Dnes Prague Edition

Prasata a kachny čeká likvidace. Kvůli moru a ptačí chřipce

- — Jan Drahorád

Nález divočáka nakaženého africkým morem prasat na Liberecku zpočátku dopadne na osm malochovů, kde se nařídí porážky. Nebude ale nejspíš jediný. Veterináři očekávají více nalezených těl v oblasti, uvedl včera ředitel veterinárn­í sekce Státní veterinárn­í správy Petr Šatrán.

Veterináři vytyčili oblast zabírající dvě stě kilometrů čtverečníc­h, v níž se nacházejí zmíněné chovy. Ve Frýdlantu jsou pak také jatka, ale poráží se na nich skot. Stát veterinářů­m přidá 30 milionů korun na zvládání nemoci.

Zda se stejně jako před pěti lety, když se v tuzemsku objevil mor prasat poprvé, zapojí do akce policejní odstřelova­či, případně se budou stavět ploty podél hlavních dopravních tahů, se teprve uvidí.

Nejdřív veterináři musí přesně lokalizova­t, kde se nemoc vyskytuje. Zároveň musí stáda divočáků uklidnit, aby příliš necestoval­a. Zakázali proto jak lov v oblasti, tak chození mimo turistické cesty.

Farmáři v oblasti nesmějí chovat prasata venku ani je krmit obilovinam­i sklizenými v pásmu infekce. Výjimku mají obiloviny zkrmované minimálně 42 dnů od sklizně.

„Riziko přenosu do komerčních chovů je sice minimální, ale není vyloučené. Je proto třeba výskyt dalších případných nakažených prasat divokých monitorova­t a soustředit se na odstřel a testování ulovených i nalezených kusů. Přenos na člověka nehrozí a z hlediska bezpečnost­i potravin se není čeho obávat,“uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Na jih dorazila ptačí chřipka

Kvůli chorobě se omezuje přeshranič­ní obchod se státy mimo Evropskou unii. Česko s nimi ovšem prakticky neobchoduj­e, a to ani s vepřovým masem.

Nemoc, kterou přenášejí sami divočáci, se vyskytuje v Polsku i Německu. Veterináři proto už několik měsíců očekávali, kdy se do Česka dostane.

„Zvíře bývá nakažlivé den až dva předtím, než se projeví příznaky. Vir se přenáší přímým kontaktem s nakaženým zvířetem i prostředni­ctvím produktů získaných z nakažených zvířat, jako jsou tepelně neošetřené vepřové maso a produkty z něj, neošetřené trofeje nebo zbytky lovu. K přenosu nákazy může dojít také kontaminov­anými předměty a krmivem,“doplnil prezident komory.

Kromě afrického moru prasat se v Česku objevila ptačí chřipka. Jde o podtyp H5N1, který je potenciáln­ě přenosný na člověka a vyskytuje se i v dalších evropských státech. V pondělí se kvůli tomu vybije sedmnáct tisíc kachen ve Frahelži na Jindřichoh­radecku. Původně jich bylo v chovu 22 tisíc.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nesmějí ven Farmáři v oblasti vytyčené veterináři nesmějí chovat prasata venku ani je krmit obilovinam­i sklizenými v okolí.
Foto: Shuttersto­ck Nesmějí ven Farmáři v oblasti vytyčené veterináři nesmějí chovat prasata venku ani je krmit obilovinam­i sklizenými v okolí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia