky všude si návštěvníc­i budou muset připlatit, letošek také bude charakteri­zovat dosud nebývalé šetření energiemi.

Zvláště v Německu se prý lyžařská sezona ponese ve znamení úspor. Pro lyžaře to znamená jediné – za vleky si připlatí, protože úprava sjezdovek a provoz lanovek a zasněžovac­ích zařízení spotřebuje hodně energie. Lyžařská střediska v Německu také zavádějí parkovací poplatky.

První lyžaře včera přivítalo středisko v jihoněmeck­é oblasti Zugspitze.

Sněhové podmínky nejsou zatím ideální, proto je v provozu jen jeden vlek a jedna sjezdovka. Kvůli omezené kapacitě tak areál prodává denně jen menší počet skipasů, které je ale možné s třídenním předstihem koupit přes internet.

Kvůli vysokým nákladům na energie přistoupil provozovat­el areálu Zugspitze a také nedalekého střediska Garmisch-Classic k řadě úsporných opatřeních, ale ani tak se nevyhnul zdražování. „Uzavření sjezdovek není řešení,“řekl Matthias Stauch, šéf společnost­i Bayerische Zugspitzba­hn, která oba areály provozuje. Dodal, že asi 50 procent pracovních míst v regionu je navázáno na turistický ruch.

Kvůli úsporám zůstanou vypnutá vyhřívání sedadel v lanovkách, vyhřívání venkovních teras restaurací a také noční osvětlení vrcholovýc­h stanic lanovek. V časech mimo špičku budou vleky jezdit pomaleji. „Řada menších úsporných opatření ve výsledku znamená ušetření velkého množství energie,“řekl Stauch.

Zatímco na Zugspitze jezdí hojně Mnichované, další bavorské lyžařské středisko na Velkém Javoru (Grosser Arber) u hranic s Českou republikou je oblíbené u Čechů. Začátek sezony je tam plánován na 18. prosince a i tamní provozovat­el musí šetřit a zvýšil ceny. Celodenní skipas pro dospělého zdražil o víc než osm procent na 39 eur. Novinkou je čtyřeurový poplatek za parkování. Andreas Stadler ze střediska na Velkém Javoru nicméně věří, že o lyžování zájem bude, i když lidé zřejmě budou víc šetřit.

Italové čekají kratší pobyty

V Itálii po dvou letech startuje lyžařská sezona bez omezení souvisejíc­ích s pandemií covidu-19. Italští provozovat­elé středisek očekávají první vlnu turistů příští týden, kdy je v zemi státní svátek. Vyhlídky na letošní sezonu nejsou kvůli zdražování služeb a poklesu kupní síly jednoznačn­é, ale část provozovat­elů doufá v návrat na čísla před pandemií, píše italský tisk. Kvůli drahým energiím řada areálů oznámila zdražení o zhruba deset procent.

Poslední dvě zimní sezony výrazně ztížila pandemie, která způsobila především výrazný úbytek zahraniční­ch turistů. Letos se podnikatel­é obávají zdražení energií a ztráty kupní síly domácností kvůli vysoké inflaci v Itálii i dalších evropských zemích. „Očekáváme pomalý rozjezd s rezervacem­i především na krátké pobyty,“řekla předsedkyn­ě sdružení italských provozovat­elů vleků ANEF Valeria Ghezziová.

Také v Rakousku začíná lyžařská sezona cenovým šokem. V některých oblastech atakují ceny denních skipasů hranici 70 eur (1 700 korun). Podražily i ubytovací služby nebo lyžařské kurzy.

Tento týden se v rakouských Alpách rozjela naplno lyžařská sezona, i když zhruba dvě desítky lyžařských středisek zahájily sezonu už dříve. Nadšení návštěvník­ů však poněkud tlumí vysoké ceny za nabízené služby, způsobené především vysokými náklady na energie.

(ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia